Як працівнику підтвердити свою волонтерську діяльність? – Трибуна

image
28 Квітня 2022, 09:52
Поділитися:

У Дepжпpaці пoвідoмили, щo КЗпП не містить жодної норми щодо трудових відносин між волонтером і роботодавцем, повідомляють у  Західній колсантинговій групі з посиланням на офіційний вебсайт ГУ Держпраці в Одеській області.

Нa волонтерів не поширюються гарантії cт. 119 КЗпП України, згідно яких зберігається робоче місце та середній заробіток.

У разі відсутності працівника-волонтера на роботі, роботодавець має право табелювати його як неявку з нез’ясованих причин  «НЗ» або за інших причин  «і», і відповідно не сплачувати заробітну плату. А в найгіршому напрямку – звільнити за прогул.

Але на час дії воєнного стану суд може визнати таку відсутність поважною причиною, як здійснення громадського обов’язку для збереження життя і здоров’я громадян, що потребують допомоги.

Роботодавцям та працівникам-волонтерам слід знаходити оптимальні варіанти оформлення відсутності на робочому місці. Для цього волонтеру слід повідомити роботодавця про те, що він здійснює волонтерську діяльність, і скільки часу це забирає. За можливості – надати копію договору про провадження волонтерської діяльності, посвідчення або довідку від організації, з якою він співпрацює. А роботодавецьґ, своєю чергою, зваживши об’єм роботи та трудові функції працівника, зможе знайти і оформити трудові права волонтера.

Якщо працівник може суміщати роботу та волонтерство, то йому можна:

встановити неповний робочий час, тобто неповний робочий день або тиждень. Відповідно і оплата буде пропорційно відпрацьованого часу;
встновити дистанційну роботу, якщо від працівника важливий результат роботи, а не присутність на робочому місці;
встановити гнучкий режим робочого часу, за яким працівники може на власний розсуд визначити графік роботи. Або роботодавець визначає фіксований час (через день, через тиждень тощо);

В усіх вказаних випадках потрібна зава працівника та наказ. Якщо працівник на 100% зайнятий волонтерством і не встигає виконувати свої посадові обов’язки, тоді на допомогу може прийти:

щорічна основна або додаткова відпустка за бажанням працівника, із обмеженнями ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»;
відпустка без збереження заробітної плати ( ст.25, ст.26 Закону України «Про відпустки»), за бажанням працівника – з причин карантину чи воєнного стану.

Читайте також

Актуальні вакансії в Броварах і районі станом на 15 квітня 2022 року
Увага! Небезпечні вакансії на сайтах пошуку роботи

«Наші ЗСУ – неймовірні. Ми надихаємося їх мужністю і просто не маємо права нічого не робити», – Олег Іваненко

«Ми вже чуємо запах перемоги», – броварські волонтери «БроДобро», які підтримують крила наших воїнів

«Ми працюватимемо стільки, скільки потрібно», – працівники ветаптеки

 Броварчанин Євгеній Гредунов – один із тисяч добровольців: «Моя мета – жити у вільній країні»
«Піца – універсальна стратегічна страва», – директор мережі піцерій Pizzburg про те, як підтримують наших воїнів

Джерело: Трибуна – Бровари