Ялинкові баталії або «Офіційники» проти нелегалів | Трибуна

image
19 Грудня 2019, 22:07
Поділитися:

Цього року в Броварах уперше в історії відбувся конкурс на провадження діяльності з реалізації новорічних дерев. І, здавалося б, мав розставити все на свої місця та поставити крапку в питанні хто, де і за скільки може реалізувати ялинки та сосни. Та, на жаль, на чесні правила гри бізнесу в Броварах поки що сподіватися не варто. Ряди підприємців розкололися: переможці конкурсу звинувачують нелегалів у нечесній конкуренції, сприянні їй із боку посадовців та бездіяльності чиновників, які мають безпосередньо контролювати законність реалізації новорічних дерев на землях комунальної власності. Нелегали, в свою чергу, нарікають на обмеження місць для продажу, відтак їх «утисканні». Хто винен та що робити?

Місця для торгівлі новорічними ялинками в попередні роки визначалися розпорядженням міського голови, а право продавати ялинки мали ті підприємці, які уклали договір із КП «Бровари-Благоустрій». Орендна плата була фіксованою, в суму входили послуги з прибирання та вивіз відходів КП «Бровари-Благоустрій». Хто саме з підприємців має право на укладення договору – не визначалося. Вартість місця оренди для торгівлі  ялинками на «прохідному» місці в центрі міста біля ринку «Господар» складала в минулому році  3237,9 грн за 15 днів торгівлі.

Як безпечно встановити новорічну ялинку. ПОРАДИ

Цього ж року вперше відбувся конкурс, на  якому «розіграли» для продажу новорічних деревець 30 місць по 24 кв.м. На ці місця претендував 41 підприємець. Кожен подавав конкурсну пропозицію, де вказав суму, яку готовий сплатити за 15 днів торгівлі новорічними деревцями. Конкурсна комісія відібрала пропозиції з найбільшими сумами, які при стартовій 5 000  грн сягнули від 6660,0 грн до 10210,0 грн за місце.

За право продавати ялинки в Броварах розгорнулася справжня боротьба

Але частина  підприємців не змирилася з програшем, тож повторно звернулася до виконкому з проханням призначити ще один конкурс. Однак члени виконкому їм відмовили, щоб не спотворювати результати конкурсу та конкуренцію. Та від програшу бажання  реалізувати затребуваний перед Новим роком товар не зникло, навпаки: підприємці знайшли інші способи торгувати ялинками та соснами – нелегально.

Сосни, «зібрані» ялинки і віночки, якими торгує Сергій уздовж ринку «Господар» із боку парку, привезли із Закарпаття. Власники «точки» мають на деревця необхідні сертифікати та чіпи.

Сосну близько 2 м можна придбати за 300 грн

новорічні дерева

«Зібрана ялинка» – 200 грн, віночок – 100 грн

Молодий чоловік зізнається, що участь у конкурсі їхнє ФОП не брало, бо «не встигли», і нарікає на посадовців, які визначили для «розіграшу» замалу кількість місць. Тому їхнє ФОП знайшло вихід: заключило договір із власниками ринку, на чиїй території і торгують. За продаж новорічних деревець із 13 грудня до 31 грудня заплатили  «Господарю» 7 тис.058 грн

Загалом «апендицит» біля ринку, де мають облаштувати квітковий ряд, –комунальна територія. Це не заперечує і співвласник ринку «Господар» Петро Крикливий, та зазначає, що згідно із геодезичними дослідженнями (яких у його не виявилося – авт.), метр від забору – у власності ринку. Саме на цьому метрі (!) й дозволили продаж новорічних дерев, каже Крикливий. А те, що продавець вийшов за межі – це питання до нього.

новоріічні дереваНа самооблаштованому майданчику, розташованому на вул. Гагаріна біля стадіону, не один десяток сосен. Переважно 1, 5 -2м. Продавець-іноземець просить за свій товар в середньому 500 грн за деревце. Покупців не густо, але час від часу заїжджають та «отоварюються».

новорічні дерева

Торгова точка на вул. Гагаріна біля стадіону станом на 18.12

новорічні дерева

Торгова точка на вул. Гагаріна біля стадіону станом на 18.12

На прохання журналістів «Трибуни» продавець люб’язно показав товарно-транспортну накладну та сертифікат, який засвідчує, що в соснах рівень  радіоактивних речовин допустимий. За іншими дозвільними документами порадив звернутися до його господаря, який нібито продає дерева з машини. Де – невідомо. І запевнив, що саме в нього є всі дозволи з виконкому. Однак у списку переможців його прізвища не має.

Як у Броварах святкуватимуть «Калейдоскоп зимових свят-2020»

Підприємці, які взяли участь у конкурсі та виграли право реалізувати новорічний товар, нарікають на не чесних правилах  гри в бізнесі, тож описали свої претензії у зверненні до міського голови з вимогою  вжити необхідних заходів задля припинення діяльності нелегальних точок продажу ялинок та сосен.

новорічні дерева«Те, що інші підприємці проґавили участь у конкурсі чи не виграли – ми не винні, ми такі ж підприємці, як і вони , а умови для всіх були рівними, – кажуть Олександр Гнєзділов і Тарас Опалько, одні з переможців конкурсу, які займаються торгівлею 10 років. – Конкурс і проводився для того, щоб місто отримало з цього максимальну вигоду. Ми уклали договори з КП «Бровари-Благоустрій», сплатили в казну міста за 15 днів 141 тис. грн, однак у Броварах працюють нелегальні точки продажу ялинок і сосен, які у бюджет міста взагалі нічого не сплачують. Навіщо тоді проводити конкурс? Навіщо ми платили такі гроші?». І «кивають» на тих посадовців, хто «виписав» такі дозволи, та на чиновників, які згідно своїх посадових обов’язків мають контролювати дотримання законодавства у сфері продажу новорічних дерев на комунальній території міста.

новорічні дерева

Для того, щоб отримати право реалізовувати новорічні дерева, підпиємці зібрали пакет необхідних документів. На фото – Тарас Опалько

новорічні дерева

новорічні дерева

Сосну близько 2 м у підприємців можна придбати за 400 грн. І, як на будь-якому ринку, можна поторгуватися

Начальник відділу контролю за станом благоустрою міста Михайло Черняк зазначає, що нелегали торгують у місті щороку. І обіцяє спільно з поліцією їх «відловлювати». За словами Михайла Черняка, ті «точки», які вказані підприємцями у зверненні як нелегальні, фахівці спецвідділу перевірили.

Так, у спосіб «переконання» вдалося припинити незаконну діяльність 3 таких місць торгівлі: навпроти Терміналу, біля АТБ («точка» біля дороги функціонує законно) та біля церкви на вул. С. Москаленка (Торгмаш).

новорічні деревця

Торгова точка навпроти Терміналу. Фото –Тараса Опалька

новорічні дерева

Торгова точка навпроти Терміналу. Станом на 18.12

Всі підприємці – місцеві, свою незаконну діяльність пояснили тим, «що також треба виживати». Однак Михайло Черняк зауважує, що чим ближче до Нового року, нелегалів буде більше.

І нагадує, що на приватних земельних ділянках підприємці мають право у межах закону здійснювати торгівлю будь-яким товаром. І новорічними деревами також.

Підприємці ж наголошують: якщо держава не підтримує їх у чесному веденні бізнесу, якщо у мерії не дослухаються до їхніх вимог, то наступного разу кілька разів подумають, перш ніж брати участь у конкурсі, адже все можна вирішити значно простіше та дешевше.

Читайте також:

Якою буде головна ялинка країни та програма святкування зимових свят у столиці

Жива чи штучна: де і за скільки можна придбати ялинку в Броварах

Утилізація новорічних ялинок у Броварах: чи є шанс на «друге життя»

Фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари