З’їсти і не потрапити до лікарні: чому в «молодих» овочах більше шкоди, аніж вітамінів

image
5 Червня 2021, 10:12
Поділитися:

Експерти розповіли, як вибрати «молоді» овочі без нітратів та чому небезпечно споживати їх не «в сезон».

«Купила на ринку свіжих огірків. Вони були такі були гарні, що аж просилися на салат. Але невдовзі після того, як моя сім’я наїлася цього салату, всім стало погано. Молодшій доньці довелося навіть викликати «Швидку».

Лікар сказав, що це отруєння — нітратами або пестицидами (без висновку лабораторії речовину важко визначити) і порадив свіжі овочі та фрукти споживати у сезон, коли вони дозрівають без всілякої «хімії». Але ж так довго чекати не хочеться. Як вибрати ранні овочі та фрукти без нітратів?» — з таким запитанням до нас звернулася киянка Валерія Коваленко.

Як вибрати безпечні овочі та фрукти розповіла керівник відділу тестувань Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз ТЕСТ Ніна Кільдій.

Ніна Кільдій

— Ніно Андріївно, зараз дуже багато продається свіжих овочів, ягід та зелені. Чи безпечно їх купувати?

Овочі та зелень, які дозріли не в свій сезон, часто містять багато нітратів. Це — речовини, що входять до складу азотних добрив, які аграрії використовують для живлення сільгоспкультур.

У мінімальних кількостях нітрати безпечні. Але якщо фермер задля того, щоб його овочі чи фрукти швидше виросли, були великого розміру та мали гарний вигляд, «переборщить» з нормою добрив, то така продукція може стати шкідливою для здоров’я людей.

Найбільше нітратів накопичують столові буряки, капуста, щавель, петрушка, кріп, редька, огірки. У томатах та часнику їх менше.

Нітратні овочі відрізняються яскравим насиченим забарвленням. Тому, чим вони гарніші і чим «ідеальніший» у них вигляд, тим більшf вірогідність, що на їхнє вирощування витратили чимало «хімії».

Ми перевіряли овочі як на ринках, так і у магазинах. Найчастіше перевищення виявляли в огірках (у деяких випадках навіть у 2 рази і більше), молодій редьці (особливо багато нітратів було у дрібній редьці). Траплялися випадки перевищень і в капусті.

Найбільший ризик придбати нітратні овочі чи фрукти існує на стихійних ринках, оскільки там їх ніхто не перевіряє.

Крім овочів та ягід на ринках вже з’явилися баштанні культури. От їх взагалі зараз купувати не варто. Найбільшу кількість «хімії» накопичують дині, тому до настання сезону їх краще не вживати. Та й з кавунами ліпше не ризикувати.

Молоді огірки полюбляють накопичувати нітрати. Фото: з відкритих джерел

— Чи існують ознаки, за якими можна відрізнити нітратні овочі?

— Крупні, ідеальної форми, яскраве (іноді вигляд — як намальовані) забарвлення. Вибираючи огірки, треба уважно подивитися — чи немає на них жовтих плям (вірна ознака підвищеного вмісту нітратів). У нітратних кавунів на розрізі видно жовті прожилки. Білі прожилки на розрізі будуть і у томатів, а шкірка у них дуже товста.

Визначити вміст нітратів можна за допомогою спеціального побутового приладу — нітратоміра. Його доцільно придбати тим, хто не може відмовитися від ранніх овочів або закуповує їх оптом.

Загалом, при покупці продукції потрібно вимагати у продавця документи, які підтверджують безпечність його товару.

У будь-якій торговій точці зобов’язані надати копію дозволу на право здійснення торговельної діяльності, а також копію сертифіката якості на кожну партію товару, де зазначений вміст нітратів та вказана відповідності продукції нормам ДСТУ.

— Як можна зменшити кількість нітратів у свіжих овочах?

— Молоді картоплю, буряк, моркву потрібно відварювати. При кипінні нітрати розчиняються у воді (тому цю воду треба злити). А от борщ зі свіжих овочів краще не варити.

Огірки ліпше купувати невеликого розміру, перед вживанням їх необхідно почистити від шкірки. Адже основна кількість шкідливих речовин міститься саме в ній. Ми виміряли кількість нітратів у в огірках зі шкіркою і в почищених — різниця вражаюча.

З капусти слід зняти кілька верхніх листків. Салат та зелень не менше півгодини вимочувати у воді, яку потім вилити.

Вибір полуниці на ринках зараз дуже великий. Фото: з відкритих джерел

— А як вибрати безпечну полуницю? Адже зараз її на ринках дуже багато…

— Потрібно звернути увагу на колір ягоди. Він має бути яскраво-червоним. Хороші ягоди не повинні бути дуже великими та ідеальної форми.

Варто звернути увагу на хвостик. Зелений і м’ясистий свідчить про те, що ягоду недавно зібрали, отже вона свіжа. Ще у полуниці має бути характерний, яскраво виражений запах (хоча іноді недобросовісні продавці використовують штучні ароматизатори). Також потрібно не соромитися і попросити продавця показати сертифікат якості на його товар.

КОМЕНТАР

Людмила Корнієнко, сімейний лікар:

— При споживанні продуктів, у яких значно перевищені допустимі норми нітратів, страждають всі системи організму. Адже ці речовини вступають в реакцію з гемоглобіном, через що порушується постачання кисню у кров.

Внаслідок порушується обмін речовин, вражається нервова система та страждають захисні функції організму.

Якщо організм отримує нітрати у невеликих дозах, але постійно, то це загрожує виникненням серцево-судинних захворювань, хвороб шлунково-кишкового тракту, нервових розладів.

Якщо вчасно не надати медичну допомогу при тяжкому отруєнні нітратними овочами, наслідки можуть бути непередбачуваними.

Тому я би радила не захоплюватися ранніми овочами. Поповняти вітамінний запас краще у сезон, коли природнім шляхом, без надмірного внесення «хімії», виростають городні капуста, огірки, томати та інші овочі.

Кавуни варто їсти ті, які дозрівають у сезон. Фото: з відкритих джерел

КОЛИ ПЛОДИ ДОЗРІВАЮТЬ БЕЗ «ХІМІЇ»

  • Огірки: наприкінці червня або на початку липня.
  • Полуниця: наприкінці травня або на початку червня.
  • Редька: середина травня (ранні сорти), середина червня (пізні сорти).
  • Томати: наприкінці липня, середина серпня (в залежності від сорту).
  • Кабачки: у другій половині червня.
  • Капуста: рання — у другій половині липня, пізня — серпень.
  • Кавуни, дині: наприкінці липня або у серпні.

Читайте також «Чи всю „дитячу“ ковбасу можна давати дітям».

Джерело: Вечірній Київ