Юна броварчанка наколядувала для допомоги 72-ій бригаді ім. Чорних Запорожців на шини для машини. ВІДЕО – Трибуна

image
31 Січня 2023, 18:02
Поділитися:

Восьмирічна учениця Броварського ліцею №7 на Різдво всі наколядовані гроші передала бійцям 72-ї бригади ім. Чорних Запорожців. Про саму ідею, колядку, бажання юної броварчанки та як за майже рік війни змінився світогляд української дитини, розповіли журналісти телеканалу «Інтер».

Родина

«Із початку війни ми потрапили майже на окуповану територію, нам допомагали волонтери і в тому числі – тероборона і ЗСУ, тому ми якось хотіли віддячити», – розповідає мешканка Броварів Наталія Калита-Захарченко, мама маленької героїні Анни.

Сім’я Захарченків живе в Броварах. Родина добре пам’ятає, як українські бійці захищали місто від ворога. Та й сама сім’я потрапила майже в окупацію. І тому одразу ж після бойових дій на Київщині Захарченки шукати спосіб допомагати нашим захисникам.

Родина Захарченків

«Була така історія: діти збирали, гуляючи з друзями на вулиці, вони зупиняли машини і просто казали, що ми збираємо кошти на ЗСУ, нічого при цьому не пропонуючи. Ми з дітьми поговорили, що так робити не дуже гарно. Гроші для наших воїнів треба заробити, а не випросити», – каже Наталія.

Наталія Калита-Захарченко з донькою Анною

Різдво та колядування

А на зимові свята восьмирічна Аня Захарченко заколядувала на камеру. Це відео родина виклала в соціальні мережі, закликаючи людей допомогти українській армії. За лічені дні назбирали сім із половиною тисяч гривень!

Юна волонтерка Аня Захарченко

«Я допомагала нашим захисникам вже чотири рази – перший раз я малюночками допомагала, другий раз – продуктами харчування. Третій раз я допомагала, коли зупиняла машини в себе в дворі. Тоді ми грошики кинули у фонд Притули на автомобіль. Ну четвертий раз – це татова колядка», – розповідає юна волонтерка Аня Захарченко.

Аня передає захисникам свої малюнки

Різдвяну колядку для доньки написав тато. Каже – одного вечора просто взяв папір із ручкою і став римувати рядки. Переконаний – людям сподобалося їхнє творіння через новий, сучасний акцент – на воєнних діях в Україні.

Андрій Захарченко з донькою

«Ми не думали, що така сума вийде. В минулому році Аня теж колядувала в мережі через коронавірус. Рідні, так сказати, на цукерки кидали Ані гроші. Цього року підключилися навіть незнайомі люди. За два дні на рахунок упало 7500 грн», – розповідає тато Ані, Андрій Захарченко.

Гроші родина вирішила віддати знайомій волонтерці – Олена саме збирала кошти на колеса для військової машини. Внесок Ані став у нагоді – і вже зовсім скоро відремонтований автомобіль вдалося передати військовим.

«Треба було зібрати 25 тис. гривень. Збір йшов дещо тяжко, тому що люди виснажені та й пройшли новорічні свята. Телефонує мені Андрій і каже – Анічка наколядувала і хочемо допомогти саме 72-ій бригаді, бо вони в свій час допомагали звільняти наш Броварський район. Завдяки цьому донату ми майже в трьохденний строк купили шини», – розповідає волонтерка Олена Лахно.

Андрій і Аня Захарченко з Оленою Лахно

Що кажуть психологи

Психологи наголошують – слово «перемога» діти розуміють по-своєму, не так, як дорослі. Для когось – це можливість знову побачити батька, що пішов на фронт. Для когось – шанс повернутися додому. На шляху до своєї мети дітям хочеться зробити щось корисне, а тому батькам обов’язково потрібно підтримувати юні прагнення дітей.

Психологиня Дар’я Селіванова

«Це має бути власне бажання дитини. Ми акцентуємо увагу дітей на тому, що це є частиною чогось важливого, і важливого не тільки для самої дитини, а й це важливо для країни. Дуже важливо, щоб дитина бачила якійсь результат того, що вона зробила, якщо це вона збирає гроші, то щоб ці гроші вона бачила, або вона бачила куди ви їх кудись перераховуєте, щоб вона могла побачити фідбек від того, що вона робить», – пояснила психологиня Дар’я Селіванова.

Діти війни

459 українських дітей загинули через російську агресію, понад 900 – були поранені. Майже 14,5 тисяч неповнолітніх українців загарбники депортували з тимчасово окупованих територій – примусово вивезли в росію. Це дані офісу Генпрокурора. В усіх інших дітей ворог вкрав дитинство. Замість подорожувати – вони разом кидають домівки та тікають від війни. Замість навчатися – ховаються в укриттях і чують вибухи. Та й ігри в малечі не за роками дорослі.

ФОТО – Андрій Захарченко

Читайте також:

У селах Гоголів і Світильня на перемогу працює більшість, керують волонтерським рухом – найстійкіші

Волонтери Броварщини: про комунікацію, співпрацю та внутрішні «розколи»

Волонтерки броварського «Козацького оберегу» плетуть нашим бійцям кікімори, в’яжуть шкарпетки та пишуть вірші

Юного волонтера з Великої Димерки привітали з Днем народження американські колеги та військові. ВІДЕО

Військовим-зв’язківцям із Броварів підліток із Іспанії віддав подарований йому 3D- принтер

У Броварах діти-актори на квесті до свята Хелловіна зібрали понад 10 тис.грн на підтримку ЗСУ

Джерело: Трибуна – Бровари