Як обрати бітумну черепицю: поради та рекомендації

Як обрати бітумну черепицю: поради та рекомендації
29 Вересня 2024, 08:07
Поділитися:

Бітумна черепиця — один з найпопулярніших матеріалів для покриття дахів завдяки своїй довговічності, легкості та естетичному вигляду. Однак, вибір якісної бітумної черепиці може бути складним завданням. У цій статті розглянемо основні критерії, які варто врахувати при виборі.

За якими критеріями класифікують черепицю

Є кілька основних ознак, що впливають як на технічні характеристики, так і на вартість черепиці:

  • кількість шарів
  • тип бітуму
  • товщина гонта
  • тип клейової системи
  • форма та розмір гонта
  • склад та колір посипання

Ці пункти – своєрідний чек-лист при виборі. Розібравшись у кожному з них, ви легко зможете зрозуміти яка черепиця підійде саме для вашого об’єкта.

Кількість шарів
Одношарова черепиця складається з одного шару матеріалу. Тоді як багатошарова складається з двох шарів, які міцно скріплюються між собою. Черепицю, виготовлену за такою технологією, називають «ламінованою». Але при цьому потрібно пам’ятати про те, що гонти укладаються один на одного з нахлестом, тому готове покриття з ґонтом одношарової черепиці ніколи не буває одношаровим.

Для того, щоб зрозуміти, скільки на вашій покрівлі буде шарів, потрібно знати коефіцієнт перехльостування черепиці. Цей коефіцієнт залежить від форми гонта.

Тип бітуму
Для покращення властивостей гнучкої черепиці бітум модифікують.

В основному він буває двох типів: окислений та СБС-модифікований.

Окислений бітум
Технологія окислення відома ще з 19 століття і застосовувалася для старого доброго руберойду. При окисленні бітум насичують киснем, щоб покращити його первісні властивості. Отриманий бітум виходить відносно недорогий, але черепиця з окисленого бітуму досить тендітна і менш довговічна. Монтувати її краще за теплої погоди.

СБС модифікований бітум
СБС розшифровується як стирол-бутадієн-стирол. Цей модифікатор ще називають “штучний каучук”. Така добавка робить черепицю більш гнучкою та стійкою до холодів. Її можна сміливо монтувати навіть узимку. 

СБС-модифікована черепиця відмінно працює на ребрах і ковзанах даху, тобто при згинанні. Завдяки своїй гнучкості вона стійкіша до механічних впливів, наприклад, ударів градин. Більш того, модифікована черепиця має властивість самозаліковування. Мікротріщини у такому матеріалі затягуються самі собою.

Звичайно, такий удосконалений покрівельний матеріал коштуватиме трохи дорожче, ніж черепиця на основі окисленого бітуму. Але й довговічність його буде вищою, що підтверджується вищою гарантією.

Товщина гонта
Тут усе просто. Чим товща черепиця – тим вона, як правило, довговічніша і дорожча. Товщина одного шару гонта залежить від колекції черепиці та варіюється від 2,5 мм до 3,1 мм.

Тип клейової системи
На гонти виробники наносять клейовий склад на основі бітуму, завдяки якому гонти після монтажу склеюються між собою. В результаті виходить стійке до вітрових навантажень покрівельне покриття.

Донедавна на ринку було представлено лише 2 типи клейових систем. Умовно назвемо їх «американська» та «європейська».

Американці в основному наносять клей лише на лицьову сторону гонту. При цьому на одну частину тильного боку приклеюють незнімну плівку для того, щоб гонти в пачці не злипалися між собою. А на іншу частину завдають дрібний пісок. При монтажі пелюсток, покритий з тильного боку дрібним піском, стикається з клейовими смугами на нижньому гонті та замикається у своєрідний замок. Так і назвемо такий тип з’єднання «Клей+пісок».

Європейська клейова система передбачає нанесення клею лише на тильний бік гонту. При цьому клейова частина закривається плівкою, що видаляється при монтажі. Таким чином, тильна частина пелюстки приклеюється до лицьової частини нижнього гонту, стикаючись з кам’яною посипкою. Назвемо такий тип кріплення «Клей + посипання».

Форма гонта
Формою називають фігурний виріз на черепиці, що формує малюнок покрівлі.
Найбільш популярні:

  • Гексагональна
  • Іррегулярна
  • Хвиля
  • Сланець
  • Дранка
  • Зуб дракона

Від форми гонта залежить коефіцієнт перехльостування. А значить вага та ціна самої черепиці.

Розмір гонту
Розмір теж має важливе значення. Великі гонти краще виглядають на великих скатах і значно прискорюють монтаж покрівельного матеріалу.

Кам’яна посипка
Навіщо потрібна кам’яна посипка?
Шар кам’яного грануляту надійно захищає бітум від руйнування ультрафіолетовим випромінюванням. Адже, як відомо, цей матеріал дуже «боїться» сонячних променів.

Забарвлена ​​кам’яна крихта надає черепиці привабливого зовнішнього вигляду.

Вид посипання
Найчастіше використовуються 2 види посипання: базальтовий, а також мікс з базальту та антрациту.

Останній використовують у економічних серіях черепиці. Адже антрацит – це здешевлений замінник кам’яного грануляту. Його легко відрізнити по чорному кольору та характерному скляному блиску.

Колір посипання
Що стосується кольору, то тут теж цілком чітка закономірність: чим різноманітніше і вигадливіше забарвлення – тим дорожче черепиця.
Для створення певної колірної схеми на заводі змішують кам’яні гранули різних відтінків.

У дизайнерських кольорах преміальних серій використовуються складні схеми кольорів з великою кількістю відтінків. За рахунок неоднорідності кольору гонтів така покрівля виділяється гарними переливами. З іншого боку, складні схеми додають візуальний обсяг. 

У молодших серіях використовуються колірні схеми із меншою кількістю відтінків. А в бюджетних серіях їх ще розбавляють недорогим чорним антрацитом.

Висновок

Перш ніж вибрати колекцію гнучкої черепиці, дайте відповідь, наскільки важливий для вас кожен з перерахованих пунктів. Наприклад, якщо у вас великий дах, варто звернути увагу на гонти великих розмірів.

Якщо потрібна покрівля на житловий будинок, що опалюється, або зведення покрівлі затягнулося до холодів, то краще придивитися до черепиці на СБС-модифікованому бітумі. Така черепиця прослужить максимально довго.

Якщо ж потрібно покрити дах менш відповідальних будівель, таких як господарські прибудови, навіси, альтанки, гаражі і вам не потрібна збільшена гарантія, можна заощадити, вибравши черепицю з окисленого бітуму.

Тепер ви знаєте, на що звертати увагу при виборі бітумної черепиці. А для її покупки звертайтеся на сайт https://blagosvit.com.ua/uk/category/bitumna-cherepytsya/