З прадавнім туром киян знайомлять на Печерську

image
5 Листопада 2019, 19:02
Поділитися:

У приміщенні Київського палацу дітей та юнацтва триває виставка «Прадавній тур: минуле та сучасне».

На ній представлено 20 різних археологічних експонатів прадавнього бика, які відрізняються за розміром і походженням. Одним з головних експонатів стане збірний скелет тура. Для його монтування будуть використані кістки, які походять з місць природного захоронення решток тварини. 


На стендах експозиції розповідають про походження тура, вплив на світову культуру, роль биків у відновленні природи, а також нагадують й про інші зниклі види тварин.


Первісний бик або тур – один із найбільших в історії наземних ссавців, який був витіснений зі свого середовища проживання і зрештою винищений. Його вага досягала 1000 кг, а висота в холці до 180 см. Жодна з вимерлих тварин не залишила такої живої пам’яті й інтересу серед широких верств населення, як первісний бик або тур, як його ще називають. 


Як символ «первісної» сили і дикості, пращур усіх видів свійської великої рогатої худоби, яка існує в наш час, він завжди викликає значний інтерес у наукових колах. Останній первісний бик зник понад 300 років тому.


На сьогодні існує ряд фондів та організацій, що успішно продовжують спробу селекційного відтворення биків, що по своєму генотипу та фенотипу відповідатимуть вимерлим турам.

Організаторами виставки є БО «БФ Беремицьке-Біосфера» та Вальтер Фріш – німецький селекціонер, який у 1981 році одним з перших почав використовувати «турів» для збереження природного різноманіття ландшафтів. Також він є автором книги «Тур – прадавній бик». 

Коли: до 12 грудня, з понеділка по п’ятницю з 12:00 до 20:00, та в суботу – неділю з 10:00 до 18:00.
Де: Київський палац дітей та юнацтва, вул. І. Мазепи, 13, 1-й поверх.
Вхід вільний.

Новини Києва – оперативно і лаконічно в Telegram!

Джерело: Вечірній Київ