Як отримати житлову субсидію на опалювальний сезон 2020-2021 – Макарів Діловий

image
4 Листопада 2020, 04:10
Поділитися:

Завдяки програмі житлових субсидій малозабезпечені громадяни оплачують не повну вартість житлово-комунальних послуг, а лише частину платежу, яка залежить від розміру середньомісячного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу. Що менші доходи домогосподарства, то меншою є плата за житлово-комунальні послуги.

Відповідно до норм Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848, житлова субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальних норм (встановлені Кабінетом Міністрів України ) і розміром обов’язкового відсотка платежу, який для кожної сім’ї є різним.

Обов’язковий відсоток платежу залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу, який ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (з 01.07.2020 р. – 2118 грн), і отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15 відсотків.

Для призначення житлової субсидії потрібно подати до органу соціального захисту населення заяву та декларацію, за встановленими формами. Заява та декларація можуть бути подані органу соціального захисту населення особисто, або надіслані поштою чи в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики.

Одним із важливих моментів при визначенні права на житлову субсидію є наявність простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів громадян на день звернення за призначенням субсидії – 340 грн.

Але навіть за наявності заборгованості найбільш вразливим категоріям населення може бути призначена субсидія у разі складних життєвих обставин за рішенням комісії, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства, з урахуванням обставин, що склалися.

Крім того, існує механізм реструктуризації заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг на підставі укладеного договору з надавачами цих послуг. При наданні до управління соцзахисту такого договору, субсидія також буде призначена.

Громадяни, яким у неопалювальний сезон було призначено житлову субсидію (навіть якщо призначення було нульовим) та у яких не відбулось ніяких змін, розрахунок субсидії буде здійснюватись автоматично.

Якщо в період отримання житлової субсидії, виникне заборгованість (станом на 1 травня 2021 р.) по будь-якій організації, житлову субсидію на наступний період буде призначено лише після сплати боргу за даною організацією або після складання договору реструктуризації заборгованості та в подальшому буде призначено субсидію лише у безготівковій формі.

Про які зміни і коли потрібно повідомляти управління?

В період отримання житлової субсидії при будь-яких змінах слід повідомляти протягом 30 календарних днів, а саме:

• зміни у складі сім’ї;

• зміни у складі зареєстрованих осіб у житловому приміщенні;

• зміни документів, що посвідчує особу;

• зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг;

• придбання транспортного засобу з датою випуску до 5 років;

• придбання майна, товарів або сплачено послуги на суму понад

50 тис.грн.

Джерело: https://kor.gov.ua

Джерело: Макарів Діловий