Європейська хода Броварів

image
16 Травня 2019, 11:05
Поділитися:

18 травня 2019 року українці святкують День Європи, який  уже 16 років поспіль відзначається у третю суботу травня. 

Цього дня ми святкуємо день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. Україна – єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається День Європи з 2003 року, що свідчить про важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.

Головною метою відзначення Дня Європи є:

формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України;
ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями;
популяризація загальногоєвропейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді;
залучення населення до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.

Місто Бровари, займаючи активну проєвропейську позицію та керуючись незмінними принципами дружби, єдності та братерства, здійснює плідну співпрацю з регіонами близького та далекого зарубіжжя. В рамках 11 укладених угод про взаємовигідну співпрацю у сферах економічного, культурного та громадського життя відбуваються обміни делегаціями спеціалістів з вивчення досвіду роботи у різних сферах міського життя, обміни делегаціями під час святкування Днів міст, проводяться міжнародні заходи.

28 червня 2014 р. для Броварів відбулась визначна подія. Адже у ході засідання Парламентської Асамблеї Ради Європи у місті Страсбург (Франція) наше місто було відзначено Європейським дипломом за впровадження європейських ідей у життя своїх мешканців та активну співпрацю з європейськими містами у різноманітних галузях. А вже 2015 р. Бровари вибороли наступну європейську нагороду. Почесний прапор було урочисто вручено представником Парламентської Асамблеї під час святкування 385-річного ювілею Броварів. Через три роки, 24 квітня 2018 р., рішенням Парламентської Асамблеї Ради Європи за активне просування європейських ідеалів місто Бровари відзначено ІІІ премією Plaque of Honour /Почесна відзнака/ – другою за значущістю нагородою Ради Європи, яку офіційно було передано місту Бровари 15 вересня 2018 р. у ході відзначення Дня міста. А отже залишається остання сходинка до найвищого визнання на європейському рівні – Приз Європи.

Працівниками  Броварського краєзнавчого музею з 1986 року, відтоді, як у Броварів   вперше з’явилося місто-побратим у Франції Фонтене-су-Буа, створено експозицію, в якій демонструються матеріали про наші міста-побратими. Постійно проводяться оглядові і тематичні екскурсії залами музею, знайомлячи містян і гостей Броварів з нашими друзями за кордоном. На сьогоднішній день з  одинадцяти міст-побратимів, шість  – члени Європейського Союзу.

Місто Фонтене-су-Буа, Французька Республіка (з 26 червня 1986 р.)

Місто має давню історію. Сьогодні Фонтене-су-Буа – сучасне високорозвинене місто. Площа –  558 га. Населення складає 51 000 осіб. Географічно розташовано в 3 км від Парижа.

Вже 33 роки тривають та плідно розвиваються стосунки із цим французьким містом. У вісімдесятих роках XX ст. на посаді мера м.Фонтене-су-Буа перебував Луї Байорт. В цьому ж місті живе син емігрантів з Одеси Жо Спекулянт, який мріяв підтримувати  дружні зв’язки з одним з українських  міст. Бровари було обрано містом-побратимом, оскільки знаходиться в Україні та неподалік столиці – Києва, як і м. Фонтене-су-Буа неподалік Парижа.

Після підписання угоди про співпрацю між порідненими містами безперервно відбувається співробітництво як між керівництвом міст, так і мешканцями. В експозиції Броварського краєзнавчого музею є матеріали учасника французького Руху Опору проти окупації Франції нацистською Німеччиною в період Другої світової війни (1940—1944 роки), учасника Французької спілки ветеранів із м.Фонтене-су-Буа Ежена Перона. Це прапор Республіканської асоціації ветеранів «ARAC», сувенірна тарілка, вимпел цієї ж асоціації, безкозирка моряка військово-морських сил Французької республіки. Також експозицію музею прикрашає репродукція картини «Танок миру» Пабло Пікассо.

У 1988 році  за запрошенням мера Луї Байорта  перша делегація мешканців   Броварів у складі дорослих і дітей поїхала до м.Фонтене-су-Буа. У тому ж році Жо Спекулянт написав листа Марі-Франс Ротте із коледжу Жан Масе про дружбу і співпрацю між французами та українцями. Крім цього, в травні 1989 р.  учні ЗОШ № 6 записали звуковий лист до дітей коледжу Жан Масе і запросили французьких дітей в Україну. Французька сторона відповіла візитом до Броварів у жовтні 1989 року делегації  дорослих і дітей на чолі з Марі-Франс. Цього ж року мадам Ротте заснувала клуб «Анна Ярославна».

Вже стало традицією, що на святкування Дня міста до Броварів багато років поспіль приїжджає офіційна делегація з Фонтене-су-Буа у супроводі членів асоціації «Друзі Броварів», які займаються не лише гуманітарною місією, але й сприяють організації обмінів між організаціями та установами обох міст.

У 2014 р. під час відзначення 100-річчя з дня початку Першої Світової війни, наше місто разом з іншими порідненими містами Фонтене-су-Буа домовилися про організацію спільних заходів для дітей та молоді своїх громад щодо пропагування миру на землі та недопущення війни. Одним із заходів стало написання книги «Словами дітей про мир», яка зберігається в експозиції музею. Протягом 2016-2018 рр. у навчальних закладах авторами майбутньої книги проводилися зустрічі, під час яких кожен мав можливість висловити своє ставлення до збройних конфліктів та їх наслідків, а також розповісти про своє бачення сучасного мирного світу у формі вільного діалогу.

І як результат, 18 листопада 2018 року у Трюсі відбулося офіційне підписання книги під редакцією Флоранс Ажаное «Словами дітей про мир». До цієї акції долучилось понад 200 дітей з поріднених міст Франції, Бельгії, Італії, Португалії та України. Як зазначили організатори зустрічі, вони сподіваються, що участь у написанні книги «Словами дитини про мир» стане трампліном для реалізації майбутніх успішних спільних проектів, які допоможуть зробити вагомий внесок у збереження миру на землі.

Крім того, між французькими асоціаціями «Друзі Броварів», «Фонд Галіна Цикал», «Франція-Україна» та асоціаціями й закладами міста постійно відбуваються обміни делегаціями.

Місто Фонтене-су-Буа – спортивне місто, в якому практикуються різні види спорту. В рамках укладеної угоди постійно відбуваються різноманітні заходи. Броварська команда «Білий барс» постійно бере участь у Міжнародному турнірі з хокею на льоду, що проводиться навесні у м.Фонтене-су-Буа. У листопаді 2012 р. у м. Бровари було проведено Міжнародний турнір поріднених міст, в якому взяла участь команда «Pumas» з м.Фонтене-су-Буа у складі 19 осіб.  Експозицію нашого музею прикрашають два спортивні кубки та сувенірна шайба французького хокейного клубу «Pumas», а також  вимпел баскетбольного клубу Фонтене-су-Буа.

Серед матеріалів про Почесних громадян м. Бровари розміщені особисті речі Жо Спекулянта, який заснував і очолив у Фонтене-су-Буа асоціацію «Друзі Броварів». За особистий внесок у розвиток побратимських відносин між Броварами та Фонтене-су-Буа 20.09.2007 р. рішенням Броварської міської ради Жо Спекулянту присвоєно звання Почесний громадянин м. Броварів.

Місто Сілламяе, Естонська Республіка (з 20 вересня 2003 року)

 Місто Сілламяе розташоване у північно-східній частині Естонії на узбережжі Фінської затоки, у місці впадіння в неї річки Ситке. Площа – 10,68  км². Населення складає близько 17 500 осіб.                                    

Між нашими містами щорічно відбуваються обміни колективами. Навесні 2004 року дитячий колектив «Лелеки» з м.Сілламяе взяв участь у концерті до Дня поріднених міст, а зразковий хореографічний ансамбль «Галатея» в той же час  перебував з місією дружби в м.Сілламяе. Мешканці Броварів – постійні учасники Свята слов’янських культур «Культурні мости Балтики» у м.Сілламяе.

У грудні 2017 р. народний вокальний ансамбль «Калинка» взяв участь у фестивалі «Миколай-ФЕСТ», який є складовою частиною проекту «Пізнай Україну», у рамках якого відбулось багато заходів: відкриття виставки листів Святому Миколаю та різдвяних прикрас, концерти гостей у школі Каннукам, музичній школі міста, католицькому соборі м.Сілламяе та Народному домі м.Нарва, майстер-класи у приміщенні українського земляцтва Сілламяе «Водограй».

У 2016-2018 рр. міста Бровари та Сілламяе були учасниками шведсько-естонсько-українського проекту щодо управління відходами в рамках співпраці у Балтійському морському регіоні «Три країни, два моря, три річки» за фінансування Шведського інституту.

Підтвердженням тісної дружньої співпраці між нашими містами є велика кількість експонатів в експозиції Броварського краєзнавчого музею. В вітринах шостої зали демонструється копія угоди про співпрацю між містом Бровари Київської області України і містом Сілламяе Естонської Республіки, книжки, фотоальбоми, буклети про Естонську Республіку, столицю Естонії м. Таллінн та безпосередньо  м. Сілламяе. Представлені традиційні народні ляльки в національному одязі, дерев’яний кухоль, прикрашений різьбленням, також демонструється збірник фотоматеріалів, які зберігаються в архівах і фондах міського музею Сілламяе. Крім цього, експозицію музею прикрашають  «ріг достатку» з гербом Сілламяе, прапор Естонії та прапорець м. Сілламяе, привітальні листи мешканцям Броварів до Дня міста від мера Сілламяе, кольорові фото 2004 р. зразкового хореографічного ансамблю «Галатея»  під час виступу у м. Сілламяе.

Красницький повіт, Республіка Польща (з 17 вересня 2005 року)

Красницький повіт – адміністративна одиниця Люблинського воєводства. Площа – 1005,34 км². Населення складає 100 162 осіб. До складу повіту входять міста Краснік та Аннополь, а також 7 сіл. Міське населення становить 38,83%. Головна галузь економіки – сільське господарство. Тут вирощують багато овочів та фруктів.

Останніми роками  співпраця з Красницьким повітом активізувалася у різних напрямках. Так, у лютому 2018 р. броварські підприємці відвідали Красницький повіт для ознайомлення з його економічним потенціалом, найбільшими роботодавцями та з метою налагодження нових бізнес-контактів. 16 червня команда футболістів з Броварів «Каскад» взяла участь у святі «Мото-Рок», що проходив у Красніку. Три роки поспіль на початку липня офіційні делегації м.Бровари в супроводі представників польського освітньо-культурного товариства «Родина» брали участь у «Святі малини», яке відбувалось у Красницькому повіті. Представники Броварської міської ради зустрічались з керівництвом повіту щодо питань покращення зв’язків, обговорення майбутніх проектів.

  На початку листопада 2018 року з нагоди 100-річного ювілею з Дня Незалежності Республіки Польща культурно-освітнє товариство «Родина» спільно з Броварською міською радою, Польським інститутом у Києві, за підтримки Консульського відділу МЗС Республіки Польща та Посольства Республіки Польща у Києві стали організаторами Фестивалю польської культури у Броварах. До участі у заходах долучилися і представники Красницького повіту. В рамках Фестивалю проведено багато заходів з метою ознайомлення мешканців Броварів з історією та культурою Республіки Польща: в Броварському краєзнавчому музеї пройшла  презентація «Забуті імена: Григорій Квятковський – видатний поляк з Броварів», презентація книги М. Овдієнко «Григорій Квятковський – учений, громадянин, колекціонер», виданої українською та польською мовами за фінансового сприяння Консула Республіки Польща, фотовиставка «Польща моїми очима». На інших майданчиках проводили концертні програми за участю солістів та колективів з України та Польщі, Дні польського кіно у Броварах, відвідування меморіалу жертв нацизму  «Биківня», де загинуло багато поляків.

В експозиції музею представлена карта Красницького повіту, настінний годинник із символікою цього повіту, настільний сувенір із кольорового скла із зображенням герба Красницького повіту та гілки малини – символу повіту, інформаційний кольоровий журнал, путівник по Красницькому  повіту, кольоровий буклет про музей 24 Полку Уланів в Красніку. Прикрашує експозицію диплом до 15-річчя побратимства між Броварами та Красницьким повітом (2002 – 2017 рр.), медаль із білого металу, присвячена 100-річчю Незалежності Польщі 1918 – 2018 рр. та оксамитовий вимпел із гербом цього повіту на підставці.

Гнєзненський повіт, Республіка Польща (з 12 червня 2009 року)

 Гнєзненський повіт — адміністративна одиниця Великопольського воєводства. Площа – 1255,02 км². Населення складає 145 085 осіб. Адміністративний центр — м. Гнєзно. Міське населення становить 65%.

У квітні-жовтні 2010 р. представники установ та організацій Броварів взяли участь у міжнародному проекті «Підтримка діяльності місцевих адміністрацій міста Бровари та Уманського району в Україні», який було розроблено Гнєзненським повітом.

У вересні 2011 р. представники міста виступили з доповіддю на Міжнародній конференції «Євросирітство» в м.Познань (Польща).

У 2014-2015 рр. броварська молодь побувала з навчальним візитом у Республіці Польща. 6 представників навчальних закладів Броварів, активісти Учнівської ради міста в жовтні 2015 р. взяли участь у міжнародному проекті «Польсько-українська молодіжна академія самоврядування –  2015», який проводився в м.Гнєзно.

У жовтні 2016 р. 10 юних броварчан у супроводі  педагогів  дитячої музичної школи та дитячої школи мистецтв взяли участь в українсько-польському проекті «Історія музичного сусідства», який проводився у Гнєзненському повіті. Діти познайомились зі своїми польськими ровесниками, обмінялись знаннями про національну музику, брали участь у різноманітних музичних конкурсах та розвагах, створювали власну музику для оркестру, провели багато спільних репетицій і, як результат, представили спільну діяльність у вигляді гала-концерту мешканцям Гнєзненського повіту.

Група з Броварів у складі 15 учнів (віком 14-15 та 16-18 років), вихованці шкіл естетичного виховання (Броварської міської дитячої музичної школи та Броварської міської дитячої школи мистецтв), взяли участь у ІІ етапі проекту, який проходив 28 серпня – 03 вересня 2017 р. в м. Гнєзно.

Мета проекту: колективне музикування, аранжування, сумісна наполеглива праця та заключний концерт, де були представлені номери наших учнів та виступ польського духового оркестру за участі броварських дітей.

З метою безпосереднього знайомства з учнями шкіл естетичного виховання, а також участі у благодійному фестивалі «Інна-Бровари» представники Гнєзненського повіту завітали до нашого міста у листопаді 2017 р. Обидві сторони зацікавлені в продовженні творчого проекту і сподіваються на подальшу співпрацю в ІІІ етапі проекту.

В експозиції музею Гнєзненський повіт презентують копія угоди про співпрацю між містом Бровари Київської області Україна та Гнєзненським повітом Республіки Польща, кольоровий фотоальбом «Гнєзно» 2009 р., фотоальбом М. Скжипковського «Наше Гнєзно» 2002 р., карта Гнєзненського повіту, набір буклетів про цей повіт та сувенірна тарілка «Гнєзно». 

Місто Санта-Марінелла, Італійська Республіка (з 7 травня 2015 року)

 У виконкомі Броварської міської ради під час офіційного візиту італійської делегації міста Санта-Марінелла на чолі з мером Роберто Бакека була підписана  угода про співпрацю. Обидві сторони домовилися про те, щоб сприяти взаємним обмінам делегаціями з метою ознайомлення сторін з  культурною спадщиною, традиційними цінностями і сучасним станом економіки, культури, освіти та спорту. На честь цієї знаменної події у парку «Перемога» було висаджено дві ялинки. У ході візиту гості міста відвідали навчальні, культурні та спортивні заклади, а також провідні підприємства Броварів. Натомість у червні 2015 року офіційна делегація Броварів у складі представників міської ради та керівників місцевих підприємств відвідали місто Санта-Марінелла, де змогли продовжити обговорювати майбутні проекти щодо співпраці.  

В експозиції Броварського краєзнавчого музею зберігаються матеріали, які надала італійська сторона:

Угода (копія) про співпрацю між Броварською міською радою Київської області України та міською радою м. Санта-Марінелла  Італійської Республіки.
Керамічна картина з морським пейзажем м.Санта-Марінелла.
Книга «Історія та археологія римської колонії на території Санта-Марінелла» (2013 р.)
Книга «Санта-Марінелла через історії  її мерів» (2014 р.)
Книга «Музей моря і античного мореплавства в Санта-Марінелла» (2011 р.).
Книга «Між легендою і історією» (2013 р.)
Буклет «Місто Санта-Марінелла – пляжі Рима».
Платівка італійського співака Джанні Девіса з автографом.
Диплом «Italia beaсh soccer tour 2015».

Експонати дають уявлення про м. Санта-Марінелла.

 Гродзіський повіт, Республіка Польща (з 1 червня 2017 року)

Гродзіський повіт – адміністративна одиниця Великопольского воєводства. Площа – 643, 72км². Населення складає 51 426 чоловік. Центр повіту – м.Гродзіськ-Великопольский.

Починаючи з 2014 р., розвивається активна співпраця Броварів з Гродзіським повітом.

У квітні 2017 р. представники освіти нашого міста перебували у  Гродзіському повіті з метою обміну досвідом та розвитком профорієнтації, у травні 2017 року офіційна делегація Броварів взяла участь у Святі грибів.

1 червня 2017 р. у місті Бровари було підписано угоду про співпрацю між містом Бровари та Гродзіським повітом Великопольського воєводства, в якій окреслені напрямки співробітництва у сферах культури, освіти та спорту, створення можливостей для розвитку економічних відносин.

У кінці травня 2018 р. польські освітяни, перебуваючи у нашому місті, відвідали кілька освітніх та позашкільних закладів з метою ознайомлення із системою освіти в Україні. В результаті зустрічей освітянська делегація викладачів у другій половині вересня. 2018 р. відвідала місто Гродзіськ для знайомства з механіко-технічною школою. Також у програмі візиту було  відвідування пожежного комплексу, природничого музею в Раконевиці, народознавчої інсталяції під відкритим небом у містечку Вольштин, ознайомлення з функціонуванням староства, культурою цього краю та історичними пам’ятками. Українські школярі жили у польських родинах, що дало змогу ближче пізнати польський побут.

Броварська міська рада

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed