Юрій Черних про менеджмент у бориспільській лікарні та власні амбіції на керівній посаді

image
17 Січня 2020, 15:32
Поділитися:

14 січня Юрій Черних (на фото третій ліворуч) повідомив, що відбулася зустріч із представниками Національної служби здоров’я України. Колективом КНП Київської облради «Київський обласний перинатальний центр» прийнято рішення, що чекати на безкоштовні пологи до 1 квітня породіллям не треба — у медзакладі є всі необхідні ліки для фізіологічних пологів.

Він обрав одну з найвідповідальніших медичних спеціальностей – акушерство і гінекологію. Під наглядом лікаря побувала не одна сотня вагітних із Бориспільщини. Тепер до нього шикується черга народжувати з усієї Київщини. Ексклюзивно для «Вістей» він розповів про кар’єрне зростання, згадав роботу в Бориспільському пологовому відділенні, поділився баченням сучасних підходів до пологів та власними амбіціями на посаді в.о. генерального директора новоствореного КНП Київської обласної ради «Київський обласний перинатальний центр», на яку призначений 2 січня 2020 року.

Йому 38, він змінив одну малу Батьківщину на іншу, вивіз сім’ю подалі від війни та почав усе спочатку. Колишнього головного лікаря Бориспільського пологового відділення колеги знають як фахівця з норовливим характером. Понад рік він працює у столиці, проте називає себе бориспільцем та вболіває за місто, яке стало йому рідним.

— Кому чи чому ви завдячуєте новою посадою?

— «Бориспіль — почни тут» — це не лише міський бренд, але і наш сімейний. Тут всі смуги злітні, головне бажання! Тому я наближаюся до досягнень, які планував мати до початку війни на сході країни. Мені щастить на гарних людей та колективи. Після закінчення медичного університету навчався в аспірантурі, захистив кандидатську дисертацію, отримував стипендію Луганської облради за значний науковий внесок у розвиток медицини. Потім викладав у медуніверситеті двома мовами, працював у Луганському міському пологовому будинку, пройшов стажування в кращих клініках України та Європи, мав наміри стати професором, а потім політиком. Війна внесла корективи, помноживши досягнення на нуль. Із 2014 року все почалося спочатку: лікар пологового залу Лисичанської лікарні, потім доцент кафедри акушерства та гінекології, далі головний позаштатний спеціаліст з акушерства і гінекології Луганської військово-цивільної адміністрації. Пологове відділення Борисполя прийшло після важких випробувань долі, потім я став заступником начальника Центрального госпіталю МВС України. Тепер нова посада.

— Відразу після призначення на посаду в.о. генерального директора КНП КОР «Київський обласний перинатальний центр» ви заявили, що даний заклад стане еталоном європейського рівня. Як досягатимете мети?

— Хочу, щоб жителі Київщини знали про обласний перинатальний центр і були впевнені у якості медпослуг, незалежно від складності стану вагітної або немовляти. А лікарі отримували підтримку 24/7. Планую організувати цілодобову виїзну бригаду в складі акушера-гінеколога, неонатолога та дитячого реаніматолога. Планів багато. 

— Яке ваше бачення подальшої долі Бориспільського пологового відділення в рамках медреформи?

— Як мені відомо, зараз в пологовому відділенні триває капремонт за проектом, який я розробив. Якщо роботи будуть виконані— відділення стане чудовим акушерсько-гінекологічним стаціонаром. Як буде організована робота лікарні та як надаватимуть там меддопомогу, залежить тільки від керівництва. У «ББЛІЛ» є керівник – менеджер Олександр Павлович Щур, його кандидатура всіх влаштовує. Тож доля відділення — це його відповідальність. Ми показали ще у 2017-2018 роках, як може працювати відділення та колектив без ремонту, ліків, обладнання та підтримки «провладних субстанцій», але при 100% підтримці громади.

— Із 2020 року за пологи будуть перераховуватися кошти від держави на пологові будинки. Як вважаєте, добре це чи погано, чи будуть лікарі заробляти більше?

— Кожна родина має 9 місяців, щоб обрати найкращий пологовий будинок, тобто гроші отримають найкращі заклади, і це по-чесному. Але на першому місці повинен бути пацієнт, а потім гроші. Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» зазначає, що базові принципи — це якісні, прозорі, зрозумілі послуги та конкурентне середовище. Так працює приватна медицина. До конкуренції ми готові на професійних засадах без адміністративного тиску. 

Щодо фінансування від НСЗУ, то поки судити важко. Скажу чесно: у 2017 році, коли я працював у пологовому відділенні Борисполя, там проводився ремонт, на який виділили лише два мішки фінішної шпаклівки. Медперсонал був змушений купувати матеріали для ремонту та миючі засоби, а медикаменти на лікування пацієнтки та породіллі купували самі. Тому зміни потрібні.

— Які нововведення застосовуються під час ведення вагітності та при пологах?

— Людству 3 млн років; якщо б вагітність та пологи не були майже ідеальним механізмом, нас би не існувало. Але на це «майже» доводиться 15% ускладнень, які можна діагностувати. Головне не нововведення, а відвідування лікаря пацієнткою, вчасні обстеження відповідно до протоколів та ведення пологів у лікувальному закладі з можливістю втручання у разі необхідності. Це еталон світового акушерства.    

— Що зараз із народжуваністю? Чи часто до вас приходять народжувати другу-третю дитину?

— Кількість пологів знижується. Маю мрію, що наші хлопці повернуться з війни із новим поглядом на життя та вірою в Україну, тоді неодмінно прийдуть в пологовий за другою і третьою дитинкою.

— Як ви ставитеся до домашніх пологів та пологів у воді?

— Негативно. Якщо вагітна обирає пологи вдома та не звертається за меддопомогою, то це проблема у голові породіллі. А пологи у воді порушують «тепловий ланцюжок», немає контакту «шкіра до шкіри», новонародженому буде холодно. Але якщо так бажає жінка, то це її право. На мою думку, народжувати потрібно в пологовому, під наглядом медперсоналу, поруч із коханим чоловіком та зі святковим настроєм.

— Як вагітній правильно обрати собі лікаря?

— У даному питанні я не порадник.

— Багато фахівців кажуть, що сучасна молодь рано вступає у статеві зв’язки. Як це відображається на їхньому здоров’ї?

— Я не згоден із такими твердженнями. Якщо згадати історію Київської Русі, то там шлюб реєстрували для хлопців з 15 років, а для дівчат із 13-ти. Проблема сьогодні — відсутність культури статевого виховання, немає державної програми щодо статевого виховання, що є великим недоліком. Із підлітками немає розмов у школах про контрацепцію, культуру сексуальних відносин тощо. Це має бути організовано на рівні держави.

— Рідні відомих людей (можливо політиків, бізнесменів) народжували у вас? Якщо не секрет, хто саме?

— Доводилося приймати пологи і у жінкок, яким збирали «речі для малечі» усім Борисполем, і у дружин бізнесменів. Я вдячний усім моїм пацієнтам за їхній вибір і довіру.

У нормах статті 39 п.1 закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» зазначено, що факт звернення за меддопомогою — це лікарська таємниця. Мої пацієнти мені довіряють, тому я не маю права розголошувати їхні прізвища.

— Усі ваші пацієнти – жінки, більшість ваших колег — жінки. Дружина не ревнує?

— Лікар — це професія, що не має статі, як янгол. Дружина із розумінням ставиться до моєї
роботи. 

— У вас підростають дві доньки. Чи хотіли б ви, щоб вони пішли вашими стопами?

— Хочу, щоб вони займалися улюбленою справою та отримували задоволення від цього, як це роблю я. Часто повторюю донькам прислів’я: «Виберіть роботу до душі, і вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті».

— Чим ви захоплюєтесь у позаробочий час?

— У 2018-2019 роках навчався в Національній академії державного управління при Президентові України. Зараз отримую юридичну освіту, працюю над докторською дисертацією, відвідую тренінги та курси, не пов’язані з медициною, це займає більшість мого позаробочого часу. Час, що залишається, проводжу з родиною.

— Досягнення якої планки у вас на меті?

— Мрію, щоб у лікарнях Європи, США чи Японії лікарі керувалися протоколами надання медичної допомоги, які розроблені в Україні. Для мене важливо, аби українці примножували свій досвід та свої здобутки. Мрію сказати своїм внукам, що маю досягнення на благо країни і людей. На мій погляд, саме так трактується вислів «Слава Україні!».

14 січня Юрій Черних повідомив, що відбулася зустріч із представниками Національної служби здоров’я України. Колективом КНП Київської облради «Київський обласний перинатальний центр» прийнято рішення, що чекати на безкоштовні пологи до 1 квітня породіллям не треба — у медзакладі є всі необхідні ліки для фізіологічних пологів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама