Юлія Бережко-Камінська презентувала в Ірпені свою книжку «Гравітація слова» (відео)

image
27 Березня 2024, 20:46
Поділитися:

Юлія Бережко-Камінська, письменниця, членкиня Національної спілки письменників України:

«Він казав, не плачте за мною. Я нікуди не зникну, смерті немає. Я буду в іншому просторі. Я думаю, що він сьогодні тут з нами».

Із таких слів розпочала свій творчий вечір відома українська письменниця Юлія Бережко-Камінська. Його миткиня присвятила своєму близькому другові – фотографу Володимиру Шилову. Він довгий час жив і працював в Ірпені, а потім — у передмісті Чикаго. Чоловік несподівано відійшов у засвіти 22 березня.

Увечері цього ж дня, в Ірпінській міській бібліотеці Юлія Бережко-Камінська презентувала свою нову книжку поезій «Гравітація слова». Її письменниця читала разом із гостями.

Марія Кочур, актриса театру та кіно:

«Ні листка вже не лишилося, ні осені, що правдою і неправдою передзимні вигравала дні».

«Гравітація слова» – восьма книжка поезій письменниці. У ній гармонійно поєдналися сум і радість. Вона – про рід і пошук себе, кохання та розлуку, мрії і розчарування. Письменниця дивом встигла запустити книгу в друк за два дні до початку повномасштабної війни в Україні. Збірка вже встигла побувати у Польщі, Німеччині та Франції. Ірпінь став першим українським містом в якому Бережко-Камінська презентувала її.

Богдан-Любомир Притула, письменник:

«Сьогодні я занурився в таку більше сентиментальну поезію. Дуже важливий жанр на сьогодні, оскільки це є таким іntermezzo в часи війни, тому що ми можемо відволіктися від буденних обстрілів, напруги і поринути в світ образів такої елегійної поезії».

Оксана Бобечко, мешканка Ірпеня:

«Як вона гостро сприймає всі ситуації життєві. І як вона вміє це передати, особливо своїм читанням. Це було неймовірно!».

Окрему частину вечора Юлія Бережко-Камінська присвятила сьогоденню. Письменниця зізнається, не любить писати про війну, але мусить, бо це вже – невід’ємна частина всіх нас.

Юлія Бережко-Камінська, письменниця, членкиня Національної спілки письменників України:

«Оголошена повітряна тривога сповіщає – ранок. Світає, край неба палає».

Провести творчий вечір та презентувати «Гравітацію слова» письменниці допомогли друзі-театрали – очільник театральної спільноти «DSP» Алекс Боровенський та акторка Анна Рей.

Анна Шелест-Рей, акторка театральної спільноти «DSP»:

«Для мене дуже велика честь тут бути. І велика радість бути частиною цього і мати можливість зачитати вірші разом із авторкою, яка просто неможлива».

Алекс Боровенський, театральний режисер, очільник театральної спільноти «DSP»:

«Як тримати силу, волю й фарби життя. І от Юлії Бережко-Камінській це вдається в цій книжці, тому відчуття дуже світлі. Дуже хочеться зараз, знаєте, якби пішов дощ стрибати по калюжах, dancing in the rain. Тільки дощу немає, але я думаю, в Ірпені це швидко!».

По завершенню заходу всі охочі могли сфотографуватися, обмінятися посмішками та придбати збірку поезій «Гравітація слова» із автографом авторки. Всі присутні, як і сама письменниця залишала бібліотеку натхненною.

Юлія Бережко-Камінська, письменниця, членкиня Національної спілки письменників України:

«Попередні мої книжки наповнені Ірпенем, в цій книжці теж відгукується і в наступній він теж згадується. Я сюди приїжджала за натхненням і творчістю, і зустрічами з людьми, яких я люблю».

Джерело: Містоінформ