За час карантину партія «ЗА Майбутнє» передала лікарням понад 30 апаратів ШВЛ, — Москаленко

image
12 Вересня 2020, 17:09
Поділитися:

«Від початку епідемії COVID-19 депутатська група «Партія «ЗА Майбутнє» у Верховній Раді надає посильну допомогу закладам охорони здоров’я. Депутати-мажоритарники закупили більше тридцяти апаратів штучної вентиляції легень, які отримують районні лікарні всієї України», — про це повідомив очільник осередку партії «ЗА Майбутнє» на Київщині Ярослав Москаленко.
Депутати групи «Партія «ЗА Майбутнє» також звернулася до МОЗ, наголосивши, що лікарні зараз стоять на передовій епідемії і потребують особливої підтримки.
Як зауважив Ярослав Москаленко, гроші, які мали би піти на боротьбу з коронавірусом, на сьогодні урядом перерозподілено на інші програми, зокрема на будівництво доріг. А тим часом в Україні з дня в день фіксують рекордну кількість інфікованих COVID-19. На Київщині з 7 вересня 2020 року встановлено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території міст Березань, Ірпінь, Фастів та Києво-Святошинського і Яготинського районів. Крім того, територія міст Бориспіль, Бровари, Буча, Васильків, Обухів, Переяслав та Баришівського, Білоцерківського, Бориспільського, Броварського, Васильківського, Згурівського, Іванківського, Кагарлицького, Макарівського, Переяслав-Хмельницького, Рокитнянського, Таращанського та Фастівського районів буде знаходитися у «жовтій» зоні.
На передову боротьби з коронавірусом сьогодні практично стали районні лікарні, які не визначені державою, як спеціалізовані. Профільні заклади охорони здоров’я нині переповнені, частина з них не приймають пацієнтів. Людина з незадовільним станом потрапляє саме в ЦРЛ і перебуває там до отримання результату ПЛР, а це 4-5 днів. За цей час стан пацієнта або погіршується, або людина помирає. Головні лікарі б’ють на сполох. Адже в установах не вистачає ні медичного обладнання, ні засобів індивідуального захисту. В екстремально швидкі терміни приймальні відділення перепрофільовують під інфекційні бокси та створюють усі необхідні умови для надання допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19. Державна влада «умила руки», більше того, уряд сам створює перешкоди для того, щоб лікарні отримували фінансування в поточних умовах, ще й переконує, що вони повинні додатково заробляти собі недостачу фінансування. А головний санітарний лікар країни чи не щодня закликає громадян не звертатись без потреб до лікарень.
«Від початку епідемії посильну допомогу закладам охорони здоров’я надає депутатська група ПП «ЗА Майбутнє» у Верховній Раді. Завдяки депутатам-мажоритарникам закуплено більше тридцяти апаратів штучної вентиляції легень, які отримують районні заклади охорони здоров’я всієї України», — наголосив Ярослав Москаленко.
Днями один із апаратів ШВЛ було передано до відділення анастезіології та інтенсивної терапії Вишгородської ЦРЛ. З головним лікарем, головою госпітальної ради Бородянського госпітального округу Іваном Клюзком та в.о. завідуючого відділення ВЦРЛ Анатолієм Коваленком зустрівся голова Київського обласного осередку ПП «ЗА Майбутнє» Ярослав Москаленко.
«В Україні такі лікарні взагалі не підпадають під програму фінансування, пов’язану з боротьбою з пандемією ковіду. Підтримати саме їх та закупити апарпати ШВЛ прийняли рішення депутати-мажоритарники, які у Верховній Раді представляють групу «Партія «ЗА Майбутнє». Більше того, стосовно згаданої програми я відкрив для себе обурливу статистику. Вдумайтеся, з 66 млрд грн, які виділили на боротьбу з коронавірусом, на сьогоднішній день половину перерозподілили на інші програми. Зокрема, з цих грошей 35 млрд грн пішло на «велике будівництво» доріг. А епідемія набирає обертів, і ми вже маємо набагато складнішу ситуацію ніж була навесні», — сказав Ярослав Москаленко.
Він також наголосив, що сьогодні втримувати ситуацію медикам вдається завдяки соціально відповідальному бізнесу та благодійникам, які з перших днів введення карантину стали допомагати лікарням.
«Існує дуже багато проблем і на рівні тендерних закупівель. Уявіть собі, держава ставить цінову граничну межу на маски 1,70 грн, але найдешевша маска на оптовому ринку коштує від 3 грн, а то й вище. Як бути головному лікарю в такій ситуації? Єдиний вихід — шукати небайдужих людей, які допоможуть витримати це навантаження. У нас працюють дуже професійні лікарі, але ми маємо непрофесійний уряд. І ця вся непрофесійність проявляється, на жаль, у втратах людських життів. Цей уряд не просто має йти у відставку, він має йти на лаву підсудних», — наголосив очільник обласного осередку ПП «ЗА Майбутнє».
Крім того, Ярослав Москаленко сказав, що навіть якщо сьогодні держава й прийме відповідні рішення щодо забезпечення відділень невідкладних станів усім необхідним, то сам процес проходження процедур від рішення до реального отримання коштів та закупівлі медобладнання є довготривалим. А допомога потрібна вже сьогодні. Тому лікарні та місцеві громади прийняли на себе головний удар і власними ресурсами намагаються рятувати людей.
«Схожа ситуація склалася не лише в медичній галузі, а й в освіті. Школи були не готові приймати дітей з 1 вересня, бо не отримали необхідних засобів індивідуального захисту для учнів та працівників. Тому закликаю всіх не бути байдужими, а допомагати освітянам і медикам», — закликав Ярослав Москаленко.
Як зауважив в.о. завідуючого відділення анастезіології та інтенсивної терапії Вишгородської ЦРЛ Анатолій Коваленко, обладнання, яке отримали, — це апарат експертного класу, що дасть змогу виконувати дихальну підтримку тяжкохворим, наприклад, із пневмонією чи при інших невідкладних станах.
Сьогодні у Вишгородській ЦРЛ активно ведуться ремонтні роботи, планують найближчим часом відкрити відділення невідкладних станів, де буде функціонувати інфекційний блок на 6 ліжок для пацієнтів із підозрою на коронавірус.
Головний лікар Вишгородський ЦРЛ Іван Клюзко сказав, що апарат ШВЛ є вкрай необхідним і своєчасним поповненням для закладу та висловив вдячність Ярославу Москаленку за постійну благодійну підтримку районної лікарні.
«ЗА Майбутнє» допомагатиме лікарням до кінця пандемії, і це не просто слова, а реальні дії!
Прес-служба Київського обласного штабу ПП «ЗА Майбутнє»

Continue Reading

Джерело: Газета Вишгород