Яйця подешевшають у листопаді, обіцяє Мінагропром

Яйця подешевшають у листопаді, обіцяє Мінагропром
12 Жовтня 2022, 14:27
Поділитися:

Українці вже помітили різке підвищення вартості яєць, які входять у щоденний раціон кожної української родини. Чому яйця подорожчали, чи чекати зниження цін та коли, пояснює Міністерство аграрної політики та продовольства України.

У січні-лютому 2022 р., до початку активних бойових дій на території України, вартість яєць становила близько 35 грн за десяток. У травні-червні ціна на них впала нижче собівартості – до 16,5-17 грн. У липні-серпні вона дещо вирівнялася, але все ж залишалася на рівні собівартості й становила 25,5-26 грн. У вересні знову почалось зростання, і зараз оптово-відпускна ціна яєць становить 43 грн за десяток, а вже в торгівельних мережах ціна доходить до 75 грн. Це офіційні статистичні дані.

На зростання цін вплинуло кілька факторів, пояснює Мінагропромполітики. По-перше, сезонність. По-друге, через бойові дії припинила свою діяльність та значно скоротила виробництво низка підприємств. По-третє, через стрімке падіння цін влітку, які були нижчими від собівартості, в Україні різко скоротилося поголів’я птиці, яке поки не відновилося. Крім того, в умовах війни було частково призупинено інкубацію яйця для отримання молодняку птиці.

Проте уже наприкінці жовтня – на початку листопада ціна піде на спад і стабілізується, зазначає перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

«Через військові дії, знищення птахівничих комплексів, проблеми з логістикою різко скоротилося поголів’я курей та виробництво в цілому. Виробники яєць змушені були продавати продукцію нижче за собівартість. Із вересня відновився сезонний споживчий попит, але кількість поголів’я в областях, в яких традиційно вирощують яєчних курей, ще не відновлено, на це потрібно щонайменше два-три місяці. В результаті на ринку пропозиція яєць знизилась,;що спровокувало стрибок цін», — пояснив він.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама