Як заготувати фрукти та овочі на зиму: поради Супрун
Навіщо днями стояти біля плити й варити варення з надлишком цукру, якщо можна зробити корисні заготовки на зиму, легко, швидко й без опіків?
Про це розповідає в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у мережі Facebook.
Що не так з варенням?
Класичне варення містить майже 50% цукру, на додачу до цукрів, що містяться у ягодах чи фруктах. Навіть якщо готувати варення, у якому 15% цукру, – це забагато, бо 100 грамів варення (а це на вигляд зовсім трохи) – половина оптимальної денної норми цукру.
Для того, щоб фрукти та ягоди зберігали свої цілющі властивості, їх потрібно варити не більше 20 хвилин.
Яка є альтернатива варенню?
Заморозка, сушка, приготування пастили. Ці альтернативи потребують спеціального обладнання. Тому, перш ніж протестувати через ціни на сушарки, порахуйте витрати на цукор. Адже техніку можна купувати вживану й прослужить вона «енну» кількість років.
– Ягоди та фрукти перед заморозкою треба помити, можливо, перемолоти блендером і прогріти до 60 – 90 градусів на 1 хвилину. Це стане на заваді руйнації вітамінів ферментами і якнайкраще збереже смак, – зазначає Супрун.
Що не так із соліннями?
Більшість консервацій складаються з солі, аспірину, олії та оцту. Надмірне споживання солінь, особливо розсолу, збільшує ризики гіпертензії.
Якщо ж розсол містить аспірин – це збільшує ризик шлункової кровотечі.
Соняшникова олія, яку разом із гірчицею чи оцтом використовують у консервації, збільшує ризик серцево-судинних хвороб.
Як тоді зберігати овочі на зиму?
Так само, як і фрукти – сушити та заморожувати.
У заготівлі майже всіх овочів важливо їх спершу швидко бланширувати чи запекти – це зупинить дію ферментів, що руйнують вітаміни та поліфеноли. Найкраще спершу швидко приготувати кабачки, броколі, цвітну та брюсельську капусту, стручкову квасолю (шпарагівку). Якщо їх відварити, то вітаміни лишаться у воді чи зруйнуються, пояснює Уляна Супрун.
Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua
Джерело: Вечірній Київ