За чотири місяці до виборів міського голови: потенційні кандидати та їхні методи завоювати електорат   | Трибуна

image
30 Червня 2020, 20:10
Поділитися:

Місцеві вибори цього року, попри повторне посилення карантину, відбудуться, як і передбачено в Конституції України, 25 жовтня. Офіційно виборчі перегони стартують за 90 днів до дня голосування, проте частина потенційних кандидатів на посаду міського голови вже почали «обробку» електорату.  Загалом передвиборні перегони – час, коли пересічному виборцю важко визначити: хто з ким проти кого дружить. Це час, коли  виборці стають одночасно Богами, яким приносять жертву, і піддослідними кроликами, на яких випробовують нові агітаційні методи. Однак у час карантинних обмежень найдоступнішими залишаються  інтернет-ЗМІ та соцмережі, тож на одному майданчику одночасно «працюють» кілька потенційних кандидатів. І щоб не загубитися в однотипності і завоювати уми та серця виборців, які стають усе вимогливішими, доводиться креативити.

Бровари, як і Україна загалом, розділилися на дві категорії: тих, хто отримує інформацію з телебачення, місцевих газет і в спосіб «сарафанного радіо», та тих, хто «висить» у соцмережах. Позаяк свого телебачення в Броварах немає, частина потенційних кандидатів уже «протоптали доріжку» до центральних телеканалів. І це попри те, що таке задоволення не із дешевих. Із друкованих видань у Броварах є лише міськрайонна газета «Нове життя» та  промерське міське друковане видання «Громадський ревізор». Саме вони розраховані на вікову категорію 70+. Та найбільша частина електорату – віком 18-65 років  – надають перевагу  сучасним засобам спілкування – онлайн. Власне, на них і роблять ставку потенційні кандидати на міського голову.

Олег Іваненко

Його прізвище та фото зустрічаються найчастіше фактично в усіх засобах сучасної комунікації: на сторінках партії «Європейської Солідарності», команда якої активно підтримує Олега, у Фейсбуці, на  бігбордах та в рекламних роликах на Ютубі.

Олег ІваненкоОлег Іваненко

Олег Іваненко

Паралімпійський чемпіон, депутат обласної ради, громадський активіст не зникає з поля зору громади міста та Броварського району щонайменше останній рік – із часу парламентських виборів. Сфера діяльності Олега Іваненка досить широка і, як не дивно, скрізь він встигає: взяти участь у засіданнях,  флешмобах, акціях, велопробігах.

Нагадаємо, на виборах до Верховної ради в липні 2019 року Іваненко поступився лише Миколі Галушку від партії «Слуга  народу» – 16% проти 37%, і майже вдвічі обігнав тоді чинного нардепа Павла Різаненка від «Голосу», якого підтримали 9, 81% виборців.

Микола Галушко – новий нардеп від Броварів. Як і за кого проголосували місто та округ  

Тоді Олег Іваненко не соромився розміщувати агітаційні матеріали та рекламу як в автотранспорті, так і в приміщеннях органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємствах, установах і організаціях  державної та комунальної форми власності, де це робити заборонено.

Скандальна і з порушеннями: про зовнішню рекламу кандидатів у депутати в Броварах 

Іваненко не шкодує ні часу, ні сил, ні грошей, щоб охопити своєю увагою щонайбільшу кількість людей і розповісти про свою різносторонню діяльність. Власне, своєю наполегливістю та послідовністю і завойовує уми та серця електорату.

Олег Іваненко не приховує, що має амбітні цілі, і вони навряд чи обмежаться депутатством в облраді чи мерським кріслом. Хоча Олег не заперечує: якщо щонайменше 10 тис. броварчан підпишуться, що бажають бачити його на посаді міського голови – участь у перегонах візьме. І має великі шанси на перемогу.

Вікторія Коваленко

Депутатка міської ради Вікторія Коваленко під «прапором» депутатської групи  ГО «Рідне місто Бровари», яку очолила відразу після її створення наприкінці вересня минулого року, з головою поринула в громадську діяльність і завойовує уми та серця електорату як телезірка.

КоваленкоКоваленко

Вікторія Коваленко

«Ефірне» життя народної обраниці, щоправда, кардинально відрізняється від її поведінки під час засідань комісій і сесій, де вона вкрай рідко висловлює зауваження або пропозиції до проєктів рішень чи висловлює власну думку з наболілих питань життєдіяльності міста. Натомість депутатка надає коментарі в ефірі телеканалів NEWSONE та Експресо, а також регулярно замовляє рекламу на 4-му телеканалі України, де в якості експертки в монологах демонструє свою підкованість фактично в усіх сферах життєдіяльності міста. Без глибокого занурення в суть.

Також на своїй сторінці у Фейсбуці проводить прямі етери з відомими особистостями з різних сфер життєдіяльності  міста

Вікторія КоваленкоВікторія КоваленкоІз останніх ноу-хау потенційної кандидатки на посаду міського голови – «вихід в люди» – опитування броварчан у парку «Перемога» на актуальні теми. Задля впізнаваності серед старшого покоління, обличчя Вікторії Коваленко періодично з’являється на бігбордах.

Під час одного із сесійних засідань міський голова «розчарував» частину депутатів, коли повідомив про «експеримент», який вони проводять спільно з депутаткою Коваленко. Відтак дав зрозуміти, що його «вуха та очі» – всюди.  Правда це чи ні, однак пані Вікторія «експерименти» не зупинила, а активно нарощує як свою впізнаваність у соцмережах, так і підписників на своїй сторінці та депутатській групі «Рідне місто Бровари».

Роман Сімутін

Наполегливості та впевненості, з якою депутат обласної ради, колишній правоохоронець Роман Сімутін крокує до своєї мети – посунути в кріслі чинного мера – можна лише позаздрити. Хоча поки що достеменно невідомо: вирішить Сімутін балотуватися на міського голову чи знову піде в обласні депутати, адже в кінці жовтня відбуватимуться вибори як мерів, так і до обласної та районної рад, а також в територіальну громаду.

Роман СімутінРоман Сімутін

Роман Сімутін із дружиною

Та враховуючи той факт, над якими темами «працює» Роман Сімутін, можна припустити, що все ж крісло мера йому більш комфортніше.

Роман Сімутін спочатку був депутатом міської ради, де позиціонував себе як опозиційного. Депутатом Київської обласної ради обраний у жовтні 2015 року від БПП «Солідарність» по броварському округу №69. У облраді працює в постійній комісії з питань бюджету та фінансів.

Сімутін отримав посаду в Київській облдержадміністрації

На своїй офіційній сторінці як громадського діяча, регулярно постить відеомонологи, де розвінчує «міфи» про чесність і добропорядність чинного міського голови.

Серед топ-тем для «відпрацювання» цього року в Романа Сімутіна стали теми витрат бюджетних коштів на боротьбу з коронавірусом, будівництва АТБ на місці автостоянки на Грушевського, можливого спилювання 41-го каштану на вул. Грушевського та приєднання Броварів до Бориспільського району.

Серед актуального, не «заїждженого» і того, що справді хвилює пересічного броварчанина – теми житлово-комунального господарства та освіти. Роман Сімутін із членами своєї команди – громадської організації «Нові Бровари», яку очолює, проводить розслідування з виявлення корупційної складової та хабарництва, які регулярно викладає на сторінках ГО, у блогах місцевого інтернет-видання та друкує в газеті «Нові Бровари», яка поширюється безкоштовно.

Золоте сміття «Селтіка» 

І хоча офіційно рекламна кампанія ще не стартувала, Роман уже взявся обходити броварські подвір’я, де розповідає містянам про здирницькі тарифи від компанії-перевізника сміття «Селтік ТБО».

Андрій Саук

Посунути Ігоря Сапожка в кріслі міського голови не вперше прагне ще один чинний опозиційний депутат міської ради, експерт із житлово-комунального господарства Андрій Саук. Броварчанам він відомий як голова правління ОСББ «В.Симоненка, 2-А» – першого об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, яке було створено в нашому місті.

Свого часу Андрій активно консультував (і продовжує це робити) та мотивував людей із різних міст України брати управління будинками в свої руки.

Броварська фракція «ДемАльянсу»: статки, робота і життя депутатів. Частина ІI

5 років тому Андрій Саук уже пробував свої сили в боротьбі за мерське крісло в молодій команді «ДемАльянсу». Тоді кандидат обіцяв зробити Бровари зручним містом для пішоходів та велосипедистів, а ще зауважував, що мер міста має жити в Броварах, ходити вулицями пішки, їздити на роботу на велосипеді, а не джипі, бути відкритим для людей та бути лідером.

Кандидатом в мери Броварів від «ДемАльнсу» зареєстрований Андрій Саук

Однак громада не побачила в Сауку лідера і підтримала жителя села Гнідин, а Андрію дісталася більш скромна роль – депутата міської ради.

За 5 років каденції броварська фракція «ДемАльянсу», яку очолював Саук, була найпослідовнішою опозиційною партією і найнепостійнішою за своїм складом. 

Майже одразу фракція втратила одного члена – Андрія Лопатюка, – якого назвали «тушкою». Згодом міськраду добровільно покинула лідерка осередку  Аліна Дяченко. Депутати, які залишилися, не відвідували часто-густо ні комісії, ні сесій, тож у жовтні 2019 року сталася чергова ротація.

Причини ротації в «ДемАльянсі» прокоментували як спробу «посилити роботу фракції на благо нашого міста». Та чи посилилася вона – сказати складно, так як і те, що Андрію Сауку вдалося згуртувати команду однодумців-партійців, які б УЖЕ допомагали просувати свого лідера, як це роблять команди інших потенційних кандидатів у мери. Зауважимо, що дещо раніше,  після того як із «Голосу» пішов головний голос – Вакарчук, у своєму пості Андрій Саук зазначив, що «за лідерами мають бачити партії».

Попри те, що Андрій Саук не належить до бізнесменів, які мають фінансову спроможність регулярно з’являтися на екранах центральних каналів, за останній місяць він устиг кілька разів відкоментувати події на всю Україну. Спочатку на «Українському радіо» про «добровільно-примусове» відрахування частини коштів із зарплат освітян на допомогу медикам, а згодом з’явився на каналі 112-ть та в програмі «Стосується кожного» на «Інтері», де коментував події на Торгмаші зі стріляниною, що пов’язані з нелегальними перевезеннями.

Однак за 4 місяці до виборів найактивніше Андрій Саук постить на своїй сторінці у Фейсбуці фото з вранішніх пробіжок, закликаючи громаду до здорового способу життя. Та чи зможе саме цим підкорити уми та серця електорату?

Ігор Сапожко

Найбільше козирів у руках наразі чинного міського голови Ігоря Сапожка. І ще не з’явився той/та, які б могли похитнути його віру в перемогу.

Ігор Сапожко – найдосвідченіший серед кандидатів на посаду міського голови, адже керує містом два терміни – 10 років. Тож найшвидше «впіймав хвилю», яка здатна допомогти цього року також виплисти з виборів переможцем. «Готувати сани» чинний міський голова розпочав ще минулого року, коли погодився надавати коментарі з приводу тих чи інших подій у місті й нашому виданню.

Та і вигадувати чим завойовувати уми і серця електорату піар-мененджерам чинного міського голови довго не довелося, адже кожен містянин бачить у мерові, в першу чергу, господаря, який не просто обіцяє, а робить реальні справи. Тож найперше, на що зроблено ставку, – це ремонти: куди не кинь оком –  «застилаються» плиткою доріжки, облаштовуються міжбудинкові проїзди та оази відпочинку. Навіть попри карантин через коронавірус, коли Україна поставила на паузу шалений ритм свого життя, у Броварах тривали і тривають ремонти. Сам Ігор Сапожко чи не щоденно виїжджав та виїжджає на той чи інший об’єкт, щоб проконтролювати роботи, а у Фейсбуці на його офіційній сторінці, а також сторінках від міської ради з’являються  фото- та відео за його участі. І вагомий цьогорічний «козир» – будівництво початкової ланки ЗОШ №10, про хід якої міський голова регулярно інформує броварчан.

Відчутно підняла рейтинги Ігоря Сапожка і тема коронавірусу: місто виділило значні кошти на боротьбу з пандемією, зокрема, на діяльність сортувально-розподільчого містечка, яке, щоправда, припинило свою діяльність саме в розпал епідемії. Про всі фінансові вливання в медицину та її підтримку з боку бізнесу Ігор Васильович регулярно інформував.

Зовсім нещодавно з’явилася ще одна «гаряча тема», яку почали активно «педалювати» в команді Ігоря Сапожка – утворення нового району з центром у Броварах. Під таку подію навіть створено громадську організацію «Команда Ігоря Сапожка «Єдність», активісти якої у палатках збирали підписи на підтримку Броварів як центру новоутвореного району.

А для тих, хто не «дружить» із комп’ютером, усю діяльність чинного мера описано в газеті «Громадський ревізор», яку з періодичною постійністю можна  знайти броварчанам фактично в кожній поштовій скриньці.

Як бачимо, нових обличь, які хочуть поборотися за крісло міського голови, немає. Поки що немає, адже офіційно списки ще не оприлюднено.

Однак як стало відомо «Трибуні» з власних джерел, ще одним ймовірним кандидатом на посаду міського голови від «Слуги народу» може бути Леонід Черепейнік – депутат міської ради, генеральний директор товариства «Вторма ЮА», яке займається збиранням, сортуванням та переробкою вторсировини.

ЧерепейнікЧерепейнік

Леонід Черепейнік

У Броварах Леонід Черепейнік відомий як благодійник, активіст, який кілька років намагається запровадити в Броварах розподільний збір сміття. Також разом із колективом свого підприємства Леонід долучався до численних екологічних заходів у місті. У депутатському колі Черепейніка знають як принципового та послідовного опозиціонера до влади міста.

Депутат Леонід Черепейнік: 4 роки протистояння владі зі шкодою для бізнесу

Леонід Черепейнік підтвердив «Трибуні», що отримував пропозиції від партії «Слуга народу» взяти участь у виборчих перегонах, однак остаточного рішення ще не прийняв.

Якщо Леонід і пристане на пропозицію, то невідомо яким ноу-хау за 4 місяці до виборів зможе вразити уми та серця броварчан, щоб більшість електорату погодилися поставити в бюлетені «галочку» навпроти його прізвища.  Хоча як показали президентські вибори, життя досить непередбачуване, і виборці  всупереч усім прогнозам і законам можуть віддати свої голоси «за» нове обличчя як спосіб висловити своє «проти» діючому меру.

Фото – зі сторінок потенційних кандидатів у мери

Читайте також:

Ви запитували, він – відповідає: Ігор Сапожко #поговоріть із нами! І частинаВи запитували, він – відповідає: Ігор Сапожко #поговоріть із нами! ІІ частина

Post Views: 82

Monobank [CPS, API] UA

Джерело: Трибуна – Бровари