Як змінилось ставлення українців до Незалежності за останні 10 років – опитування

image
23 Серпня 2023, 14:02
Поділитися:

Незалежність України підтримує абсолютна більшість громадян – 89% опитаних.

63% українців називають день Незалежності улюбленим та важливим святом. Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології.

“Абсолютна підтримка Незалежності була доконаним фактом і до 2014 року, проте зараз ця підтримка стала ще вищою“,  –  зазначають автори опитування.

У 2023 році показник тих, хто підтримує Незалежність, становить 89%, але лишився 1% опитаних, які прагнуть об’єднання з країною-агресором.

Ще  9% з опитаних українців не визначились з відповіддю. Соціологи дотримуються думки, що ці люди вагаються щодо формату відносин з Росією, але підтримують Незалежність.

Важливо наголосити, що станом на лютий 2013 року 81% українців підтримували Незалежність України, а 16% громадян прагнули об’єднання з Росією.

Соціологи зазначають, що в 1990-х роках у середньому 64% підтримували Незалежність і 32% хотіли об’єднання з Росією, а у 2000-х роках у середньому уже  73% підтримували Незалежність і 23% хотіли об’єднання з Росією.  

За роки незалежності  в Україні та значно зросла цінність свободи та суверенітету від сусідньої країни-окупанта. 

Крім розуміння Незалежності, більшість людей вважають однойменне свято вважливим днем для України. 

Для українців День Незалежності зараз – це найбільш важливе з нерелігійних свят. Наступним за популярністю є День захисників і захисниць України.

Для порівняння у 2013 році День Незалежності був найбільш важливим чи улюбленим святом лише для 12% українців. Але через 10 років він увійшов у трійку найважливіших свят та поступається лише двом головним релігійним святам.

Тож рейтинг свят для Українців у 2023 році виглядає так:

Великдень (відзначають 70% респондентів);
Різдво (відмітили 69% українців);
День Незалежності (63% опитаних наголосили на важливій даті);
День захисників та захисниць(54% українців відзначили свято);
Новий рік (52% українців вважають це святом).

Найменш популярні свята в цьому році  День Перемоги та День праці (1 травня)  –  лише 13% та 5% відсотків українців святкують ці дати як улюблені чи важливі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама