Як та для кого працює соціальний центр «Допомагаємо разом»

image
7 Лютого 2023, 08:25
Поділитися:

Вже кілька місяців у Борисполі діє соціальний центр «Допомагаємо разом», що займається внутрішньо переміщеними особами та соціально незахищеним верствам населення. При його створенні за основу взяли роботу європейських соціальних центрів, що займаються біженцями з України. За підтримки міського голови Володимира Борисенка вдалося знайти приміщення в Борисполі та привести його в належний стан.

Чи вдалим був старт та як центр працює зараз, дізнавалися «Вісті».

Працівники — теж ВПО

Вже о восьмій ранку біля центру видачі гуманітарної допомоги, що на вулиці Головатого, 15 у Борисполі, починають збиратися люди. Це внутрішньо-переміщені особи та люди похилого віку, які прийшли за допомогою. Всередині приміщення теж кипить робота — готуються до видачі продуктові набори, побутова хімія, хліб.

Більшість працівників центру — теж ВПО, адже вони краще розуміють проблеми один одного. У кожного — своя нелегка історія.

«Ми з дружиною переїхали сюди з Бердянська восени. Жити під окупацією стало нестерпно. Найважче було дивитися на те, як люди, яких ти вважав друзями, переходять на сторону окупантів та допомагають їм. Це дуже важко. Ще й почалася підготовка до референдуму. Ми не хотіли мати з цим нічого спільного. Тому вирішили виїжджати. Спочатку хотіли їхати до Києва, але там дуже дороге житло. Так опинилися в Борисполі. В цей центр вперше прийшли за допомогою, а зараз працюємо тут. Розуміння того, що ти допомагаєш людям, наповнює життя змістом», — розповідає працівник центру Андрій.

Ще один працівник, Віктор, приїхав у Бориспіль восени з невеликого села під Бахмутом. «Я не звик сидіти в чотирьох стінах. У Бахмуті теж займався волонтерством, розвозив хліб. Тому і приходжу сюди, аби допомогти, чим зможу», — пояснює він свою позицію.

Допомагають 500 родинам, а хотіли б більше

Зараз на постійній основі продуктові набори отримують близько 500 родин. Тих, кому ця допомога необхідна, набагато більше. Але ресурсів не вистачає, тому триває пошук благодійників та спонсорів.

На першому місці серед необхідного — продукти харчування. Свіжий хліб щоденно випікає «Наш дім», бориспільська реабілітаційна установа для людей з інвалідністю. Двічі на тиждень у центрі влаштовують польову кухню та готують гарячі обіди. У планах — відкриття соціального кафе.

Також необхідні засоби особистої гігієни, побутова хімія, дитяче харчування. Одна банка дитячого харчування, якої вистачає на тиждень, коштує 400-500 грн. Далеко не в усіх ВПО є такі гроші, а в центрі вони можуть отримати це харчування безкоштовно. Те ж стосується і памперсів.

«Управління соціальної політики зараз веде активний пошук меценатів та волонтерів, які будуть надавати допомогу. Ось нещодавно отримали допомогу з Німеччини. Багато допомагає і місцевий бізнес, мережеві супермаркети та великі підприємства харчової індустрії. Без них ми не змогли б існувати.

Волонтери з Вишгорода допомагають з одягом, також передають дитячі іграшки. Ми все фасуємо, розкладаємо та даємо оголошення, в який день можна прийти вибрати. Розбирають усе», — зауважує керівник відділу видачі продуктових наборів Вікторія Рябцова.

Є в роботі центру і проблема з ВПО, що проживають у віддалених селах громади. Вони майже не охоплені допомогою, адже не кожен хоче витрачати по дві години та 100 гривень на дорогу, аби отримати продуктовий набір вартістю 300-400 грн. Тому зараз розглядається можливість виїзду до сіл та роздачі допомоги на місці.

Спілкування з ВПО відбувається кількома каналами. Це і телефонні дзвінки, і повідомлення в спеціально створених групах. Тут публікують усі новини щодо видачі допомоги, про виплати від держави та міжнародних організацій.

Більше 10 000 осіб потребують підтримки

В Борисполі на сьогодні офіційно зареєстровано близько 13000 внутрішньо переміщених осіб. Скільки їх точно, не знає ніхто, адже не всі вони стають на облік. Внутрішня міграція продовжується, хоч і не так активно, як раніше. Якщо порівнювати із осіннім періодом, коли в громаді реєстрували щоденно по 60-70 ВПО, зараз їх кількість суттєво знизилась та становить близько 10-20 осіб на день.

«Останнім часом ситуація більш-менш стабільна. Деякі люди повертаються додому, деякі їдуть далі, на захід, а на їхнє місце приїжджають нові. Зараз, у зв’язку з чутками про можливий повторний наступ, активізувався рух на захід України та за кордон. Навіть деякі мешканці міста почали виїжджати.

Причин, чому люди їдуть, багато. Впливають на рішення виїхати і наявність житла та роботи. Працевлаштувати всіх фізично неможливо. Тому головним завданням на сьогодні бачимо підтримку ВПО — психологічну, фінансову, продуктову тощо», — зазначає заступник Бориспільського міського голови Євгеній Грона.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама