Як змінилися київські кінотеатри за п’ять років: цифри та факти

image
5 Серпня 2019, 14:14
Поділитися:

За 5 років докорінно змінилася та модернізувалася робота комунальних кінотеатрів. Результатом та головним показником успіху стало суттєве збільшення відвідувачів та, як наслідок, кіносеансів.

Покращення матеріально-технічної бази, встановлення сучасного цифрового обладнання, капітальний ремонт кінотеатрів та проведення масштабних фестивалів – лише невелика частина того, що вже зроблено Департаментом культури КМДА під керівництвом Діани Попової.

– Проведено, без перебільшення, дуже велику роботу. Для цього, окрім матеріальних ресурсів, потрібна була ще одна, не менш важлива складова: незламне бажання змін і чітке бачення того, як все має бути. Звісно, що ми маємо на меті реалізувати ще не один проект, але те, що бачимо сьогодні – вже велика перемога, – прокоментувала директорка Департаменту культури Діана Попова. Вона також зазначила, що вектором розвитку є збереження культурних осередків міста шляхом реконструкції комунальних кінотеатрів крокової доступності за підтримки міста, вони мають створити власний культурний простір у спальних районах Києва.

Результатом стали:

– кількість кінотеатрів:
2014 рік: 14.
2019 рік: 17.

Відремонтовано та відновлено роботу кінотеатру «Промінь»; проведено ремонт у Кінотеатрі «Київська Русь», кінотеатрі Лейпциг КП «Київкінофільм», «ім. Т. Г. Шевченка», кінотеатрі «ЛІРА», кінотеатрі Флоренція КП «Київкінофільм», «Факел», «Старт», «Дніпро».

Нові крісла в кінотеатрі «Київська Русь»

– кількість кінозалів:
2014 рік: 21.
2019 рік: 34.

Відкрито 10 цифрових залів у кінотеатрах «Промінь», «Лейпциг», «ім. Т. Г. Шевченка», «Факел», «Кіото» та «Флоренція». 
У 7 кінозалах було встановлено сучасне цифрове обладнання, зокрема у «Лейпцигу» та «Флоренції» – сріблясті екрани, нову систему для перегляду в 3D форматі, цифровий проектор з лазерним джерелом світла.


Кінотеатр Кіото

– кількість сеансів:
2014 рік: 32 тис.
2019 рік: близько 45 тис.

Чималих змін зазнав кінотеатр «Лейпциг»: проведено ремонт та утеплення фасаду, заміна вікон, встановлені нові комфортні крісла у кінозалі на 540 місць.

На базі кожного кінотеатру створюються культурні центри, які мають об’єднати в одному місці киян за різними творчими інтересами: кіно, концерти, фестивалі, сучасне мистецтво, фото та художні виставки тощо.

Одним із наймасштабніших пілотних проектів Департаменту культури став кінотеатр «Краків», який у найкоротший строк має стати Європейським культурним центром. Він є першим в Україні багатофункціональним і мультидисциплінарним проектом, який реалізується містом – Департаментом культури КМДА.

За підтримки міста та Департаменту культури КМДА проведено:
– Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість».
– Міжнародний кінофестиваль «Чілдрен кінофест».
– Київський міжнародний фестиваль «Кінолітопис».
– Міжнародний кіно-відеофестиваль «Відкрита ніч».
– Фестиваль «Київ. Із кінематографом у серці».
– Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК».
– Міжнародний фестиваль анімації «LINOLEUM».
– Фестиваль «Кіно-Франкофонія».
– Міжнародний кінофестиваль «Крила».
– Кінопокази в рамках фестивалю «Французька весна».

Важливим кроком стало відкриття кінотеатру українського кіно ЛІРА, діяльність якого спрямована на показ вітчизняного продукту та підвищення до нього інтересу киян та гостей міста.

– Основним напрямком нашої діяльності є популяризація українського кіно і просування його на міжнародному рівні. Таким чином ми демонструємо європейській спільноті високий потенціал України та Києва зокрема, – зазначила директорка Департаменту культури Діана Попова. Результатом роботи також стало налагодження співпраці з іноземними партнерами: вдалося організувати Дні українського кіно у Латвії, Литві, Польщі, Болгарії тощо.

Нагадаємо, як змінилися київські театри за п’ять років: цифри та факти

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ