Євросоюз офіційно визнав Україну кандидатом на вступ

image
23 Червня 2022, 21:53
Поділитися:

23 червня 2022 г. 21:40

Лідери ЄС у Брюсселі схвалили рекомендацію Європейської комісії щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Статус кандидата є першим офіційним кроком на шляху до членства в ЄС. Перед початком предметних переговорів про вступ до Євросоюзу Україна має виконати європейське “домашнє завдання”. Перший звіт про оцінку виконання нею умов очікується в рамках регулярного аналізу Єврокомісії щодо розширення наприкінці цього року.

Про цеKВ стало відомо з повідомлень ЗМІ.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Угода. Європейська рада щойно вирішила отримати статус кандидата в ЄС для України та Молдови. Історичний момент. Сьогодні вирішальний крок на вашому шляху до ЄС. Вітаю Володимира Зеленського та Маю Санд та народи України і Молдови. Наше майбутнє разом”, – написав у Twitter президент Європейської ради Шарль Мішель.

“Європейська Рада ухвалила рішення надати Україні та Республіці Молдова статус країни-кандидата”, – мовиться у проекті рішення лідерів ЄС, які зустрілися на саміті в Брюсселі.

Раніше цього дня Європейський парламент закликав лідерів Європейського Союзу надати Україні статус кандидата в члени ЄС, а голова Євроради Шарль Мішель заявив про “вирішальний момент для Євросоюзу” і “геополітичний вибір, який ми зробимо сьогодні”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Щодо Грузії саміт вирішив, що Європейська рада готова надати цій країні статус країни-кандидата після того, як будуть враховані пріоритети, зазначені у висновку Комісії щодо заявки Грузії на членство.

“Прогрес кожної країни на шляху до Європейського Союзу залежатиме від її власних заслуг у виконанні Копенгагенських критеріїв, включаючи здатність ЄС приймати нових членів”, – говориться в прийнятому документі. Видання “Європейська правда” зазначає, що ось це формулювання говорить про те, що ЄС не має наміру об’єднувати Україну та Молдову в один “пакет”, як це було зроблено з Північною Македонією та Албанією.

Перед тим, як почнуться предметні переговори між ЄС та Україною щодо “дорожньої карти” її членства, Єврокомісія чекатиме на виконання Україною “домашнього завдання”, а саме:

Ухвалення та впровадження законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду України, включаючи процес попереднього відбору на основі оцінки їх доброчесності та професійних навичок, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії;

подальше посилення боротьби з корупцією, зокрема на високому рівні. Завершення відбору та призначення нового директора Національного Антикорупційного Бюро та прокурора Спеціальної Антикорупційної Прокуратури;

необхідно завершити реформу законодавчої бази для національних меншин, яка зараз готується, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії і розробити механізми її впровадження.

Тим часом лідери шести балканських країн Албанії, Боснії, Косово, Чорногорії, Північної Македонії та Сербії після саміту ЄС-Балкани, що відбувся сьогодні ж, висловили розчарування в тому, що переговори про вступ не почалися або застопорились через роки після того, як їм пообіцяли можливе членство в ЄС.

Дводенний саміт лідерів ЄС у Брюсселі розпочався 23 червня 2022 року. Першою темою обговорення європейських лідерів стали заявки на членство від України, Молдови і Грузії.

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

17 червня Європейська комісія оприлюднила свій висновок, у якому рекомендувала визнати європейську перспективу Україні та надати нашій державі статус кандидата на вступ до спільноти.

Читайте: Єврокомісія рекомендувала саміту глав держав Євросоюзу надати Україні статус кандидата в члени ЄС

Фото: “Європейська правда”

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона