Як розпізнати та розвинути таланти дитини: 7 порад експерта

image
10 Листопада 2023, 17:05
Поділитися:

За статистикою, лише 6% учнів одразу проявляють свій творчий потенціал, в той час, як 25% мають приховані здібності. Як знайти та розвинути таланти дитини, ексклюзивно для 44.ua розповіла директор дистанційної школи “Атмосферна школа” Тетяна Серебрянська.

“Пошук здібностей учня – тривалий процес, який вимагає часу, терпіння та уваги педагогів та батьків, – каже Тетяна Серебрянська. – Просто запитати дитину, ким вона хоче стати і почати розвивати її у цьому напрямку – не вийде. Адже сьогодні дитина мріє стати льотчиком, а завтра – ветеринаром. Це поверхневі й тимчасові бажання. Щоб знайти її справжнє покликання, треба докласти зусиль”.

Спостерігайте за іграми дитини

Інформацію для роздумів про здібності дитини може дати звичайне спостереження за її вільним часом та іграми, у які вона грає. Батькам треба зрозуміти, від яких занять дитина отримує найбільше задоволення. Створіть ситуацію, коли дитина буде змушена нудьгувати (заберіть смартфон або вимкніть телевізор) і спостерігайте, яку справу обере собі дитина.

“Як правило, у цей момент дитина занурена у світ власних бажань, і починає займатися тим, що їй більше до вподоби, – розповідає Тетяна Серебрянська. – Будьте уважними до деталей. Якщо дитина обирає пластилін, це зовсім не означає, що у ній дрімає скульптор. Можливо вона ліпить з пластиліну гітару, бо хоче стати гітаристом”.

Говоріть з дитиною про її захоплення

Частіше розмовляйте з дитиною про її захоплення та мрії. Дізнайтесь, чим вона цікавиться і підтримайте її вибір. Можна й самому зануритись у відповідну тему, щоб стати для дитини другом і помічником.

“Якщо інтерес до заняття згасає, не треба наполягати, щоб дитина продовжувала ним займатись. Так іноді буває, – каже Тетяна Серебрянська. – Наприклад, ми рано виявили у молодшого сина здібності до точних наук і віддали його до математичної школи. А в літньому дитячому таборі син вподобав гурток кіномистецтва. Кіно так його захопило, що він вирішив стати режисером. Зараз – це справа його життя. Звісно, він перейшов з математичної школи до гуманітарної”.

Шукайте таланти у різних сферах

Дайте дитині можливість спробувати різні види діяльності. Для цього якнайкраще підійдуть різноманітні гуртки. На щастя, у більшості з них є безплатні пробні заняття, тож спробувати можна практично все: танці, музику, живопис, програмування та робототехніку. Не зупиняйтесь, навіть якщо перші 10 гуртків дитині не сподобаються. Продовжуйте дослідження різних сфер, поки не знайдете потрібну. І не бійтесь експериментувати.

“Сучасні батьки чомусь бояться кіберспорту: “Ой, це ж весь час сидіти за комп’ютером! У дитини очі будуть боліти”. Але це професія вже навіть не майбутнього, а сьогоднішнього дня. Причому непогано оплачувана. Тому прислухайтесь до бажань дитини, навіть якщо вони здаються вам дивними, – радить Тетяна Серебрянська”.

Як розпізнати та розвинути таланти дитини

Пройдіть тест на виявлення творчих здібностей

Наразі існують тести на виявлення творчих здібностей як у школярів, так і у дітей дошкільного віку. Пройти подібне тестування не буде зайвим, оскільки дасть змогу оцінити рівень творчого потенціалу дитини та її уміння приймати нестандартні рішення.

“Багато інформації щодо здібностей дитина дає навчальна платформа дистанційної школи, на якій навчаються учні, – розповідає Тетяна Серебрянська. – Платформа збирає надзвичайно велику кількість даних по кожній дитині. Це й час проведений на платформі, і швидкість засвоєння теми, і результати тестування. Наразі ми працюємо над створенням спеціальних рапортів для батьків, в яких буде міститися проаналізована штучним інтелектом інформація про успіхи й уподобання дитини. Це дасть їм можливість зорієнтуватись, у якому напрямку можна розвивати дитину”.

Зверніться до фахівців

Якщо ви вважаєте, що знайшли талант дитини, але вам потрібно у цьому переконатись – зверніться за консультацією до спеціаліста. Це може бути педагог, або тренер. Фахівці дадуть дієві поради щодо подальшого розвитку здібностей дитини. Не бійтесь розчаровуватись, якщо талант одразу не дотягує до рівня геніальності. І поясніть це дитині.

“Ніколи не порівнюйте здібності дитини зі здібностями інших: це може відбити у неї будь-яке бажання вчитись, – наголошує Тетяна Серебрянська. – Дитина може розчаруватись, зневіритися у власних силах. У цій ситуації на допомогу мають прийти батьки та педагоги. Треба пояснити дитині, що розвиток таланту – це довгий шлях з перешкодами. Це постійна робота. Головне – вірити у свій успіх”.

Створіть умови для розвитку таланту

Ключовий елемент у процесі розвитку здібностей – створення умов для якісного навчання. Мова йде не тільки про облаштування зручного робочого місця та покупку необхідних речей та підручників. Задати правильний напрямок допоможе вчитель або тренер, який буде займатись з дитиною додатково.

“Тільки професіонал підкаже, які перші кроки потрібно зробити дитині, щоб був результат і бажання вчитися не згасло, – каже Тетяна Серебрянська. – Втім, важлива і самостійна робота. Наразі є безліч цікавих уроків в YouTube. Також в інтернеті існують спеціальні онлайн-курси для обдарованих дітей. Їх теж варто пошукати”.

Не перевантажуйте дитину

Не піддавайтесь бажанню якнайшвидше прокачати здібності дитини, завантаживши її великою кількістю додаткових занять. Це призведе до втоми і дитина просто зненавидить те, що раніше їй подобалось. Рівень навчального навантаження має бути збалансованим. Дозволяйте дитині робити помилки. Вона має розуміти, що помилки – це невіддільна частина навчального процесу і до них треба ставитись спокійно.

Як розпізнати та розвинути таланти дитини

“Батьки мають всіляко підтримувати дитину. Хвалити не тільки за досягнення, а просто за докладені зусилля, – розповідає Тетяна Серебрянська. – А от чого в жодному разі не треба робити, так це здійснювати коштом дитини свої мрії. Якщо ви завжди хотіли стати футболістом чи балериною, а дитині це не подобається, не силуйте її. Дитина має право сама обирати заняття, яке їй до душі”.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua