За два роки програмою єОселя скористалися 13 тисяч родин, — Юлія Свириденко

За два роки програмою єОселя скористалися 13 тисяч родин, — Юлія Свириденко
1 Жовтня 2024, 21:45
Поділитися:

 

«Два роки тому, щоб підтримати українську економіку та українців ми запустили програму єОселя. Сьогодні ця програма — одна з найпопулярніших серед українців. Можливістю придбати житло завдяки єОселі скористалося понад 13 тисяч родин. Крім підтримки населення, програма в найскладніший час підтримала будівельну і суміжні галузі. В тому числі й завдяки єОселі в першому півріччі 2024 року виробництво будівельної продукції зросло на 37,1%. Ми не зупиняємося на досягнутому та постійно збільшуємо доступність іпотеки, а відтак – стимулюємо розвиток економіки», — зазначила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко. 

єОселя стала однією з найуспішніших програм доступного іпотечного кредитування за часи незалежності України. Наприклад, обсяг кредитного портфеля програми у 2023 році лише на 0,06 мільярда менше, ніж загальна сума наданих українськими банками іпотек у довоєнному 2021 році, який став найуспішнішим.

Факти про єОселю:

  • Програма доступного іпотечного кредитування «єОселя» стартувала 1 жовтня 2022 року. На першому етапі вона пропонувала доступну іпотеку під 3% для кадрових військовослужбовців, правоохоронців, медиків та науковців. Пізніше програма була розширена: можливість взяти кредит під 7% отримали всі українці, що потребували покращення житлових умов.
  • Реалізують єОселю Міністерство економіки України спільно з Мінцифри та ПрАТ «Укрфінжитло».
  • Перший доступний іпотечний кредит під 3% річних за програмою єОселя отримала співробітниця Національної поліції України в Чернігові. Кредит видав Ощадбанк 20 жовтня 2022 року, коли програма ще працювала в тестовому режимі.
  • У 2023 році за програмою українці отримали 5 855 кредитів на суму 8,85 мільярда гривень. Від початку 2024 року — ще 6 792 кредити на 11,6 мільярда гривень.
  • Сьогодні серед партнерів єОселі – 12 банків, в яких можна отримати кредит та 82 забудовники, що будують житло для українців.
  • Найбільше кредитів за програмою видано в Київській області (3 568) та Києві (2 517). Також серед лідерів – Львівщина (781 кредит), Одещина (633) та Вінниччина (610).
  • єОселя не фінансується коштами держбюджету. Статутний капітал компанії «Укрфінжитло», яка опікується програмою, сформований з ОВДП. Коштом дивідендів, залучення коштів під заставу облігацій та кредитних коштів українських банків й фінансується програма.

За два роки Уряд неодноразово розширював та удосконалював програму. Наприклад, з початку 2024 року в українців з’явилася можливість купувати приватні будинки. З 19 вересня перший внесок можна сплачувати сертифікатом єВідновлення. А згодом молодь матиме змогу взяти пільговий кредит, сплативши мінімальний перший внесок від 10%.

The post За два роки програмою єОселя скористалися 13 тисяч родин, — Юлія Свириденко appeared first on Київська обласна військова адміністрація.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація