Якщо медиків викликали до людини, яка перебуває в стані алкогольного сп’яніння, чіткого алгоритму їхніх дій немає

image
17 Травня 2019, 12:26
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Травень 17th, 2019

У зв’язку з напруженою ситуацією, що виникла в с. Циблі (про це йдеться у «Віснику» за 9 травня у публікації «Непритомного чоловіка медики привезли до двору сільського голови» – ред.), адміністрація Переяслав-Хмельницької станції екстреної медичної допомоги (СЕМД) вирішила надати деякі роз’яснення. Виклики до осіб, які перебувають в стані алкогольного сп’яніння, належать до непрофільних і тому чіткого алгоритму дій бригади ЕМД у такому випадку немає. Медичні працівники самі на місці оцінюють стан особи і приймають певне рішення. Є декілька варіантів вирішення такої ситуації. Перший, це коли особа в стані алкогольного сп’яніння не потребує медичної допомоги, відмовляється від медичного супроводу, – тоді бригада залишає її на місці. В другому варіанті, коли особа поводиться агресивно, бригада ЕМД викликає наряд поліції, який повністю займається даною особою. В третьому випадку, якщо особа не потребує медичної допомоги та поруч проживає, бригада може її доставити додому. І в останньому випадку, коли особа потребує медичної допомоги: їй бригада ЕМД надає екстрену медичну допомогу на догоспітальному етапі і транспортує в лікувально-профілактичний заклад. Проте у випадку транспортування бригадою ЕМД особи в стані алкогольного сп’яніння в лікувально-профілактичний заклад, коли черговий лікар приймального відділення оцінює стан особи, як такий, що не потребує медичної допомоги, виникає питання: а що далі робити з особою, яку доставили?

Адміністрація філії КЗ КОР «КОЦЕМДМК» Переяслав-Хмельницька СЕМД» неодноразово зверталась до керівництва нашого міста та району і сільських голів щодо проблеми подальшого перебування осіб в стані алкогольного сп’яніння, які не потребують екстреної допомоги. Проте питання залишається актуальним і не вирішується.

У середу, 15 травня, на телеканалі «Інтер» щодо ситуації, яка сталася в Циблях, відбувся запис телепрограми «Стосується кожного», де вчергове зустрілися сільський голова с. Цибель Сергій Дяченко та лікар з МНС Григорій Туній. Там також були присутні експерти та профільні керівники.

Вважаємо, що висновки, перш за все, має зробити громада, адже 30 червня 2019 р. в Цибельській ОТГ пройдуть вибори. Їм, як і Студениківській ОТГ, доведеться створювати свою медичну структуру, вирішувати нагальні медичні та соціальні проблеми, а не чекати рішення районної адміністрації чи ради. Для початку напевно необхідно взяти приклад з міського голови м. Переяслав-Хмельницький Тараса Костіна, який обмежив час реалізаціїї алкогольних напоїв у торгових закладах міста. І при вирішенні якихось спірних питань необхідно звертатися до адміністрації медичного закладу за роз’ясненнями, тому що звернень від адміністрації Цибельської громади не було.

Мирослав ДЕМКІВ, головний лікар Переяслав-Хмельницької станції екстреної медичної допомоги

Джерело: Вісник Переяславщини