Як відзначали у Броварах День усіх закоханих

image
15 Лютого 2019, 22:57
Поділитися:

У Європі та Америці День усіх закоханих святкують не перший рік. В Україну святкування Дня святого Валентина прийшло нещодавно. Чи визнають і святкують його у Броварах?

 На День усіх закоханих у Броварах заходи планувалися заздалегідь.  Саме 14 лютого у броварському «Терміналі» виступив російсько-український гурт 1990-х років «Ненсі», у міському клубі по вул. Гагаріна  відбувся музичний вечір та тематичний святковий захід, у дитячій школі мистецтв до свята кохання була представлена експозиція робіт, а в багатьох магазинах діяли святкові знижки.

14 лютого. Центральна площа

Саме у День усіх закоханих у Броварах біля МКЦ «Прометей» відбувся перший ярмарок-фестиваль сільськогосподарської продукції, на який приїхали виробники з 12 регіонів  України.

А яке ж свято без подарунків? У світі існують особливі традиційні дарунки в цей день. Наприклад, у Франції – це ювелірні прикраси, в Японії – кондитерські вироби певної компанії-виробника, у Данії – засушені квіти. Оскільки свято набуло популярності і в Україні, то й традиція дарувати щось в цей день своїм коханим також стала обов’язковою. У Броварах безпрограшний варіант – живі квіти.

У День усіх закоханих, в обідню пору, особливого ажіотажу за квітами на центральному ринку «Господар»  не було.

Хазяйка торгової точки квітів пані Алла купівельну активність 14 лютого порівняла із звичайною суботою. Тобто, дещо вищою за звичайний буденний день. Не помітно було черг і на інших торгових точках квітів: лише кілька чоловіків обирали тюльпани та квіти в горщиках. Олег обрав для коханої дівчини, з якою зустрічається рік, червоні троянди.

Олег:«Купив рози. Думаю, що вона їх любить»

У магазині «Квіти» в центрі міста 14 лютого було людно. Переважну більшість відвідувачів складали юнаки та чоловіки середнього віку. Однак на квіти, як повідомила  адміністраторка  магазину Марія, ажіотажу немає. Одиниці жінок обирали для чоловіків квіти переважно синіх та блакитних кольорів. Чоловіки купували троянди, тюльпани, більш старшого віку – квіти у горщиках. Інколи шокуючи запитами навіть самих продавців. Так, пан Петро шукав для своєї дружини в квіткових магазинах цинерарію. Однак знайти неї не зміг. «Моя дружина любить гербери, тому відразу запитав саме ці квіти. Сьогодні об’їхав чотири  магазини, щоб знайти саме їх», – розповів співрозмовник, який не побажав «світити» своє обличчя та називати ім’я.

Михайло для коханої дівчини, з якою зустрічається близько року, купив квіти, які подобаються йому. Щоб не соромно було подарувати, пояснив молодий чоловік.

Михайло

Загалом, Михайло вважає День усіх закоханих звичайним святом споживача, «щоб стимулювати купівлю квітів та подарунків». Однак, якщо таке свято вже є, то «хочеться своїй дівчині зробити приємно», каже  Михайло.

Думку Михайла, що  День святого Валентина – не що інше, як маркетинговий хід, розділяє і частина людей  старшого покоління. Так, багаторічні подруги –  пані Руслана та Зоя –  День усіх закоханих не визнають і вважають його бізнес-проектом. «Це комерція, щоб розпродати товари, які залежалися. Це все витребеньки молоді», –  кажуть жінки.

Пані Руслана та Зоя

Однак інші жінки середнього віку, з якими вдалося поспілкуватися, від чоловіків зранку 14 лютого отримали квіти, тортики, парфуми. А як привітали вони чоловіків? Словесно, та по-сучасному: в месенджері, Viber  чи  Instagram. Саме так, а ще за допомогою паперових сердечок, висловлює, у першу чергу, свої симпатії і молодь. Опитані цього дня дівчата та юнаки вважають, що День Святого Валентина – чергова можливість зробити коханій людині приємно.

Частина молоді навіть вірить у містичність цього дня. Так, за інформацією  начальниці Броварського міськрайонного відділу  державної реєстрації актів цивільного стану ГТУ юстиції в Київській області  Лідії Мальченко,14 лютого у броварському РАЦСі вони зареєстрували  6 шлюбів. Щоб мати можливість укласти шлюб саме в День усіх закоханих, майбутні подружжя, вікова категорія яких 24-34 роки, подавали заяву за місяць. Дві пари у РАЦСі  «розписали» за скороченими термінами у зв’язку з вагітністю нареченої. На жаль, жодний «розпис» не відбувався урочисто, зазначає пані Лідія. Та працівники РАЦСу допомогли молодятам зробити цей день максимально святковим.

Лідія Мальченко та наймолодше цього дня подружжя

Ще одне щасливе подружжя, яке уклало шлюб 14 лютого

Загалом броварчани День усіх закоханих сприйняли дещо ширше:  як спосіб  виявлення любові до всіх і всього. Діти дарували паперові та мальовані сердечка своїм мамам, волонтери в черговий раз відправилися у зону військових дій чи допомагали потребуючим безпосередньо у місті. Зокрема, Благодійний фонд допомоги онкохворим «Інна» для своїх підопічних організував та провів  у МКЦ «Прометей» театралізовану конкурсно-розважальну програму «Вірю в любов». А представники однієї з церков 14 лютого біля входу в центральний ринок «Господар» безкоштовно роздавали всім охочим одяг, пригощали чаєм, пловом та закликали до любові одне одного і Бога.

Близько сотні броварчан різного віку, статі та соціального статусу, яких удалося опитати у День святого Валентина, про це свято знають. Правда, достеменно, звідки воно пішло, відомо одиницям.

За однією із легенд, у 269 році н.е. римський імператор Клавдій II, який прагнув завоювати увесь світ, збирав сильну армію. Оскільки сімейний інститут утримував чоловіків від військової служби, імператор видав указ про заборону одруження. Однак молодий священик Валентин, який займався природничими науками та медициною, не послухався наказу Клавдія II і потай  вінчав закоханих. Коли імператор довідався про це, то засудив Валентина до смертної кари. Під час очікування виконання смертного вироку, Валентин у в’язниці закохався в сліпу дочку тюремного наглядача Юлію. І зцілив її. Перед стратою священник залишив дівчині прощальне послання і підписав його «Твій Валентин». Саме з цим моментом і пов’язують появу Дня всіх закоханих. Священика стратили – відрубали голову. Пізніше Валентина канонізувала католицька церква. У 496 році Папа Римський Геласій I оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.

«За» святкування  Дня всіх закоханих і «проти» нього висловилися 60 % проти 40% відповідно. Серед тих, хто не визнає Дня всіх закоханих , 90 % – жінки середнього та старшого віку. Одні пояснюють це відсутністю чоловіка/ коханої людини, інші – не відповідністю свята їхньому розумінню любові. У свою чергу чоловіки, особливо молодь та середнього віку, готові в черговий раз зробити приємне своїй коханій людині та нагадати, що кохання, як і любов, здатне врятувати світ.

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари