«Якщо приміщення продадуть – фабриці кінець»

image
25 Березня 2019, 12:13
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Березень 25th, 2019

Після розділу цілісного майнового комплексу фабрики за цим приміщенням залишилася стара адреса: вул. Сковороди, 68/38

Якийсь час тому у Фейсбуці зацікавлені переяславці активно обговорювали інформацію про те, що історичне приміщення фабрики художніх виробів (колишня синагога) виставлено на продаж. Основний посил їхньої стурбованості – «як зберегти для міста історичну споруду?». Мовляв, якщо з’явиться новий господар, він буде менше дбати про давній будинок, а то, диви, і зовсім знесе його з лиця землі. Якою є ситуація з цим приміщенням на вул. Сковороди, 68/38 насправді, звичайно ж, знають найкраще люди, які в ньому працюють. Тож «Вісник» звернувся за коментарем щодо цього безпосередньо до Катерини Коляденко, директора ДП «Фабрика ім. Б. Хмельницького». Розмова, що відбулася минулої п’ятниці, вийшла не лише про будівлю.

– Ви зателефонували в дуже знаменну для мене дату. Сьогодні, 15 березня, – останній день моєї роботи на підприємстві, якому віддала 37 років. Як кажуть, пора на заслужений відпочинок – мені незабаром 78. Передала справу в надійні руки – фабрикою керуватиме моя давня колега Ірина Миколаївна Зуєва. Звільнитися мала ще в грудні – завершувався контракт з ВАТ «Укрхудожпром», дочірнім підприємством якого є наша фабрика. Я ще в листопаді подала заяву, що його не продовжуватиму. Але, очевидно, тому, що ВАТ змінило статус і стало ПрАТ (приватним акціонерним товариством) і з’явилася потреба перереєструвати і наше підприємство, з цим вийшла затримка. Та ось учора нам представили затверджений новий статут фабрики ім. Б. Хмельницького, а сьогодні дійшли і до мого звільнення. До слова, наша фабрика – єдине діюче підприємство в структурі «Укрхудожпрому», у нас на сьогодні працює 11 осіб. Оскільки статут перезатвердили, роблю висновок, що воно й надалі існуватиме. Як відомо, у минулому році ТОВ «УПХ-Експлуатація», яке отримало в оренду від ПрАТ «Укрхудожпром» весь майновий комплекс фабрики в Переяславі, розділило його на три частини і звернулося до міськвиконкому про присвоєння кожній з них окремої поштової адреси (очевидно ж, для полегшення процесу їхнього наступного продажу). Такий дозвіл їм було надано в жовтні 2018 р., і ці об’єкти були виставлені на торги. На сьогодні 4-поверховий корпус, зданий в експлуатацію в 1978 р., не використовується зовсім і перебуває в запустінні, двоповерховий, зведений теж у 1970-ті роки, відданий в оренду різноманітним комерційним фірмам, а для потреб фабрики використовується лише ця будова, що розміщена на розі вулиць Сковороди та Покровської, у якій до війни була синагога. Утім, ніяких табличок про охорону державою цієї будівлі ніколи на ній не було. Очевидно, тому, що власне від синагоги у ній мало що залишилося – всередині перебудовано, покрівля інша. Хіба що стіни збереглися. Але будівля міцна, капітальна, гарно збудована. Переконана, продати її буде нелегко – Переяслав це не Київ. Але якщо це все-таки трапиться – фабриці кінець. Для власників цінним є будівля, а не підприємство.

Записав Валерій Шкребтієнко

 

Історична довідка

Будинок синагоги (функціонувала до 1937 р.) збудовано в 1900 році (за іншими даними – у 1908-1910 роках). З 1937-го по 1941-й в ньому був будинок піонерів. У війну зруйнований. У 1963 р., ще не відремонтована як слід, споруда була передана артілі Б. Хмельницького для реконструкції під фабрику художніх виробів. На сьогодні пам’яткою архітектури не рахується: не занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. У 2012 р. активісти товариства єврейської культури біля входу до будівлі встановили пам’ятну табличку, на якій зазначено, що це – колишня синагога.

Джерело: Вісник Переяславщини