Євгеній Черенок про логістику, виїзди лікарів і новий кошторис

image
8 Листопада 2019, 11:44
Поділитися:

«Вісті» зустрілися із директором КНП «Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Бориспільської міської ради Євгенієм Черенком, щоб дізнатися про роботу первинки і поставити запитання, які цікавлять громаду.

— Євгенію Павловичу, яка ситуація з вакцинами?

— Нормальна. У наявності є вакцина АДПМ для ревакцинації дорослих, всі бажаючі можуть зробити щеплення. Нещодавно до нас звернулося керівництво військової частини, на виїзній вакцинації ми щепили 90 військовослужбовців. У достатній кількості вакцина АКДП для дітей перших місяців життя. Місяць тому нам виділили 90 доз вакцини АДП для вакцинації дітей 6 років, її вже використали. Ми відправили заявку. Але нещеплених дітей цього віку зараз небагато. Був здивований, коли на засіданні комісії щодо запобігання спалаху дифтерії у відповідь на інформацію директора центру районної первинки про те, що в них немає деяких вакцин, заступник голови РДА Сергій Білецький заявив: «Скажіть, скільки потрібно, і ми закупимо їх на бюджетні гроші». Таких вакцин немає у вільному продажу! Це державні поставки, за які платить держава. Ведеться суворий облік і контроль таких вакцин.

— Яка кількість мешканців міста обслуговується в кабінеті вакцинації міського центру сімейної практики?

— Дуже багато. У день буває 100-120 осіб. Також ми вже рік практикуємо виїзні вакцинації в інших амбулаторіях.

— Бориспільці, які підписали декларації з сімейними лікарями, запитують, чи можуть вони викликати лікаря додому?

— Ми працюємо згідно з нормативними актами, які регламентують нашу роботу і визначають перелік послуг, за які держава, в даному випадку Національна служба здоров’я України, платить. Це Закон України «Про фінансові медичні гарантії» та наказ МОЗ від 19 березня 2018 року. Там зазначено, що «первинна медична допомога надається під час особистого прийому пацієнта за місцем надання первинної медико-санітарної допомоги», тобто в амбулаторії. Лікар може прийняти рішення про надання окремих послуг первинної меддопомоги за місцем проживання пацієнта, але в жодному документі не визначено, що це його обов’язок. Втім, ми розуміємо, що зараз перехідний період, змінюється медична система. Написати наказ просто, але під нього потрібно адаптувати сучасні реалії. І кожен населений пункт вирішує цю проблему по-різному. Враховуючи те, що в Наказі МОЗ не прописані такі нюанси, ми 21 грудня 2018 року видали внутрішній наказ «Затвердити порядок надання послуг ПМД за місцем проживання пацієнта». У ньому прописали критерії обов’язкового виїзду лікаря до пацієнта: лежачі пацієнти з онкологічним захворюванням, яким надається паліативна допомога; люди з інвалідністю 1-2 групи, які не можуть самостійно пересуватися; пацієнти з неврологічними захворюваннями з порушеннями рухової активності; пацієнти з захворюваннями серцево-судинної системи 3-ї стадії; люди після травми опорно-рухового апарату. Крім того, обов’язковий профілактичний огляд здорової дитини після виписки з пологового будинку. Ми розписали, якщо в сім’ї двоє дітей, і обидва захворіли, то лікар зобов’язаний приїхати до пацієнтів додому. Але проблема в тому, що більшість не розуміє, що головне — це спілкування з сімейним лікарем. Саме він має приймати рішення.

— Якщо проблема пацієнта не підпадає під ці критерії, але йому важко дістатися до амбулаторії, що робити в такому випадку?

— Ці пацієнти можуть скористатися платними послугами. Ми розробили відповідний кошторис на обстеження пацієнта і консультацію лікаря вдома, проведення маніпуляцій молодшим медичним персоналом, транспортування стабільних пацієнтів з обмеженою рухливістю тощо.

— Наприкінці минулого року для міського центру медико-санітарної допомоги було закуплено за бюджетні кошти два авто. Борисполем ходять чутки, що вони використовуються не за призначенням.

— Машини закупило місто для потреб центру. Про те, що це будуть авто для надання невідкладної допомоги, не йшлося. Амбулаторії знаходяться в різних мікрорайонах міста, тому одна машина служить для логістики, патронажу, виїзду лікаря. Друга працює на виклики лікарів, про які я говорив. За вересень було майже 120 викликів. Це технічні авто. Якби їх планували використовувати для надання невідкладної допомоги, ми б купити не Рено, а спеціалізовані машини хоча б класу А. Тому не варто думати, що я на них, як мене звинувачували, моркву вожу чи на риболовлю їжджу.

— Чому, на вашу думку, досі не вирішено питання, хто має виїжджати на констатацію смерті?

— Коли в Борисполі ліквідували невідкладну допомогу, я зібрав своїх лікарів і ми написали спільний наказ. Я сказав, що буду кожен місяць доплачувати за чергування. Через місяць лікарі прийшли до мене: «Євгеній Павлович, якщо ви навіть в 10 разів збільшите зарплату, ми все одно відмовляємося. За ніч нас викликають по кілька разів. А вдень потім виходити на роботу». Тоді зібрали керівників медичних підрозділів і поліції міста. Я сказав, що вдень, а також у вихідні та свята ми беремо цю функцію на себе. Є черговий кабінет, який працює до 20.00 навіть у неділю. А кому чергувати вночі — вирішуйте. Директор КНП «ББЛІЛ» Олександр Щур сказав: «Це не моє». Головний лікар центру екстреної меддопомоги Олександр Резембовський теж заявив: «Це не моє». Поліція промовчала. Так все і залишилося.

Вдень, у вихідні та свята виїжджаємо ми. Із поліцією ми знайшли взаєморозуміння. А вночі нікому. У нас немає нічних бригад, лікарі не повинні працювати 24 години на добу.

— У приміщенні, де розташований центр екстреної медичної допомоги, працівникам якої не вистачає місця для нормальних умов роботи і відпочинку, триває ремонт трьох кімнат. Що планується там зробити, ніхто не знає. Ходять чутки, що це буде нова амбулаторія, кажуть, приватна. Як ви це прокоментуєте?

— Цікава думка, мабуть, потрібно її розглянути! А якщо серйозно, ви самі бачите, в якому приміщенні знаходиться адміністрація нашого центру. Якщо ця будівля завалиться, вся адміністрація центру залишиться на вулиці. Тому поки там готується універсальне приміщення. Можливо, з часом там буде міська амбулаторія, можливо, адміністративне приміщення або діагностичне відділення. При необхідності приміщення може взяти виконувати будь-яку функцію. Все залежатиме від потреб центру первинної медико-санітарної допомоги, які будуть більш актуальні.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама