Юрист «Батьки SOS» Роман Бондаренко: «Батьківські комітети – самопроголошені й незаконні»

image
10 Липня 2020, 19:45
Поділитися:

На каналі «1+1» у прямому ефірі порушувалася тема поборів у школах. Запрошений на ранкове шоу «Сніданок з 1+1» юрист громадської організації «Батьки SOS» Роман Бондаренко пояснив, як мають діяти батьки, коли їм пропонують у школах чи садочках здати кошти на ремонт.

Найголовніше — не тягнутися до гаманця, а повідомляти адміністрацію закладу та органи місцевого самоврядування про факт фінансового стягнення, оскільки це є порушенням. Якщо ж дирекція чи місцева влада пояснюють це як пропозицію покращити умови навчання дітей чи нарікають на відсутність коштів у міському бюджеті, то це не є правильним. Бондаренко наголосив, що утримання закладів освіти – це відповідальність органів місцевої влади, а не батьків.

«Ремонт у школі чи класі варто передбачити заздалегідь, спланувати, звернувшись до адміністрації закладу чи влади, а не швидкими темпами його робити за кошти батьків», — сказав спікер.

Про батьківські комітети Роман Бондаренко заявив, що їхнє існування не передбачене жодним нормативним документом. «Фактично батьківські комітети сьогодні – самопроголошені, це самоорганізація батьків класу. Рішення батьківського комітету не є обов’язковими для виконання», — пояснив Бондаренко.

Також він підкреслив, що роль батьківських комітетів — не вимагати гроші з батьків, а об’єднатися з адміністрацією закладу й отримати кошти з місцевого бюджету на потреби класу.

У разі, коли відбувається цькування тих школярів, батьки яких відмовилися оплачувати ремонт чи купівлю обладнання, юрист порадив звернутися до адміністрації закладу та надати розголосу цьому факту.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама