Які професії стануть актуальними найближчим часом – Макарів Діловий

image
3 Квітня 2021, 13:02
Поділитися:

Затребуваність професій швидко змінюється і це факт. Пов’язано це з тим, що світ динамічно розвивається, сучасні технології займають почесне місце в нашому житті, а роботизація вже не здається чимось футуристичним. Професії, які були затребувані вчора, можуть виявитися зовсім непотрібними завтра… Які професії будуть актуальними в найближчому майбутньому? Сьогодні про це поговоримо.
Аналітики впевнені, що майбутнє стоїть за сучасними технологіями, і скоро не буде сфер діяльності, в яких вони не будуть задіяні. Тенденції сучасного ринку праці – максимальна роботизация і мінімізація фізичної праці. У майбутньому, залишиться не так багато областей, в яких потрібно буде працювати людині: медицина, освіта, персональні послуги, домогосподарство.
У зв’язку з тим, що біотехнології та IT-технології тісно входять в наше життя, аналітики пророкують появу нових професій, які будуть об’єднувати в собі і технологічну складову і наукову. Наприклад, біоінженер, проектувальник «розумного» середовища, генетичний консультант, IT-медик, урбаніст-еколог, біоетики і т.д.
З тих професій, які вже існують та вже є популярними на ринку праці, ще більш актуальними стануть ІТ- фахівці. Ні для кого не секрет, що сфера технологій постійно змінюється і розвивається, тому програмісти і розробники буду потрібні і через десять, і через п’ятнадцять років.
Основні професії в цій галузі – це:
• Дизайнер інтерфейсів – програміст, який передбачає дії відвідувачів на сторінці і створює зручний інтерфейс;
• Архітектор VR – фахівець, який створює віртуальну реальність;
• Дизайнер VR – фахівець, який реалізує задумку архітектора віртуальної реальності;
• Розробник системи ERP – майстер, який буде розробляти програмне забезпечення для ведення справ великих компаній;
• Розробник додатків;
• Розробник моделей BigDatA – програміст, який створює проєкти для обробки величезної кількості даних.
Єдина загроза на ринку праці для програмістів – це витіснення робочих місць програмами, ними ж створеними. Штучний інтелект здатний виконувати одноманітну механічну роботу, таку як написання не складних ділянок коду, що потягне за собою зниження кількості вільних вакансій. Одне можна сказати точно – за IT-технологіями майбутнє, і професія програміста буде годувати свого власника довгі роки.

Також маркетинг залишиться популярним напрямком у майбутньому. Усе-таки сучасні технології та автоматизація праці не зможуть замінити людську креативність. Машина не стане на місце контент-менеджера, що об’єднує в собі копірайтера, графічного дизайнера і редактора.
Тому, в сфері маркетингу і продажів, будуть затребувані такі професії:
• Інтернет-маркетолог – займається розробкою системи продажів товарів в інтернеті;
• SMM- фахівець – займається аналізом і просуванням товарів в соціальних мережах та інтернеті;
• Спеціаліст PR – відповідає за зв’язок компанії з громадськістю, її імідж на міжнародній арені;
• Спеціаліст з реклами – людина з креативним і нестандартним мисленням, що презентує продукт для онлайн-торгівлі.
До того ж – біоінженерія. Це сучасна наукова сфера, котра поєднує в собі знання з біофізики, біології, генної інженерії та IT-технологій. Фахівці цієї галузі створюють передові технології в медичній, екологічній та технологічній сфері. Ця наука відносно молода, і активно розвивається, тому через 5-10 років фахівці в цій сфері будуть дуже затребувані.
Основні професії в цій галузі:
• Біотехнолог – майстер в медичній, генній та фармацевтичній сферах. Професія, що передбачає створення харчових продуктів, БАДів, ферментів і медикаментів;
• Біоінженер – фахівець в галузі хімії і біології, займається зміною властивостей живих організмів;
• Біофармацевт – вчений, який створює медикаменти з генетично модифікованих мікроорганізмів;
• Генний інженер – професія, основне завдання якої полягає в зміні властивостей організмів за допомогою генних маніпуляцій.
А також не можна не згадати і про робототехніку. Аналітики стверджують, що вже в недалекому майбутньому роботи займуть почесне місце в житті людей і будуть супроводжувати нас практично у всіх сферах діяльності. Уже сьогодні, створення роботів виходить на новий рівень, тому через 5 років фахівці з робототехніки будуть дуже затребувані.

Джерело: Макарів Діловий