Як журналіст «Вістей» сміття вивозила

image
22 Березня 2019, 13:20
Поділитися:

Весна — час обрізування дерев та прибирання території. Постає питання: куди подіти рослинні рештки? Адже спалювати — не можна, а вивезти нереально, бо КП «ВУКГ» не вивозить подібне сміття із приватного сектору воно не вважається побутовими відходами.
Перевірено особисто
Представники відділу благоустрою у соцмережах закликають містян бути свідомими та домовлятися з комунгоспом про замовлення транспорту із причепом для вивезення рослинного непотребу. Журналіст перевірила процес на практиці.
Отже, є у мене на території дерева в кількості 20 одиниць, які потребували обрізки — назбиралася чимала купа гілок для вивозу. Телефоную до комунгоспу: кажуть, приходьте, пишіть заяву, платіть, і вивеземо. Так і роблю. Уже на місці мене направляють до планового відділу — писати заяву. Та от несподіванка: працівниця відділу попереджає, що заяву прийме, але машина навряд чи приїде. «Цей тиждень у нас не виїздять трактори, на наступний — всі виїзди розписані, а, як потеплішає, всі кадри і техніка «ВУКГ» будуть спрямовані на двохмісячник благоустрою», — пояснює вона. Отже, чекати доведеться донайменше місяць, а вивезення коштуватиме 800 грн, і це без врахування і надання послуги навантажувальних робіт — мовляв, у штаті немає вантажників, ніхто не хоче працювати за копійки. На запитання, як самостійно вантажити гілки, якщо на господарстві чоловіка немає, —співрозмовниця знизує плечима і наголошує, що завдання «ВУКГ» — дбати про благоустрій комунальних територій міста, а приватні домогосподарства цілком і повністю на совісті господарів. Тож із «ВУКГ» пішла розчарованою і стурбованою.
Із питанням, як вивезти непобутові відходи у Борисполі, звертаюся до головного «агітатора» послуг «ВУКГ» — відділу контролю за благоустроєм Бориспільської міськради.

Богдан Меташоп, співробітник відділу, дає очікувану відповідь: замовляйте вивезення у «ВУКГ». Але, вислухавши мою розповідь, визнає, що проблеми у комунгоспі є. На думку Меташопа, причина бід у несвідомості бориспільців, які палять сухе бадилля та сміття та не заключають договори на вивезення твердих побутових відходів, від чого страждає бюджет міста.

«У мене у домогосподарстві теж є відходи, та я вирішую це питання цивілізовано: листя та бадилля йде до компостної ями, обрізані гілки сортуються і частково йдуть на приготування шашлику, інші — складуються на території, а згодом вивозяться, або спалюються — дим від сухої деревини не такий шкідливий, як від бадилля чи сміття. Переважна ж більшість бориспільців, що мешкають у приватному секторі, регулярно палить рослинні відходи та сміття, відмовляються заключати договори із «ВУКГ», а відходи домогосподарств «підкидує» у двори багатоквартирних будинків та до зупинок громадського транспорту», — розповідає Богдан Меташоп.

На його думку, комунальники не мають перейматися проблемами домогосподарств приватного сектору та безкоштовно вивозити їм сміття.

«Скоро не треба буде підписувати договори з кожним домовласником — діятиме публічний договір. Планується, що оплата становитиме 25 грн у місяць із однієї особи (не з домогосподарства, як зараз). Хто не платитиме — отримає позов до суду. Думаю, всі юридичні процедури будуть узгоджені до до липня 2019 року. Така практика діє в окремих містах України, — говорить Меташоп та нагадує, що у Борисполі 10000 приватних садиб, а заключили договори — приблизно 4000.

У відділі контролю за благоустроєм вважають, що очікувані надходження від вивезення сміття з 10000 домогосподарств дадуть змогу місту докупити техніку для «ВУКГ», наприклад, подрібнювач гілок, також збільшити зарплату комунальникам.

Куди подіти старий унітаз?
У відділі контролю ще за благоустроєм називають ще одну «гарячу» невирішену проблему: відсутність території для приймання непобутових відходів, наприклад, старих меблів, сантехніки, будівельних відходів тощо (важко уявити, хто і як позбувається великогабаритного сміття). Тож відділ прагне, щоб міська влада терміново знайшла та виділила земельну ділянку для облаштування полігону, куди такі відходи слід вивезти на платній основі.

«У європейських країнах так: викидаєш старий диван чи телевізор — платиш за вивезення і отримуєш послугу. Ми теж маємо прийти до цього. Всі зараз кричать, що хочуть порядку, а уявіть, який ґвалт зчиниться, якщо скажемо: хочеш викинути старі меблі — плати», — міркує Меташоп.

На запитання, чи проблему із вивезенням непобутових відходів могло б вирішити створення на території міста комерційного підприємства, можливо, із немісцевими фахівцями, відповідає, що ні, — адже більшість містян не платять мінімальні кошти (31 грн із подвір’я) за послугу, а що говорити про комерційні розцінки із вивезення. Вважає, що потрібно розвивати по-новому
ВУКГ, аби вони могли надавати якісні послуги населенню.

У підсумку
Про далекі плани міського відділу контролю за благоустроєм я дізналася багато, але купа гілок на моїй території височіє і досі. І таких, як я, сотні «несвідомих» бориспільців. Тож без налагодженої чіткої системи прибирання усіх видів сміття у місті, вивезення та системного штрафування за порушення правил чистоти — благоустрій міста залишається явищем поверховим.

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама