Як вижити після лісу: киян попередили про отруєння

image
16 Серпня 2019, 12:48
Поділитися:

Під час «тихого полювання» варто, насамперед, пам’ятати про здоров’я. Адже отруєння грибами вкрай небезпечні, особливо, для дітей.

Про це нагадали у Департаменті охорони здоров’я КМДА. 

Я – лікар, мати та бабуся, тож із повним розумінням питання та відповідальністю запевняю батьків: навіть їстівні «безпечні» гриби не можна давати малюкам! Це вкрай важка їжа для дитячого шлунку, яка може викликати різноманітні розлади. Так само неприйнятною їжею є гриби і для вагітних жінок. Дітям та вагітним слід безкомпромісно відмовитися від таких ласощів! – зауважила директорка Департаменту охорони здоров’я м. Києва Валентина Гінзбург.

Симптоми отруєння грибами можуть бути різними, інформують лікарі-токсикологи. Як і час, що пройшов із моменту отруєння до появи перших його ознак.

Наприклад, після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків вже за 30 – 60 хвилин можуть з’явитися нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла. Ці отруєння, здебільшого, не призводять до летальних наслідків, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.

Через 30 хвилин – 2 години після вживання червоних мухоморів, волокониць отруйні речовини вражають нервову систему і людина потерпає від галюцинацій, розладу або втрати свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Якщо ви спостерігаєте у себе чи в когось схожі симптоми, а нещодавно смакували грибами – негайно викликайте «швидку», – закликала Валентина Гінзбург.

А до приїзду медиків лікарі радять зробити наступне:

  • Промивання шлунку: випийте 5 – 6 склянок кип’яченої води, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4 – 5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  • Очисна клізма.
  • Вживання великої кількості рідини: чай, кава або злегка підсолена вода, аби відновить водно-сольовий баланс.

Ми є в Telegram (стеж за збоями в міському транспорті з нами).

Джерело: Вечірній Київ