Як зберігати ліки аби вони не стали отрутою: рекомендації Супрун

image
7 Липня 2019, 20:02
Поділитися:

Неналежне зберігання ліків робить їх не тільки не ефективними, а й вкрай небезпечними для здоров’я. Про це розповідає в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у мережі Facebook.

Температура, за якої зазвичай рекомендовано більшість ліків — не вище 25 градусів за Цельсієм. Місце, де ви тримаєте ліки, також має бути сухим та без прямого потрапляння сонячних променів-нагадує Супрун.

Базові  поради щодо зберігання та транспортування ліків влітку:

• Організуйте безпечне місце для домашньої аптечки — зберігайте ліки в прохолодному, темному та сухому місці. В жодному разі не залишайте їх у ванній кімнаті чи кухні без хорошої вентиляції. А також на підвіконні чи столі, де можливе потрапляння сонячних променів.

• Завжди уважно читайте інструкцію. Ліки, які мають зберігатися у холодильнику найбільше чутливі до високих температур, тому будьте уважні, якщо зберігаєте там важливі ліки.

• Не залишайте ліки в автомобілі. Беріть їх із собою, навіть якщо потрібно вийти на короткий проміжок часу. У спеку автомобіль може нагріватися до 70 градусів за Цельсієм — такої температури достатньо, щоби вони зіпсувалися. Якщо подорожуєте автомобілем на далекі відстані — не залишайте аптечку в багажнику, а беріть окремо від речей у салон.

•  Якщо плануєте подорож літаком, тримайте ліки в ручному вантажі. Температура місця для зберігання багажу в літаку зазвичай не контролюється, тому існує високий ризик, що ліки зіпсуються чи втратять ефективність.

• Звертайте увагу на зміну консистенції, кольору, форми чи запаху ліків. Ніколи не приймайте ліки, які мають помітні зміни (до прикладу, таблетки, що тріснули, надкололися, склеїлися або стали незвично тверді чи м’які) незалежно 

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ