Як правильно обрати та висадити розсаду овочів – Макарів Діловий

image
16 Травня 2021, 02:17
Поділитися:

Консультує Макарівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Київській області
З приходом весни багато господарів поспішають купити розсаду овочів і як найшвидше висадити її на присадибних ділянках. Але не потрібно поспішати,необхідно почекати прогрівання грунту до рекомендованих температур і настання безморозного періоду. Для холодостійких культур (капуста, салат, селера) грунт повинен прогрітися в кореневмісному шарі (10-15 см ) до +10…+12 º С. Для більш теплолюбних томатів +12…+14°С, перців і баклажанів понад +15°С.
Перед купівлею розсади, ознайомтеся з пропозиціями на ринку. Віддайте перевагу офіційним організаціям, у яких на видному місці розміщені ліцензія та інші дозвільні документи на продаж. А це спеціалізовані підприємства і магазини. Так ви можете розраховувати на отримання якісного врожаю та бути впевненим у відповідності заявленого сорту. Ось кілька основних порад, за допомогою яких, ви зможете купити хорошу розсаду.
Так,розсада перцю,повинна мати товсте стебло (близько 4 мм у кореневої шийки). Справжніх листочків 8-9, пагони з уже сформованими квітковими бутонами. Зверніть увагу на колір рослин. Він повинен бути свіжим, світло-зеленим або зеленим, без розлучень і плямистостей, які можуть свідчити про захворювання.
У баклажанів стебло розсади має бути діаметром 6-7 мм у кореневої шийки. Відстань між міжвузлями не повинна перевищувати 2,0-2,5 см. Рослини кремезні, стебло злегка шорстке через опушення, вся рослина цілком одного забарвлення.
Розсада томатів готова для посадки в грунт,коли розсада ранніх сортів має 6-7 листків і першу квіткову кисть. Вік такої розсади буде близько 60 днів. Пізні сорти повинні мати вік близько 80 днів і 8 справжніх листочків. Товщина/діаметр стебла розсади томатів ранніх 7-8, у більш пізніх – 7-10 мм, злегка опушене, трохи фіолетових відтінків, а ось товще стебло нам не потрібне. Це означає, що розсаду «перегодували» азотними добривами, надалі це погано позначиться на плодоношенні, кущики будуть добре рости, мати густу зелень, а ось зав’язі буде небагато. Висота куща не повинна перевищувати двадцяти сантиметрів. Часто буває, що продається переросла розсада, і недосвідчені садівники, спокусившись красивими, великими рослинами, з радістю купують переростки для посадки. Недобросовісні продавці, щоб надати розсаді товарний вигляд і швидше укоренити рослини, могли перегодувати їх азотними добривами. А коли розсада почала витягуватися, її могли підгодувати інгібіторами, щоб, навпаки, уповільнити зростання. Природно, в обох випадках технологія вирощування порушена вже на старті. Такі рослини потім погано ростуть, слабо цвітуть, та й плодами не радують.
Наступне, на що потрібно звернути увагу – це листя. Воно має бути насичено-зеленого кольору, добре розвиненим і рівним. Присутність на листках різних плям (білий наліт, побурілі ділянки, скручування тощо), говорить про те, що розсада хвора. Доброю ознакою є наявність нижніх сім’ядольних листочків, які мають зелений колір. Якщо рослина голодувала ,вздовж жилок може спостерігатися хлороз, посвітління, в цей же час, тканини листочка темні. Але є й інші ознаки хвороби розсади, або ж її слабкості. Наприклад, пожовтіння сім’ядольних листків і блідий колір означає брак азоту, фіолетові вкраплення на листках – брак фосфору.
У розсаді капусти, перше, на що звертаємо увагу, – коренева шийка. Тут не повинно бути ніяких перетяжок або темних плям, які свідчать про зараження чорною ніжкою. Корінь – обов’язково з грудкою землі (якщо рослина не в горщику). Розсада ранньої капусти до висадки повинна мати 5-6 справжніх листків, середньої і пізньої – 6-7.У капусти ранньої висота рослини- 13-15 см, а пізньої – 15-20 см. Покупці часто вибирають розсаду з ніжно-зеленими стеблами. Але слід знати, що в такої розсади слабка коренева система. Тож краще брати ту, в якої стебла лілово-зелені,а стебло має висоту від кореневої шийки до перших листків 3-6 см. Чим більший діаметр стебла, тим краще. Відмінно розвинена розсада буває при товстому стеблі. Рослини з кволими пагонами, у яких діаметр стебла не перевищує 3-4 мм, купувати не потрібно. Стебло має бути прямим, без кривизни. Якщо стебло зігнуте, на приживання розсади потрібно більше часу, а урожай дозріє на 2-3 тижні пізніше. Всі листки повинні бути цілими, без зламів, з легким восковим нальотом (можливі світло-фіолетові відтінки). Також,варто звернути увагу на нижнє листя: їх пожовтіння може свідчити про зараження килою. Будь які відхилення від однотонного забарвлення свідчать про захворювання або наявність шкідників.
Такі культури як огірки, кабачки і патисони не варто вирощувати через розсаду. І цьому є просте пояснення: ці культури різко негативно ставляться до пересадки. Найменше пошкодження кореневої системи – і врожаю не буде. Але попит народжує пропозицію, тому зараз на ринку ви нерідко можете побачити бабусь і дідусів з такою розсадою. Тут шанси 50:50 – приживеться чи ні. Не ризикуйте! Посадіть в землю під плівку насіння самі, і ймовірність хорошого врожаю буде багато вище, ніж від купленої розсади. Якщо все ж купили, будьте гранично уважні, постарайтеся мінімально травмувати рослину, виймати тільки з грудкою землі.
Дуже важливим критерієм для розсади є стан кореневої системи. Виростити розсаду можна по-різному: в скриньках, в окремих горщиках, у нагрітих теплицях – в грунті. А це, в свою чергу, може вплинути на якість, тому давайте трохи в цьому питанні розберемося. Розсада з закритою кореневою системою (в окремих ємностях)-хороший варіант. Це можуть бути стаканчики, торф’яні мішечки, горщики,касети тощо. У цьому випадку коренева система саджанця менше травмується при пересадці, і рослина краще приживається. Розсаду могли відразу посадити в окремі ємності, а могли пікірувати. По суті, різниці для розвитку рослини між двома цими прийомами немає. Важлива ознака: ізольована розсада повинна мати товсте стебло і мичкуватий сильний корінь.
Розсада з відкритою кореневою системою росте в загальній для саджанців ємності, при покупці зверніть увагу, щоб коріння не були оголені: вони повинні перебувати в грунті або мати комок землі. Оголені корені можуть бути травмовані, пересушені. В результаті – така розсада буде погано приживатися, хворіти і чахнути. Не потрібно купувати розсаду, яка щільно посаджена в ящиках, при витягуванні її, пошкоджуються корені, а це погано позначиться на рості і розвитку рослин.
Обов’язково необхідно дізнатися у продавців назву сорту .Купувати слід розсаду надійних, перевірених часом сортів.
І ще,не купуйте розсаду про запас. Тобто, не залишайте на 3-4 дні у воді або в мокрій мішковині. Така розсада буде приживатися на 3-4 дні довше ніж зазвичай. Краще купити розсаду вранці до 10-11 години і висадити в той же день після 15 години,коли спаде денна спека, а за ніч рослини трохи адаптуються до навколишнього середовища. Якщо стоять спекотні дні, не забудьте притінити рослини з 11-12 до 15 години від палючих сонячних променів.
Отже,можна зробити висновки,що:
 Не варто купувати перерослу розсаду. Вона не сформує більш раннього і повноцінного врожаю, так як витрачає більше часу на адаптацію і приживлення кореневої системи.
 Бліде листя, нерівномірно пофарбовані, витягнуті напівпрозорі стебла, корінці у формі зів’ялих бутонів – така розсада непридатна до посадки.
 На стеблі сліди видаленого листя, темні цятки і невеликі рисочки на стеблах, мозаїчне недорозвинене листя з засохлими кінчиками. Від такої розсади краще відмовитися. Вона також непридатна до висадки.
Для профілактики хвороб при вирощуванні овочевих культур, рекомендується також дотримуватися таких правил:
 Дотримуйтесь чергування овочевих культур, щорічно міняйте грунт, де вирощуєте овочі.
 Викорчовуйте і знищуйте уражені хворобами і шкідниками залишки рослин.
 Ніколи не висаджуйте помідори поряд з картоплею.
 Регулярно просапуйте грунт між рослинами.
 Пасинкування, формування і обрізку робіть у суху погоду, щоб рослини були сухими.

Використовуючи вищевикладені поради,ви зможете правильно вибрати і вдало купити хорошу розсаду і отримати гарний урожай.
Ірина Феоктістова головний спеціаліст
відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

Джерело: Макарів Діловий