Як обрати солодкі цитрусові апельсини і мандарини

Як обрати солодкі цитрусові апельсини і мандарини
31 Грудня 2024, 22:33
Поділитися:

У холодну пору року прилавки магазинів та ринків рясніють яскравими та ароматними цитрусовими, які люблять як діти, так і дорослі. На новорічні свята вони є незмінним смачним доповненням багатьох страв, а також часто виступають як самостійний десерт. Однак вибір стиглого, соковитого, а головне солодкого плода часто дається нелегко і, у підсумку, на святковий стіл може потрапити кислий цитрус.

“Ми-Україна” зібрав основні принципи, яким варто слідувати під час вибору та покупки смачних апельсинів. 

На що першочергово потрібно звернути увагу під час вибору фрукта
Стиглі фрукти, як правило, мають рівномірне забарвлення, блискучу, тонку та гладку шкірку з невеличкими червоними крапочками. Своєю чергою товстошкірі апельсини не обов’язково будуть кислими, однак така шкірка додає плоду зайву вагу, що однозначно позначиться на його ціннику. Серед переваг таких цитрусових – легкість очищення, адже апельсини із тонкою шкірою завжди чистяться важче. Перед покупкою плід варто ретельно обмацати: вони не повинні бути занадто м’якими і рихлими, також варто уникати плодів із явною деформацією. Смачні, солодкі апельсини зазвичай більш соковиті, що позначається на вазі цитрусового. До того ж стиглий плід повинен мати яскравий, виразний аромат.Серед інших показників солодкості апельсинів – досить виражений “пупок” на верхівці плоду. Після розрізання такого апельсина в середині цього “хвостика” можна побачити ще один маленький, остаточно не сформований плід.  Обираючи солодкий апельсин не завадить звернути увагу й на дату пакування. Як правило, найсмачніші фрукти збирають наприкінці листопада або на початку грудня. До того ж такі плоди довше і краще зберігаються. 

Screenshot_62.png

Як правильно зберігати апельсини після покупки

Радимо після покупки цитрусових не залишати їх у поліетиленових пакетах або щільно закритих ємностях. В такому випадку цитрусові пролежать не менше тижня. Найкращим варіантом буде покласти апельсини на нижню полицю холодильника. Тоді вони пролежать днів 10, а то і більше. 

Найкраще плоди будуть зберігатися в темному прохолодному приміщенні, де температура не перевищує 10 градусів тепла.

Варто зауважити, що, за умови появи на фруктах м’яких темних плям, зберігати надалі ці плоди не варто.

Screenshot_141.png

Screenshot_141.png

Правильний вибір мандаринів 

– Першочергово потрібно звернути  увагу на шкірку апельсина: колір повинен бути рівномірним і насиченим, вона повинна легко відходити під час чищення від плоду. Якщо при натисканні, шкірка “пружинить” і з неї бризкає сік – плід стиглий і свіжий.

– Як правило, найсмачніші та найсолодші мандарини мають товсту та горбисту шкірку, яка нагадує апельсинову.

– Під час вибору фрукта зверніть увагу на те, щоб на шкірці не було темних плям або слідів цвілі.

–  Якщо на мандарині ви помітили м’які ділянки або вм’ятини, це може свідчити про те, що плід був переморожений і зберігається на прилавку далеко не один день. Це явно вплине на його смак, тож такі фрукти краще не купувати. Водночас підсохла шкірка може свідчити про погану якість та несвіжість цитрусового. 

– Мандарин має приплескану форму та великий розмір – це стиглий плід. Найсолодші – маленькі круглі фрукти яскравого жовтого або помаранчевого кольору. Солодкі мандарини часто бувають важчими за кислуваті. 

– Найсолодшим сортом заведено вважати “клементин”, адже він є  гібридом апельсина й мандарина.  Мінусом таких плодів є тонка та приплюснута шкірка, яка важко чиститься, однак м’якуш в них солодкий, запашний та дуже соковитий.

Screenshot_151.png

Screenshot_151.png

Умови зберігання мандаринів 

Зрілі плоди зазвичай зберігаються значно довше. Однак пошкоджені чи нестиглі можуть згнити дуже швидко. Найкраще – зберігати фрукти у темних приміщеннях з температурою не вищою за +6 градусів тепла та помірній вологості.  

Інформує weukraine.tv

Джерело: Новини Білої Церкви – головні та останні новини БЦ сьогодні, події в Білій Церкві