Як стати менш залежними від смартфонів. ПОРАДИ

image
23 Листопада 2019, 12:42
Поділитися:

Іноді здається, що смартфон робить наше життя легшим. Саме через цей ґаджет у нас є доступ до всієї інформації, яку може запропонувати інтернет. Люди встановлюють додатки та легко спілкуються з іншими через соціальні мережі. Дехто може витрачати багато часу, прокручуючи стрічку соцмереж, відчувати тривогу, перевіряючи свої пристрої. Люди стали залежними від смартфонів. Видання HuffPost підготувало декілька порад, які допоможуть скоротити час користування пристроєм.

Деякі дослідження показали, що використання смартфонів може змінити хімічний склад нашого мозку. Це може завдати серйозної шкоди психічному здоров’ю людини, знизити продуктивність і здатність спілкуватися з іншими.

Підсумуйте, скільки часу ви проводите перед смартфоном. Дослідження показують, що люди проводять в середньому принаймні по 3 год зі своїми смартфонами щодня. Якщо вам здається, що ці слова не про вас, то можна легко перевірити, чи це так.

Сучасні смартфони показують користувачам, скільки часу вони витрачають на різні функції чи додатки. Наприклад, функція «Керувати часом» допоможе обмежити використання смартфону.

Видаліть усі свої сповіщення. У людей надто багато повідомлень, каже експерт з продуктивності Марк Стручевскі. Фахівець рекомендує вимикати більшість із них, особливо з соцмереж.

Такі сповіщення як нагадування в календарі чи повідомлення з банку можна залишити увімкненими, проте інші додатки варто вимкнути.

Існують також дослідження, які припускають, що сповіщення стимулюють вироблення дофаміну, що і робить нас дуже прив’язаними до телефонів.

«Не ставайте собакою Павлова і не реагуйте на кожне сповіщення», – каже Ларрі Розен, почесний професор і колишній завідувач кафедрою психології в Університеті штату Каліфорнія. Коли ви зменшите число повідомлень, то зможете розірвати замкнуте коло.

Читайте також: Світло від екранів ґаджетів може пришвидшити старіння. ДОСЛІДЖЕННЯ

Переналаштуйте телефон в нейтральні сіруваті тони. «Вимкніть колір на вашому екрані. Це миттєво зробить телефон менш привабливим», – каже Девід Грінфілд, клінічний професор психіатрії в Медичній школі університету Коннектикуту. 

Переорганізуйте додатки на смартфоні. Ще один спосіб контролювати візуальну привабливість вашого телефону – змінити інтерфейс. Наприклад, ви можете заховати найпопулярніші для вас додатки в окремі теки або ж взагалі їх видалити.

Не використовуйте режим вібрації. Режим вібрації є вбивцею продуктивності, каже експерт із продуктивності Марк Стручевскі.

«Люди думають, що вони роблять правильно, коли кладуть свої телефони екраном вниз і вимикають звук. Але що відбувається, коли девайс вібрує?», – додає експерт. Користувачі смартфонів можуть мінімізувати спокусу перевірити свої телефони, коли поставлять на вібрацію лише найважливіші сповіщення, а всі інші переведуть у повністю беззвучний режим.

Не тримайте телефон у полі зору. Коли телефон перед вами, навіть якщо перевернутий або вимкнений, він може знижувати продуктивність при виконанні розумово складних завдань і погіршувати комунікацію між людьми. Тому, коли ви хочете бути уважним і сконцентрованим, краще тримайте телефон у сумці.

Читайте також: Ґаджети – не тільки цивілізація, це, одночасно, і втрата зору. ВІДЕО

Купіть будильник. Коли ви тримаєте смартфон у спальні, щоб він розбудив вас вранці, існує велика ймовірність, що ви перевірятимете його ввечері. Тому краще купіть будильник.

Знайдіть однодумців. Одному щось змінювати – важко. Тому запропонуйте своїм друзям доєднатися до ініціативи.

І пам’ятайте! Замість того, щоб прокручувати стрічку соціальних мереж, приділіть більше уваги своїй родині, поговоріть із друзями, прогуляйтеся на свіжому повітрі, зануртеся у нову книгу або знайдіть нове хобі. Тоді часу на ґаджети точно не вистачить.

Читайте також: 9 звичок, які врятують від небезпечних хвороб – МОЗ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна Бровари