Як у Броварах запалюються «нові політичні зірки» або Старожили місцевої політики з великими амбіціями   | Трибуна

image
12 Січня 2020, 21:36
Поділитися:

Вікторія Коваленко – голова депутатської групи «Рідне місто», життя та статки якої суттєво змінилися протягом цієї депутатської каденції. Яскрава жінка позиціонує себе як громадську діячку, якій не байдуже і рідне місто, і міжнародна політика. Але відомою пані Коваленко стала завдяки своїм непересічним бізнес- та політичним зв’язкам. Враховуючи зміни, які відбулися з Вікторією протягом каденції, вона є тією людиною, на яку зроблено ставки потужною бізнес-групою. У цьому матеріалі ми намагалися  зібрати всі публічні факти про нову  політичну «зірку» Броварів.

Політичні зв’язки

Вікторія Коваленко балотувалася за списком Радикальної партії Ляшка разом із Вадимом Андрієвським, і їх партійний список ледь подолав мінімально можливий прохідний бар’єр у 5%. Фракцію в БМР вони так і не створили, але в перший рік під час запеклого протистояння депутатського корпусу та міського голови, зайняли бік останнього. Ця депутатська каденція – перша для Вікторії, але її не можна вважати чуждою влади: її чоловік Юрій Кужим був депутатом минулої каденції від БЮТ, а кум – Петро Кузик – депутатом від ВО «Свобода». Але на життя, кар’єру та бізнес депутатки найбільше впливає те, що вона є родичкою авторитетного бізнесмена та забудовника Ігоря Трощена: як повідомляло свого часу інтернет-видання «Маєш право знати», Юрій Кужим є його двоюрідним братом. І, судячи з тих змін, що відбулися з Вікторією протягом каденції, вона є тією людиною, на яку зроблено ставки потужною бізнес-групою.

Депутатська група «Рідне місто»: старожили місцевої політики із великими амбіціями. Частина І епутатів Броварської фракції «Єдність» протягом каденції

Депутатська робота та громадська діяльність

Вікторія позиціонує себе не як просту депутатку, а як громадську діячку, тому звіт за 2018 рік подала окремо і за депутатську, і за громадську роботу. Депутатська робота переважно пов’язана із ремонтами на окрузі депутатки (в районі ЗОШ № 10). Дійсно, ремонтів зроблено багато порівняно з іншими округами, і депутатку можна вважати «чемпіонкою» у залученні бюджетних коштів на свій округ.

Вікторія Коваленко (з телефоном)

Позаяк Вікторія працює в «комунальній» комісії, питаннями благоустрою округу та території цікавиться особисто, часто буває з цих питань на прийомі у начальниці УБЖКГІТ Світлани Решетової та інших чиновників.

Загалом її роботу в комісії та на сесіях міської ради аж ніяк не можна вважати активною: відвідуваність непогана, але жодного виступу на сесії протягом каденції ми не пригадали. Щодо комісії, то, окрім теми створення КП із футболу та ремонтів на окрузі, депутатка всіма іншими напрямками не цікавилась.  У самій комісії виконує функцію секретаря, але, зазвичай, запитань чиновникам не ставить, зауважень та пропозицій не надає.

Головною заслугою депутатки за каденцію стало будівництво нового стадіону (або «тренувального поля») в парку «Перемога»: Вікторія неодноразово підкреслювала, що її діти займаються футболом, і це питання для неї нагальне.

Хід будівництва цього «культового об’єкту» неодноразово ставав «яблуком розбрату» між депутатами та чиновниками. Зокрема депутати бюджетної комісії неодноразово нарікали, що з початку їм донесли неправдиву інформацію, що планується збудувати «тренувальне поле» за 7 млн грн, потім проєкт «змінився» і «доріс» до стадіону за 21 млн грн. Багато було і є нарікань на якість та своєчасність виконання робіт, на сам проєкт, а, головне, на те, що об’єкт досі не введено в експлуатацію.

Наразі з приводу перипетій будівництва об’єкту відкрито кримінальне провадження та створено депутатську групу для контролю за будівництвом стадіону. Також депутати неодноразово дорікали, у тому числі й Вікторії Коваленко, за те, що вона, як організаторка ідеї, не проконтролювала усі етапи його будівництва.

Щодо громадської діяльності, то депутатка раніше ніколи не була помічена серед активістів нашого міста, і із звіту за 2016, 2017 роки зрозуміло, що про громадську діяльність вона і не думала.  Але усе різко змінилося в 2018 році, коли депутатка розпочала активну діяльність, схожу на розвиток нового політичного проєкту. В своєму депутатському звіті за 2018 рік вона окремо прозвітувала про «громадську діяльність». Серед заходів із громадської діяльності Вікторія наводить, зокрема,  такі:

декілька випусків газети «Рідне місто Бровари» рекордними накладами в 50 тис. примірників;
проведення кінопоказів патріотичних фільмів вітчизняного виробництва;
масштабний флеш-моб до Дня прапора;
проведення декількох майстеркласів із хендмейду під час державних свят;
участь у організації концертів, фестивалів, велодня, тощо.

Примірник газети за 2018 рік

Протягом літа 2019 року ГО «Рідне місто Бровари» проводило покази мультфільмів у сквері «Юність». Також навесні з депутатами своєї групи пані Вікторія висаджувала дерева на своєму окрузі, а потім переймалася їх збереженням.

Із переліку громадських активностей важко зрозуміти, які з нагальних проблем міста найбільше хвилюють депутатку: з приводу ситуації з екологією, громадським транспортом, школами, щільними забудовами чи іншим – жодних заяв від неї не лунало.

Щодо участі в благодійності, то поки що даних про участь у благодійних проєктах в м. Бровари немає, але телеканали повідомляють, принаймні, про один такий випадок.

Спортсменка, відмінниця та зірка телеетерів

Свою активність депутатка спрямувала на інші напрямки. Зокрема, протягом цієї каденції вона з червоним дипломом закінчила Національну академію державного управління при Президентові України. Не цурається депутатка і спортивних активностей. Так, бере участь у спартакіаді серед депутатів місцевих рад.

Також вона разом із дітьми та членами своєї команди вже традиційно долучалася до участі у «Велодні». 

Вікторія під час участі у « Велодень-2019»  із родиною та командою

Але «головним проривом» і суттєвою відмінністю від інших депутатів міської ради стала регулярна участь Вікторії в етерах загальноукраїнських телеканалів: декілька разів на місяць вона в якості громадського діяча та гості студії обговорює переважно проблеми зовнішньої політики. На запитання від «Трибуни-Броварів» на її депутатському звіті, яким чином вона пов’язана із питаннями зовнішньої політики, депутатка відповіла, що експертом себе не вважає, але їй особисто подобається цей напрямок. Зазвичай свою участь в етерах громадська діячка розміщує на умовах оплачуваної реклами у ФБ. Втім, не секрет, що запрошення політиків-початківців у ефіри є заробітком телеканалів, і будь-хто може спробувати себе в якості експерта або гостя студії при умові наявності коштів. Соцопитуваннями неодноразово доведено, що політична реклама на ТВ була та залишається найбільш ефективною, тому охочих показати себе вистачатиме.

Публікації про участь в етерах, зазвичай, промоутуються платною рекламою у ФБ

Майже голівудська історія: від існування на межі виживання до заможної бізнес-вумен

Але все ж таки найбільш відчутні зміни відбулися в бізнесі та статках депутатки та її родини. Фактично це безпрецедентний випадок карколомного збільшення статків серед депутатів БМР. Нагадаємо, що під час балотування до міської ради в 2015 році Вікторія вказала дуже скромні суми доходу за 2014 рік: 40 тис. грн доходу на родину, ЗП із яких складала близько 25 тис.грн. Але її декларація за 2016 рік здивувала багатьох: дохід від підприємницької діяльності зріс у депутатки до майже 5 млн грн та до 4,8 млн – в її чоловіка. У чому полягає бізнес, який дав такий значний дохід – невідомо, але згідно з КВЕДами, бізнес Вікторії полягав у технічному обслуговуванні та ремонті транспортних засобів, бізнес чоловіка – в будівництві житлових та нежитлових будівель. Щодо бізнесу, то згідно із даними порталу Е-data, КП «Бровари-Благоустрій» сплачувало за послуги з техобслуговування автомобілів ФОП Кужим Ю.С.. Тобто, родина справді  володіє достатньо потужним СТО, що може надавати послуги навіть юрособам.

Але підприємницька діяльність не стартувала з початком депутатства –  вона була і раніше, а ось що трапилось із малим бізнесом, що дохід виріс у десятки разів – історія замовчує.

Також у 2015 році Вікторія Коваленко разом із іншими 4-ма особами стала співвласницею ТОВ «БРУК-БЕТОН СЕРВІС», основним видом діяльності якого є виготовлення виробів із бетону для будівництва. З початку депутатка володіла 23% цього підприємства, але пізніше стала його «контролером» із 54% власності. Але як тільки це підприємство з’явилося в декларації депутатки, наявність серед засновників Віри Іванівни Авраменко не залишало сумнівів у тому, хто є, щонайменше, номінальним (а, найвірогідніше, реальним) власником підприємства, позаяк ця жінка є засновницею або підписанткою у багатьох інших підприємствах, та родичкою Ігоря Трощенка. Цей факт не привернув би уваги, якби одразу за появою потужного підприємства з виробництва тротуарної плитки в місті не почався … бум на капремонти тротуарів із цією самою плиткою.

Звісно, це може бути банальним збігом, а не пов’язаними явищами. Але, до слова, на погоджувальній раді в грудні 2019 року міський голова Ігор Сапожко офіційно повідомив депутатам, що ані він особисто, ані його родина не володіє підприємством із виготовлення тротуарної плитки. При цьому факт володіння таким підприємством його багаторічним бізнес-партнером та політичним соратником Ігорем Трощенком не вносить ясності в цю історію. Принаймні наразі немає жодних даних про те, що колишні соратники припинили робочі стосунки, а те, що топ-чиновник де-юре не має стосунку до цього підприємства, не дорівнює тому, що він не має такого стосунку де-факто.

Питання: «Чию саме плитку вкладають у місті?» не є предметом цього матеріалу, але влітку цього року ми намагалися «розпізнати» виробників. У підсумку, єдина плитка, яка мала належне маркування, належала виробнику «Золотий мандарин», уся інша – випадково або ні – була упакована без зазначення виробника.

Фото плитки виробника «Золотий мандарин» зроблено влітку цього року

Родина та статки

Те, що підприємство з виробництва виробів із бетону за дуже короткий  час стало надприбутковим, не могло не відобразитися в декларації депутатки. Але не лише там. Зокрема, на своє нещодавнє звітування  в грудні 2019 року, депутатка прибула на новенькому BMW X5, що викликало запитання у присутніх щодо відсутності  розкішного авто в її декларації. Вікторія пояснила це тим, що авто належить підприємству, яким вона керує, та придбано нещодавно. Вартість авто вона відмовилася озвучити, але нескладні пошуки в інтернеті показують, що таке авто коштує понад 2 млн грн.

Вікторія Коваленко під час звітування в грудні 2019 року

Родина Вікторії складається з її чоловіка та двох синів.

Щодо особистих статків, то родина володіє частиною скромної квартири площею 38,4 м.кв, будинком площею 163,9 м.кв та невеликими за площею земельними ділянками в Броварах. Із збільшенням доходів у 2016 році в родини з’явився автомобіль BMW X5 2013 року випуску.

А вже 2018-ий поповнив родинні статки земельною ділянкою площею 950 м.кв у Броварах,  4-ма деривативами (цінними паперами) на суму понад 2 млн грн від компанії «Альянс-Новобуд», а житловий будинок розширився до 275,3 м.кв. Особливістю декларації депутатки є значні суми, – до 6,5 млн грн  – позичені третім особам. На запитання щодо декларації, у коментарі нашому виданню Вікторія Коваленко пояснила, що 4 деривативи – це 3 квартири в ЖК «Крона-парк», які родина придбала в розстрочку. Щодо позичених коштів, то вони позичені родичам.

А ось зарплата самої бізнес-вумен у якості керівника підприємства, занадто скромна  – на рівні мінімальної в Україні: 35,6 тис за 2017 рік і 48,1 тис.грн – за 2018 рік. Поки що декларації не містять жодних даних щодо отриманих дивідендів від підприємства, яким депутатка керує.

Про свої політичні амбіції депутатка офіційно ще не повідомляла, але багато хто в місті зрозумів, що вони є, і в Броварах з’явилася нова політична «зірка». А, як відомо, «якщо зірки запалюються, то це комусь потрібно».

Читайте також:

Броварська «Свобода»: зигзаги долі. Частина перша
Броварська «Свобода»: зигзаги долі. Частина друга Про Лексія «стрибунця» та Сергія молодця 
Броварська фракція «Самопоміч»: непостійна та суперечлива. Частина І 
Броварська фракція «Самопоміч»: непостійна та суперечлива. Частина ІІ 

Ангеліна Козлова

Фото  – зі сторінки Вікторії Коваленко у ФБ та з інету

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари