Як отримати після народження дитини «Пакунок малюка» та оформити матеріальні виплати на послуги «муніципальної няні»

image
12 Березня 2019, 18:43
Поділитися:

Одноразова натуральна допомога «Пакунок малюка» має видаватися при виписці як батькові, так і матері, а також, у випадках усиновлення. Батькам, які не отримали «Пакунок малюка» в пологовому будинку через його відсутність або іншої поважної причини, його видадуть за місцем прописки /проживання новонародженого в місцевому структурному підрозділі соціального захисту населення протягом 30 днів після народження дитини.
Для цього необхідно пред’явити довідку з пологового будинку про неотримання бебі-боксу в даному закладі і написати письмову заяву (за цією адресою можна завантажити бланк відповідної заяви https://www.msp.gov.ua/files/zayava.pdf).
Для адресної доставки допомоги відповідні органи можуть задіяти патронажну медсестру, соціального працівника, працівника некомерційної організації, що займається соціальною роботою з сім’ями або наданням медичної допомоги.
Ці пакунки малюка видаються незалежно від того, де мати народила немовля: чи державний пологовий будинок, чи приватний. Якщо мати народила вдома, процедура залишається: реєструється немовля, пишеться заява до управління соціального захисту і отримується «Пакунок малюка».
«Пакунок малюка» видають навіть, якщо від дитини відмовилися батьки, і її направляють на усиновлення. «То батькам-усиновителям буде надано «Пакунок малюка». Або навіть патронатній родині, яка може одразу забрати дитину до родинного середовища, також, буде надано «Пакунок малюка», — сказала вона
У пакунку мають бути пелюшки, підгузки, олійка, присипка, сорочечки, чепчики, спеціальний матрац, два види ковдр, друковані матеріали з інформацією про догляд за новонародженим.
Згідно документу, з 2019 року повинна була змінитись вартість товарів, які входять в бебі-бокс. Загальна сума не зміниться і залишиться такою ж – 5 тис. грн., але з 2019 року зміниться комплектація коробки, так як експерти вважають, що предмети в “Пакунку малюка” в цілому тягнуть лише на 2 тис. грн.
Крім того, кожній українській сім’ї з народженням малюка уряд надає грошову допомогу в розмірі 41 тисяча 280 грн.
Із першого січня запрацював урядовий проект із підтримки молодих батьків “Муніципальна няня”.
Суть “муніципальної няні” полягає у тому, що частину витрат на послуги няні для дітей до трьох років компенсовуватиме держава. Сума відшкодування дорівнює розміру прожиткового мінімуму для дітей до 6 років. На сьогодні – це 1626 гривень на місяць.
У міністерстві соцполітики наголошують, що компенсація на няню не заміняє інші соціальні виплати на дитину і виплачується окремо, за бажання батьків.
Жодних зобов’язань виходити із декретної відпустки через “Муніципальну няню” також немає. У відомстві наголошують, що на компенсацію за послугу можуть розраховувати як батьки, які працюють, так і ті, хто перебуває у декретній відпустці.
Згідно з постановою уряду, батьки самі шукають і обирають фахівця. Єдина обов’язкова умова для компенсації від держави – це офіційне працевлаштування доглядальниці. Вона має бути або ФОПом, або юридичною особою, яка надає послуги догляду за дітьми.
Для оформлення державної допомоги батькам потрібно звернутись у відділ соцзахисту за місцем проживання. Необхідно надати копію паспорта, ідентифікаційного коду одного з батьків, свідоцтво про народження дитини, а також копію офіційно укладеного з нянею договору. Крім того, потрібно написати заяву на отримання компенсації і надати документи, що підтверджують оплату послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку тощо).
Рішення про нарахування компенсації ухвалюють місцеві органи соцзахисту протягом 10 днів від дати подання документів.
Строк подачі документів – місяць із моменту укладення угоди з нянею. Щомісяця до 5 числа потрібно надавати документи про оплату праці няні.

Джерело: Макарів Діловий — Макарів Діловий — Останні новини