Як відзначити 14 жовтня у столиці: програма

image
14 Жовтня 2019, 10:26
Поділитися:

Сьогодні, 14 жовтня, в Україні відзначаються одразу три свята — Покрова Пресвятої Богородиці, День захисника України й День українського козацтва. Цього дня у нас ще й додатковий вихідний. Ми підготували для вас насичену програму заходів: від освітніх лекцій та дискусій – до музичних та розважальних заходів. 

Відзначаймо День захисника України разом! Програма заходів

До Дня захисника Український інститут національної пам’яті підготував інформаційну кампанію та низку заходів під гаслом «День захисника України. 1000 років нашому війську».
О 12:00 біля Головпошти відкриють виставку “Воїни. Історія українського війська” 
Із 15:00 в Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану розпочнуться презентації та дискусії:
15:00-15:45 – презентація брошури «2014: початок російсько-української війни»
Учасники: автори, співробітники Українського інституту національної пам’яті Роман Кулик та Максим Майоров
16:00-17:20 – презентація відеопроекту «Бойовий шлях Армії УНР: командири, військові підрозділи, ключові операції» та розмова «Як розповідати історію військовим».
Учасники: Роман Кулик (ветеран, співробітник Українського інституту національної пам’яті), Тетяна Швидченко (координаторка проектів освітньої платформи «Експертний Корпус»), Ганна Байкенич (співробітниця Українського інституту національної пам’яті), Андрзей Давидов (історик та радіоведучий на Армія FM).
17:30-19:00 – дискусія «Жінка у війську»
Учасники: Тетяна Ковтунович (співробітниця Українського інституту національної пам’яті, координаторка усноісторичних проектів), Євгенія Подобна (журналістка, воєнна кореспондентка, письменниця), бойовий офіцер Юлія Микитенко (командир першого взводу дівчат у ліцеї Богуна), Ірина Цвіла (ветеран, батальйон «Січ», полк поліції спеціального призначення «Київ»), Альона Панкратова (офіцер топо-геодезичного відділення лейтенант ) та інші. 
Вхід на усі події вільний, але потрібна попередня реєстрація

Покрова у Феофанії

На вас чекає сімейне святкування з концертом просто неба, традиційною розважальною програмою для дітей та дорослих, хороводи навколо святкового вогнища, бої мішками та приємні подарунки для учасників конкурсів.

Коли: 14 жовтня, 15.00 – 19.00
Де: Парк “Феофанія”, вул. Академіка Лебедєва 37,
Вартість квитка: 30 грн.

Кобзарсько-лірницька Покрова у Києві

Щорічний фестиваль Кобзарсько-лірницька Покрова запрошує до вшанування пам’яті та оспівування історичних звитяг борців за волю України різних історичних епох.
В програмі – традиційне кобзарювання та лірникування.

Коли: 14 жовтня, 14.00 – 16.00
Де: Михайлівський Золотоверхий  монастир, вул. Трьохсвятительська, 8
Вхід вільний

Покрова. День хліба

Національний музей народної архітектури та побуту запрошує всіх 14 жовтня на святкування Покрови Пресвятої Богородиці та Дня хліба! У програмі:
12:00 – Архиєрейська Божественна Літургія у старовинній карпатській церкві (експозиція «Карпати»);
13:30 – молитва за воїнів АТО та нашу неньку Україну, водосвяття;
14:00 – хода військових під покровом Богородиці (від карпатської церкви до Співочого поля музею);
14:00 – святкова програма на музейній сцені
А до Дня хліба відвідувачі мають можливість:  посмакувати хліб за трипільськими традиціями, взяти участь у майстер-класі виготовлення живого хлібу без дріжджів, закваски та соди;подивитись як випікався хліб на камінні; почути лекцію засновника напрямку екодієтології Наталії Калиновської «Вся правда про глютен користь та шкода». Також обіцяють випікання козацького хліба, ігри, забави, конкурси та талановиті виконавці. 

Коли: 14 жовтня з 10:00.
Де: Національний музей народної архітектури та побуту, вул. Академіка Тронька.
Вхід на територію музею: 50 грн, пільгові категорії (діти 10 – 17 р., студенти, пенсіонери) – 30 грн, для дітей 7 – 9 років – 15 грн, діти до 7 років – безкоштовно.

Культурно-мистецький проєкт «Мужні та незламні»

Він присвячений Дню захисника України, а також святу Покрови і Дню козацтва. На святі обіцяють: показ історичних військових традицій, героїко-патріотичну виставку майстрів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, а також тематичні майстер-класи, флешмоби, інтерактиви та квести. Крім того, відбудеться урочисте покладання вінка-оберега до пам’ятника загиблим воїнам та хвилина мовчання. Для дітей організують цікаві тематичні квести та командні ігри, будуть цікаві дитячі локації. У програмі заходу також  показові виступи представників бойових мистецтв та самооборони Крав-мага та кінологів. На головній сцені триватиме концерт. Кульмінацією дійства стане масове виконання військових патріотичних пісень і Гімну України. 

Коли: 14 жовтня з 12:30.
Де: Співоче поле.
Вхід вільний.

День Захисника України. Авторський концерт військової пісні.

14:00 – авторський концерт військової пісні Всеволода Стублюка для всіх відвідувачів.
14:40 – зустріч з Захисниками України, що представлені в експозиціях музею. 
15:00 – селфі сесія. 

Коли: о 14.00
Де: Музей Становлення української нації, вул. Лаврська, 27
Безкоштовний вхід до музею ветеранам АТО та ООС. 

Покрова на Радунці

Відвідувачів чекають туристичні активності, козацькі забави, шабельний бій, стрільба з лука, дитяча зона, показовий бій учасників середньовічної історичної реконструкції, фотозона, козацький куліш, діджей сет, фаєр-шоу, конкурси та цінні призи.

Коли: з 14.00 до 21.00
Де: озеро Радунка
Вхід вільний

Лекція “Образ УПА в історії Другої світової війни 1942-1945 рр.”

Українська повстанська армія була підпільним військом, яке постало в горнилі Другої світової війни. В той час українська земля перебувала під владою двох окупаційних режимів: нацистської Німеччини і сталінського СРСР. Головною метою, яку поставила собі УПА, було створення незалежної України. Одне із поширених у армії гасел – «Воля народам! Воля людині!», закликало та спонукало інші народи боротися проти радянського й нацистського тоталітаризму зі зброєю в руках у лавах УПА. Про створення Української повстанської армії, її діяльність, повсякдення військових із відтворенням образу українського повстанця ви дізнаєтеся на лекції «Образ УПА в історії Другої світової війни 1942-1945 рр.» кандидатки історичних наук, наукової співробітниці відділу історії України ХХ ст. Аліни Понипаляк.

Коли: о 14.00
Де: Національний музей історії України, вул. Володимирська, 2.
Вартість квитка: 30 грн.

«Вони присягнули на мир і волю!»

У Київському Палаці спорту за участю керівництва столиці відбудеться урочистий вечір, присвячений Дню Захисника України «Вони присягнули на мир і волю!». Гостей свята вітатимуть військові оркестри та ансамблі, національні художні колективи, легендарні українські гурти та виконавці.

Коли: о 18.00
Де: Спортивна площа, 1, Київський Палац спорту

Виставка світлин «Польові портрети»

Представляє фотопортрети захисників України, зроблені на локації «0» під час бойових дій на сході України у період з 2015-го до 2019 року. Автор фотоекспозиції – режисер і журналіст Сергій Пильник. Виставка світлин триватиме до 21 жовтня за ініціативою БО «Слава вам захисникам, вдячність вашим сім’ям» за підтримки Департаменту суспільних комунікацій КМДА і постійної комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики.

Де: вул. Хрещатик, 36, КМДА, вестибюль Колонної зали
Вхід вільний

Концерт “Воїн Нації”

У сквері Василя Сліпака (Поділ) відбудеться святковий концерт, приурочений святу Покрови, дню Козацтва та дню Захисника України. Для вас виступатимуть: Рутенія, Колір Ночі, Живосил Лютий, Вій, Олекса Бик, Новинний Кудень, Фата Моргана. 

Коли: 16.00 – 21.00
Де: Арт-сквер імені Василя Сліпака, Андріївський узвіз
Вхід вільний

Чорноморці. Чоловіча пісенна традиція Кубані

Проект “Чорноморці” створений у 2013 році щоб зберегти пісенну традицію чоловічого багатоголосся українського “малинового клину” – територій Кубані, де в кінці XVIII ст. оселилися запорожці.  На концерті ви почуєте пісні, що записувалися від мешканців чорноморських станиць — Уманської, Васюринської, Старонижестебліївської та Старомишаставської — у 80-х роках минулого століття. За зразками, записаними на аудіоносії, Чорноморці відтворюють традицію чоловічого багатоголосся — манеру виконання, вибудову звуку, фактуру пісень.

Коли: о 19.00
Де: Музей Івана Гончара, вул. Лаврська, 19
Вартість квитків: 200 грн., для військовослужбовців, ветеранів АТО та їх родин – вхід безкоштовний.

 

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ