Як взяти мільйон у Громадському бюджеті-2020

image
13 Березня 2020, 18:44
Поділитися:

Минулорічний конкурс проектів громадського бюджету викликав невдоволення щодо порядку їх відбору, правил голосування тощо. Організатори обіцяли, що спірні моменти обговорять і внесуть зміни. Так, 4 березня у виконкомі Бориспільської міської ради працювала робоча група з питань громадського бюджету. Про цікаві моменти зустрічі дізнавалися «Вісті».

Основні положення

Подання проектів Громадського бюджету-2020 стартує 10 квітня і продовжиться до 17 травня включно.
Форма подання не зміниться: проект подають он-лайн, у паперовому вигляді (додавши електронну версію для введення в систему) в пунктах супроводу або ж на електронну пошту, додавши скан-копії документів про місце проживання автора.
Вимоги до автора незмінні: це громадянин віком від 16 років, що проживає або зареєстрований в Борисполі; доказом цього може бути наявність реєстрації в паспорті або інші документи, що підтверджують факт його проживання чи навчання у місті. Після подачі проектів вони публікуються в системі автоматично, якщо подані он-лайн, чи протягом трьох днів, якщо в паперовому вигляді.
Після подання проектних пропозицій відбувається їх перевірка на відповідність положенням, критеріям тощо. Якщо проекти подані в неповній формі, автор матиме можливість доопрацювати проект.
Після реєстрації проекти пройдуть експертизу у відповідних підрозділах щодо можливості їх реалізації. За висновками будуть відібрані до голосування.
Голосування відбуватиметься з 10 липня до 16 серпня.
Із 17 серпня до 25 серпня — визначать проекти-переможці, що надійдуть до головних розпорядників, які будуть здійснювати їх реалізацію у 2021 році.
Термін реалізації проектів із 1 січня до 20 грудня наступного року.

Як ділитимуть гроші

Обговорення грошових питань викликало емоції та суперечки.

Член робочої групи Андрій Цвілюк запропонував не обмежувати максимальну суму проекту в рамках виділених на Громадський бюджет коштів (цього року — 1,5 млн грн). Пропозицію підтримав активіст Микола Корніяка, зауваживши, що рішення має бути за мешканцями міста і, якщо вони вирішать обрати один, але дороговартісний проект і не підтримають дрібні, то так і має бути. З ним погодився депутат Олег Верес, зазначивши, що велика ідея легше об’єднує людей.

Також звучали пропозиції обмежити максимальну вартість проекту хоча б сумою, що становить 80% від загальної вартості громадського бюджету, щоб на дрібніші проекти (у випадку виграшу великого) залишились кошти.

Борис Шапіро запропонув ділити проекти на дрібні, середні і великі й обмежитися максимальною сумою на перемогу в 500 тис. грн. За його словами, мільйон — це інвестиція, яка потребує проектної документації, а пересічний громадянин не має можливості та коштів на це. Також Шапіро нагадав, що перевагу з голосами у минулорічному конкурсі «зробили» учні і вчителі НВК «Гімназія «Перспектива». Шапіро висловив припущення, що  мільйон гривень довіряти не варто, поки не буде великої ідеї. Репліка іншого члена робочої групи: «Якщо у вас немає ідеї на мільйон, то це не значить, що її немає у вашого сусіда», — поставила крапку в обговоренні.

У підсумку майже одноголосно (один проти) підтримали те, що цього року проекти не ділитимуть за розміром, а максимальною сумою, на яку може бути подано проект, є мільйон гривень (із урахуванням кошторисної документації та резерву 10%). У випадку, якщо перемогу отримає найдорожчий проект, залишок суми (500 тис. грн) піде на реалізацію дрібніших проектів.

Для виграшу — мінімум 70 голосів

Пропозиція Андрія Цвілюка — не обмежувати кількість поданих проектів одним автором — не отримала підтримки. Вислухавши відповідь: «Якщо хтось може написати багато проектів, то нехай домовиться з друзями і подасть проекти від їхнього імені», він зняв пропозицію з голосування. Тож залишилася діюча норма: одна особа може подати два проекти.

Також йшла мова про мінімальну кількість голосів підтримки. Якщо у 2019 році виграли проекти із підтримкою в п’ять і сім голосів, цього року планку підвищили до 70 «за» на етапі голосування.

Мінімальна кількість голосів на етапі подання проекту — 20 за проект вартістю менше 100 тис. і 35 голосів за проект від 100 тис. грн. Одна людина може проголосувати не більше, ніж за три проекти.

Зазначалося, що не допускатимуться до голосування проекти, пов’язані з проведенням ремонтних чи оздоблювальних робіт у комунальних закладах і проекти, що дублюють плани органів виконавчої влади й передбачені міськими цільовими програмами. Проігноруються проекти, що мають комерційне чи агітаційне спрямування.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама