За «донарахування» в платіжках облгазам «донарахували» по 850 тис. штрафу, та забов’язали зробити перерахунок користувачам

image
23 Березня 2019, 14:39
Поділитися:

Нарахування додаткових обсягів газу, що з’явилися в платіжках наприкінці минулого року, порушують ліцензію і є незаконними, – вирішили у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Засідання з цього приводу пройшло в п’ятницю, 22 березня. Таких висновків у НКРЕКП дійшли після перевірок перших трьох обласних газорозподільчих компаній «Вінницягаз», «Волиньгаз» та «Київоблгаз».

«Ці обсяги були включені до обсягів виробничо-технологічних втрат та передбачені тарифом. Тобто за таких обставин побутовий споживач фактично мав двічі сплатити за один і той самий обсяг», — написала у Facebook голова НКРЕКП Оксана Кривенко.

Згідно із рішенням регулятора, облгази мають сплатити по 850 тис. грн штрафу. Це є максимально можливий штраф за подібне порушення ліцензії.
Крім того, НКРЕКП зобов’язав облгази до 5 квітня провести перерахунок нарахувань від жовтня минулого року, коли у платіжках вперше почали з’являтися «донарахування із застосуванням коефіцієнтів приведення об’ємів природного газу до стандартних умов».
Водночас у Регіональній газовій компанії (РГК), до складу якої входять 19 газорозподільчих компаній, вже заявили, що діяли законно і насправді стали «заручниками недореформованого ринку» газу. Зокрема, там твердять, що нараховуючи додаткові платежі, виконували новий закон «Про ринок газу», і що без цих нарахувань заниження вартості газу після ухвалення закону, у 2015-2018 роках лише для РГК збитки становитимуть 9,5 млрд грн. при річній виручці у 8,8 млрд грн. Тож вони націлені у суді оскаржувати результати перевірок.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама