Як в Ірпені опікуються людьми поважного віку (відео)

image
1 Жовтня 2020, 20:57
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Україна входить до тридцятки «найстаріших» країн світу за часткою осіб віком 60 років і старших. Згідно з національним демографічним прогнозом, уже до 2025 року покоління за 60 становитиме чверть населення країни. В Ірпені зараз проживає понад 11 тисяч людей такого віку. З них півтори сотні перебувають на обліку Ірпінського територіального центру соціального захисту.

Олена Нечипоренко, директор Ірпінського територіального центру соціального обслуговування:
«Сьогодні на календарі — День людей похилого віку. Але ми працюємо не один день у році, ми працюємо щоденно».

Сьогодні в Ірпені діє один із найкращих на Київщині територіальних центрів соціального захисту. Його відкрили два роки тому. Раніше сюди щодня приходили люди не лише за матеріальною допомогою, але й просто поспілкуватися. В умовах карантину тут порожньо. Але працівники терцентру, як і раніше, не залишають без уваги своїх підопічних.

Олена Нечипоренко:
«Щодня наші працівники приходять до них, привозять, приносять усе, що їм треба — ліки, довідку якусь узяти, за комунальні послуги заплатити».

Свої плечі терцентру підставляє й ірпінський волонтерський штаб. У період карантину волонтери доправили потребуючим близько 5000 продуктових наборів. За дзвінками на гарячу лінію в штабі сформували список людей, яким і зараз продовжують допомагати.

Люба Літвішко, волонтерка:
«Наш волонтерський штаб працює з усіма людьми, які потребують допомоги в умовах пандемії. Але, звичайно, більшість людей, які до нас зверталися – це люди похилого віку, і ми їм допомагали. Наразі у нас 24 людини похилого віку, якими ми опікуємося і надалі й допомагаємо їм із харчовими наборами».

Людей, які потребують соціальної допомоги, щороку стає все більше. Щоб їх підтримати, в Ірпені ще чотири роки тому запровадили міську програму «Турбота».

Андрій Літвинов, в. о. Ірпінського міського голови:
«Ця програма працює через управління соціального захисту. Буває, сто і двісті людей проходять за одне засідання комісії й отримують цю допомогу. Більше всього потребують допомоги на ліки — ліки дуже дорогі, й дуже багато заяв саме на лікування».

За останні чотири роки на програму «Турбота» в Ірпені було виділено із міського бюджету майже 15 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!



Джерело: ITV