Як поскаржитися на сусіда з генератором на балконі та чи буде від цього толк

image
13 Січня 2023, 14:03
Поділитися:

Через регулярні вимкнення електроенергії генератори нині у тренді. Під час вибору місць для їх встановлення фантазія власників не має меж. Куди звертатись, якщо сусід поставив генератор під вашими вікнами або почепив його на балконі, дізнавалися «Вісті». 

Відділ з питань цивільного захисту: «Ідіть до суду»

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Євген Сірик, відповідаючи на питання «Вістей», повідомив про алгоритм дій у такому випадку.
«Якщо людина використовує бензиновий чи дизельний генератор на балконі або під дахом і, на ваш погляд, той видає дуже багато шуму та створює задимлення й забруднює повітря, ви можете звернутися до Бориспільської районної філії Державної установи Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України (колишня санепідемстанція — ред.). За допомогою спеціальних приладів інспектори заміряють рівень шуму та кількість шкідливих газів, які викидаються в повітря. Якщо порушення будуть виявлені, питання необхідно вирішувати в судовому порядку, адже лише рішення суду примусить прибрати генератор із балкону, який є частиною приватної оселі», — зазначив він.

ДСНС: «Немає правил — немає порушень»

Генератор завжди є джерелом підвищеної небезпеки, в тому числі через можливість спричинення вибуху та пожежі. З питанням, чи існують правила використання генераторів приватними особами у квартирах багатоповерхівок, «Вісті» звернулися до ДСНС. Провідний інспектор ВЗ НС Бориспільського РУ ГУ ДСНС України у Київській області, старший лейтенант служби цивільного захисту Максим Оксамит повідомив, що ми не перші піднімаємо це питання перед їхньою службою і надав підготовлений витяг із законодавчої бази щодо вимог, які стосуються встановлення генераторів у житлових будинках. Вердикт, яким підсумували цей витяг, невтішний та залишає без відповіді всі подальші питання: «Нормативними документами правил пожежної безпеки не передбачено правила експлуатації паливних генераторів інверторного типу на балконах багатоквартирних будинків, оснащених індивідуальним газовим опаленням».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама