Януковича заочно судитимуть у справі про заволодіння угіддями “Сухолуччя”

image
29 Вересня 2023, 12:46
Поділитися:

29 вересня 2023 г. 12:44

Антикорупційні органи скерували до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) справу щодо заволодіння мисливськими угіддями “Сухолуччя” у Київській області колишнім президентом Віктором Януковичем та трьома його спільниками. Підозрювані перебувають у розшуку, відповідно щодо них здійснювалось спеціальне досудове розслідування (in absentia).

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Зазначається, що у справі фігурують колишній президент України та ще троє осіб, яких обвинувачують у заволодінні земельною ділянкою лісового фонду на території Сухоульчської сільради на Київщині площею 17,5 га та орієнтовною вартістю понад 2 млн. гривень.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“…у 2007 році колишній президент (на момент вчинення злочину – прем’єр-міністр) з метою заволодіння державним майном, а саме земельною ділянкою лісового фонду Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства на території Сухолуцької сільської ради Вишгородського району Київської області, ініціював ухвалення низки рішень, що призвели до вибуття із державної власності вищевказаної землі”, – нагадали у повідомленні САП.

У прокуратурі зауважили, що для реалізації схеми спільники колишнього президента залучали своїх наближених осіб, які звертались до Київської облдержадміністрації із заявами про виділення їм земельних ділянок площею до 1 га. Згодом вони подавали звернення про зміну цільового призначення вказаних ділянок, що в подальшому дозволяло безперешкодно передати землю фірмі, підконтрольній колишньому президенту.

У 2009-2011 роках на цій ділянці було збудовано готельно-ресторанний комплекс, який використовувався експрезидентом для особистих потреб.

Дії колишнього президента кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, його спільників – за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

“Зважаючи що усі підозрювані перебувають у розшуку, щодо них здійснювалось спеціальне досудове розслідування (in absentia)”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, розслідування цих фактів було розпочато у 2014 році. Згодом, 15 червня 2016 року, Департамент спецрозслідувань Генеральної прокуратури направив до суду обвинувальний акт у кримінальній справі стосовно колишніх голів Київської ОДА, директора Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства, також директора ТОВ “Київуніверсалсервіс”, директора ТОВ “Дім Лісника”, колишнього помічника прем’єр-міністра України та ще 14 осіб – співучасників. Ці особи звинувачувалися у незаконному заволодінні спільно з Віктором Януковичем та в його інтересах угідь Сухолуччя.

Читайте: Генпрокуратура передала до суду справу проти Януковича за привласненя Сухолуччя

Як інформувала KВ, у березні 2023 року ВАКС своїм рішенням передав історико-культурні та матеріальні цінності з резиденції “Межигір’я” та мисливського будинку “Сухолуччя” у власність держави.

Читайте: Книги, картини, ікони та інші культурні цінності з “Межигір’я” та “Сухолуччя” передадуть музеям, які пограбували росіяни

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона