Які студенти отримають відстрочку та як воно буде – роз’яснення адвоката | Трибуна

image
19 Вересня 2023, 19:02
Поділитися:

Броварський адвокат Роман Сімутін     

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Як ви вважаєте, чи ухвалять зміни щодо мобілізації для студентів в альтернативній редакції законопроєкту №9672-2? Того, що розширює перелік здобувачів освіти, які отримають право на відстрочку. Я впевнений, що так, а ще що приберуть дискримінаційну норму «до 30 років».

А чи матиме закон зворотну силу для студентів, які вже вступили? Відповім реалістично – не буде.

Розбираємо коротко і по суті.

Що пропонують?

Новий альтернативний проєкт адекватніший щодо прав людини, ніж його попередник, яким пропонували скасувати відстрочку від мобілізації студентам та аспірантам, які досягли 30-річного віку, оскільки вікова межа – це дискримінаційна норма.

• Тепер відстрочку НЕ отримають лише студенти, які здобувають другу або третю освіту (без урахування віку). Це якраз те, про що розповідав у своєму відео ще до новин про зміни щодо студентів. А от у аспірантів і докторантів, які навчаються на денній або дуальній формі – відстрочка від мобілізації буде. Отже, якщо ви здобуваєте послідовну й вищу освіту вас не мобілізують.

• Також відстрочку від мобілізації пропонують надавати здобувачам вищої освіти, які «здобувають освіту за спеціальностями, яким надається особлива підтримка», незалежно від наявності здобутого раніше рівня освіти. Перелік спеціальностей визначить Міносвіти.

Прогнозовані перегини виконання

Я певен, що саме цю редакцію невдовзі приймуть. Але юристи поділяться на два табори. Перший наполягатиме, що ця норма закону зворотної сили в часі не має, адже це зафіксований статтею 58 Конституції України базовий правовий принцип. А от представники другого табору це заперечуватимуть. Власне, як це було з минулими змінами до абз. 11 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Проте табори таборами, але все буде по-іншому.

Після внесення змін тих, хто вже за законом не матиме відстрочки, викличуть до ТЦК і, в разі відмови від мобілізації, на підставі незворотної дії норми в часі – отримають кримінальну справу, підозру і суд. І байдуже, що думатимуть юристи, адже розбиратимуть ці завали вже після перемоги.

Судова спільнота також поділиться, але виправдувальних вироків чекати не слід. Суди затягуватимуть розгляд справи або ухвалюватимуть умовні вироки.

Чому?

Бо якщо Верховний Суд таки підтвердить, що зворотної сили норма не має, тоді доведеться всіх засуджених негайно виправдати та виплатити компенсації. А судді зі слідчими підпадуть під дисциплінарні провадження, але це станеться лише за кілька років.

Висновки

Я впевнений, що влада прорахувала всі можливі негативні наслідки, до яких це може призвести і, на моє переконання, не вдасться до таких жорстких дій, тож буде прийнятий альтернативний – компромісний проєкт змін. Так, певний психологічний ефект це матиме, але наскільки – покаже час.

Власне, зрада це чи перемога – кожному вирішувати на свій розсуд. А як вважаєте ви?

1Фейсбук-сторінка 

2. Телеграм-канал

3. Сайт

Читайте інші матеріали автора:

Чи обов’язковий військовий облік жінок із 1 жовтня 2023 року, – пояснення адвоката
Від повістки «відбився», але поліція наклала штраф 3 400 грн
Опір і зла непокора: коли і як можна чинити опір поліції
Мобілізація: за ухилення – тюрма?
Офіційна відстрочка від мобілізації для чоловіків: як це зробити
Зміни щодо мобілізації спровокують тотальну корупцію – адвокат

Джерело: Трибуна – Бровари