Як подолати депресію: позитивна психологія під поліції | Трибуна

image
18 Лютого 2020, 18:24
Поділитися:

Саме зараз Україна відмічає низку трагічних дати у своїй новітній історії. Так, 18 лютого 2014 року почався кривавий розстріл учасників Євромайдану, цього ж дня загинула і броварчанка Антоніна Дворянець. А через рік, після тривалих боїв, українські війська підступили з Дебальцевого. Ба більше, приводи для смутку є просто зараз. Саме сьогодні російські окупанти пішли в наступ, зайняли деякі українські позиції і вбили принаймні одного українського воїна.

Днями поліція Київщини оприлюднила поради про те, як подолати депресію*. Психологи відомства вказують, що основні теми позитивної психології – це досягнення щастя, оптимізм, довіра, пробачення. Позитивна психологія вчить визначати та розвивати позитивні  риси характеру, налаштовує на хвилю приємних емоцій.

Вправи, що допомагають швидко подолати депресію.

Визначте п’ять своїх найкращих рис і намагайтеся використовувати їх щодня по-новому.
Кожного вечора записуйте три хороші події, що сталися із вами цього дня, і подумайте про те, чому вони відбулися.
Напишіть листа комусь із близьких, у якому поясніть, за що ви вдячні цій людині. Прочитайте листа отримувачу особисто або телефоном.
Складайте не лише список того, що потрібно зробити, а й того,що ви вже зробили.
Оточуйте себе позитивними людьми, або робіть їх такими. Частіше хваліть тих, хто вас оточує, робіть компліменти, усміхайтеся.
Зіткнувшись з проблемою, розбирайте її на кілька частин і вирішуйте поступово, крок за кроком.

Читайте також: Алкоголь не має безпечної дози, не рятує від депресії та не подовжує життя

Терапія благополуччя – 6 принципів:

реалістичне сприйняття навколишнього середовища;
особистісне зростання;
становлення життєвої мети;
автономія;
самоприйняття;
позитивні стосунки.

Психологи поліції рекомендують вести щоденник, де записувати всі позитивні події, що відбуваються у житті. Негативні думки та переконання, які відволікають або порушують позитивні події, слід аналізувати, але не записувати.

У міру того, як людина починає уникати і виключати зі свого життя фактори, що сприяють негативу, позитивних подій у щоденнику стає все більше. З’являється усвідомлення, що можливо зменшити число неприємних моментів, позбувшись негативного способу мислення.

* Як зазначено в матеріалах МОЗ, депресія – це захворювання, за якого людина тривалий час (не менше двох тижнів) почувається пригнічено, втрачає інтерес до занять, які раніше приносили задоволення, а також не може робити повсякденні справи.

Якщо відчуття втоми, апатія чи тривога не покидає людину понад два тижні, необхідно звернутися до лікаря. Спершу – до сімейного або терапевта,який зможе оцінити стан пацієнта і за потреби направити до фахівця вузького профілю.

Фото – Flavia Marques

Читайте також:

Знайдено спосіб стати щасливим. Без грошей
Як почуватися щасливим, – поради від Уляни Супрун у Міжнародний день щастя

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари