Які комунальні підприємства отримали додатково гроші з бюджету | Трибуна

image
3 Жовтня 2020, 19:25
Поділитися:

Цього четверга, під час чергової сесії Броварської міської ради, депутати погодилися підтримати кілька комунальних підприємств міста. Однак, гроші отримали не всі і не в тому обсязі, в якому планували. Тож, кого і на яку суму дофінансували?

Слід зазначити, що необхідність виділити кошти посеред бюджетного року принаймні деяким підприємствам чиновники виконкому і представники влади пояснюють звичайним дофінансуванням. Мовляв, так відбувається щороку: не завжди можливо правильно розрахувати потреби КП на рік уперед.

 «Оздоровчо-реабілітаційний центр»

На відміну від інших фінансових рішень, ухвалених під час сесії, дофінансування КП «ОРЦ» не викликало запитань і заперечень у депутатів. Підприємству «докинули» на вересень-грудень 692,5 тис. грн. Це вже не перша дотація протягом року: цього року КП отримувало гроші також у серпні та в червні. В усіх випадках профінансували зарплатню працівників.

«Бровари-Благоустрій» і «Броваритепловодоенергія»

Для дофінансування КП «Бровари-Благоустрій» влада запропонувала направити 5 млн. грн. Зі слів чиновників – гроші перерозподіляють з «освіти». Причина – до кінця року не вистачає закладених грошей для зарплат працівників. До того ж, передбачали, що підприємство заробить більше коштів самостійно, але не вийшло.

В опозиції виникло багато запитань і зауважень до такого рішення. Обговоривши проблеми діяльності підприємства загалом, Ірина Веремчук запропонувала дати КП «Бровари-Благоустрій» половину суми – 2,5 млн грн., а іншу половину – направити на КП «Броваритепловодоенергія».

Читайте також: Вчергове врятувати: КП «Броваритепловодоенергія» депутати виділили 10 млн грн – підсумки позачергової сесії

Зі слів депутатки, останні мають ще більші проблеми із виплатами заробітних плат працівникам, а в місті на носі опалювальний сезон.

У результаті, обранці не підтримали пропозицію Ірини Веремчук. Тоді секретар Броварської міської ради Петро Бабич поставив на голосування пропозицію лише щодо виділення 2,5 млн грн на потреби КП «Бровари-Благоустрій». Такий варіант представники громади майже одноголосно підтримали.

Велодоріжки

Із фінансування будівництва велодоріжок на цей рік чиновники вирішили спробувати «перекинути» 500 тис. грн. на ремонт даху на вул. Олега Онікієнка, 16. Аргумент представниці УБЖКГіТ Оксани Семеник: ці кошти у 2020 році вже не використають, а дах необхідно відремонтувати вже зараз.

Опозиційні депутати, натомість, пропонували перекинути гроші на наступний рік. Зі слів Ірини Нікітчиної, скоро буде створена Броварська ОТГ і, ймовірно, окрім міської велоінфраструктури потрібно буде забезпечити вело сполученні із Требуховим і Княжичами.

Спробу «перекинути» 500 тис. грн депутати не підтримали – не вистачило 2-х голосів. Зате уточнили загальний обсяг програми з облаштування і розвитку вело інфраструктури, яка на цей час діє по 2023 рік. Він становитиме 15 млн грн.

«Міський футбольний клуб «Бровари»

Обговорення питання виділення грошей комунальному підприємству «Міський футбольний клуб «Бровари» було найемоційнішим. Під час сесії інтереси клубу представляв не директор Максим Семенов, а головний тренер Олександр Кириченко. Він наполегливо переконував присутніх, що фінансувати клуб необхідно, адже це є розвитком спорту для молоді.

Олександр Кириченко

Олександр Кириченко

В опозиції, водночас, висловлювали занепокоєння тим, що чергове комунальне підприємство, зі слів депутатів, стало ще однією «дійною коровою» з бюджету. Адже гроші на КП додають уже втретє за рік. На переконання обранців, такі підприємства мають заробляти самостійно за рахунок оренди поля.

Представник клубу, тим часом, наполягав, що діти займаються там безкоштовно. У проєкті рішення він просив надати 800 тис. грн. Петро Бабич зазначив, що на голосування виноситимуть виділення 300 тис. грн. Секретар ради висловився за виділення такої суми, щоби клуб міг виплатити зарплати принаймні зараз.

У результаті, пропозицію у 300 тис. грн ставили на голосування двічі, і в обох випадках «провалили». Третьою поставили пропозицію виділити вдвічі менше, 150 тис. грн –  «за аналогією» з «Бровари-Благоустрій». Цей варіант обранці підтримали майже одноголосно.

«Броварська стоматологічна поліклініка»

Зі слів чиновників, проєктом рішення передбачено додати КНП «Броварська стоматологічна поліклініка» 136 тис. грн. Як зазначила доповідачка Ірина Тесля, нова директорка підприємства, ці гроші підуть на ремонт. Депутати одноголосно підтримали таке рішення.

Фото – Дмитро Карпій, © «Трибуна-Бровари»

Читайте також

Як «Броварська стоматполіклініка» працюватиме в 2020 році: плани та реаліїНовостворене КП «Міський футбольний клуб “Бровари”» регулюватиме хто, де і коли гратиме2017: Бровари і Київ зв’яжуть велодоріжкою

Джерело: Трибуна – Бровари