Євгенія Антонюк: Вакцинація колективу Ірпінської школи мистецтв – законна можливість працювати повноцінно

image
12 Листопада 2021, 16:00
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Ірпінська дитяча школа мистецтв ім. М. Вериківського може повернутися до очного навчання, якщо всі працівники закладу отримають щеплення від коронавірусу. Про це написала на своїй сторінці у фейсбуці керівниця відділу культури, національностей і релігій Ірпінської міськради Євгенія Антонюк.

Вона наголосила, що онлайн-навчання вокалу та гри на музичних інструментах не можна вважати повноцінним.

«Вважаю, щоб багатьом професіям не можна повноцінно навчатись дистанційно. До них я відношу і навчання гри на музичних інструментах та співу… Учасники освітнього процесу в мистецьких школах потребують особливої атмосфери, яка пов’язана саме з живим спілкуванням з педагогами і особливо з музичними інструментами (бо не кожен учень школи має можливість мати вдома необхідний для навчання інструмент). Передати енергію, силу, живі емоції онлайн неможливо, відеозв’язок не може замінити учням повноцінного контакту з викладачем. Вірно навчитися тримати інструмент, ставити руки, пальці, відчувати роботу діафрагми, дихання для вокалістів і багато іншого навчити онлайн практично неможливо. Жодна дистанційна освіта не замінить отого впливу і енергії, який ти даєш дитині та отримуєш від неї під час звичайного уроку», – зазначила очільниця відділу культури.

«Для ефективного навчання дітям потрібна людина, якій вони довіряють та в присутності якої не бояться зробити помилку. Ця людина має бути здатна створити ефект безпечного простору, формувати й підтримувати динаміку навчання, особливо в молодших учнів. А коли діти сидять у Zoom з вимкненим відео, створити атмосферу довіри надскладно. Ще гірше, коли зв’язок “підвисає” і губляться уривки сказаних викладачем фраз. Це впливає на цілісність і магію навчального процесу», – зауважила Євгенія Антонюк.

Вона відзначила, що навантаження на вчителів під час дистанційного навчання значно зросло.

«Великим мінусом дистанційного навчання педагоги називають складність проведення групових занять – таких, як, наприклад, хор, сольфеджіо чи музична література. Саме тому всі ці дисципліни тимчасово переведені в індивідуальні заняття: кожному учню надсилається завдання, потім в режимі Zoom-конференції заняття зводиться в групове. Ті педагоги, хто навчають теоретичних дисциплін, мають по 150–200 учнів, і кожному необхідно відправити завдання, а потім перевірити його. У деяких викладачів з’явився стрес від проведення занять онлайн, і оце педагогічне виснаження після кожного уроку стало ще більше тяжіти. Адже адміністративну та методичну роботу треба також виконувати», – написала Антонюк.

На її переконання, педагоги повинні пройти вакцинацію та повернутися до очного викладання.

«Навчання в школі мистецтв дистанційно – тимчасова, вимушена міра. Сьогодні змінити її ми можемо лише одним шляхом: усім, хто обрав професію педагога, необхідно вакцинуватися і повертатися до своїх учнів. Я не буду тут агітувати за вакцинацію і пропагувати її. Кожен має право вирішувати сам, але педагоги відносяться до тієї професії, яка не має права вибору. Саме так говорять нам документи уряду, покликані вирішити це питання. Є законна можливість школі працювати повноцінно, і ми повинні її використати! Багато шкіл мистецтв України сьогодні працюють офлайн, надаючи якісну мистецьку освіту. Ірпінь має приєднатися до них!» – підкреслила керівниця відділу культури.

«Шановні педагоги! Давайте разом створимо комфортні умови для учнів та їх батьків і не дамо знизити планку в сучасній мистецькій освіті!» – закликала Євгенія Антонюк.



Джерело: ITV