Як не «засохнути» взимку. Поради Уляни Супрун

image
20 Лютого 2019, 20:17
Поділитися:

Опалювальний сезон може вплинути на повітря у закритому приміщенні. Воно стає набагато сухішим, ніж влітку, тому людина може відчувати ознаки «засихання». Очільниця МОЗ Уляна Супрун порадила, як не «засохнути» взимку.

Уляна Супрун зазначає, що в холодну пору року, коли ми багато часу проводимо в закритому приміщенні, у здорової людини можуть з’явитися неприємні симптоми:

відчуття дискомфорту в носі,  його закладеність;
втомлюваність та біль в очах;
порушення сну. Особливо в маленьких дітей, в яких пересушене повітря може викликати симптоми, схожі на застуду — нежить, чхання та кашель.

Крім того, частинки бруду та пилу довше зависають у повітрі, тому можуть бути додатковими подразниками та носіями бактерій і вірусів.

Тому Уляна Супрун радить дбати про:

водний баланс.  Подолати хронічну втому, стрес, покращити роботу мозку та всього організму здатна достатня кількість води щодня.
Оптимальну вологість у приміщенні. Її можна підтримувати в різний спосіб. Найзручнішим та найпопулярнішим методом є використання спеціальних пристроїв — зволожувачів.

Ми не маємо специфічних рецепторів, щоб виміряти чи відчути вологість. Тому, щоб з’ясувати, чи потрібно зволожувати приміщення, в якому ви часто перебуваєте, варто скористатися гігрометром.

Бажаною відносною вологістю в приміщенні є 40-60%. При вищих значеннях може зростати ризик розвитку грибків, при нижчій — розвиваються перелічені вище симптоми.

Якщо вирішили поставити зволожувач — обирайте той, який легко очищувати. Якщо нехтувати правилами експлуатації, можуть виникнути досить серйозні проблеми:

▪ Бруду та мікробам легше потрапити у легені
Якщо не очищувати зволожувач, це може стати причиною виникнення ряду проблем із диханням. Зокрема, запалення та появи симптомів, схожих на застуду. Згідно з рекомендаціями, це варто робити щонайменше кожні 3 дні, втім, за можливості, краще щодня.
▪ Жорстка вода може бути джерелом мінерального пилу
У зволожувачах накопичується та далі поширюється в повітря мінеральний осад із води, яку ми туди наливаємо. Він також може уражати дихальну систему та стати причиною серйозних проблем особливо у немовлят та дітей. Також при тривалому використанні зволожувача, навіть на поверхнях у приміщенні може з’являтися білуватий наліт. Тому наливати у зволожувач потрібно лише чисту, бажано дистильовану воду.
▪ Додаткові дезінфекційні засоби та ароматичні речовини підвищують ризик алергій
Це особливо актуально для ультразвукових зволожувачів, адже у них рідина розбивається на нанорозмірні частинки, які проникають глибоко у легені. До того ж вони не тільки можуть підвищувати ризик виникнення алергії, а й мати більш серйозні наслідки. До прикладу, саме дезінфектанти у зволожувачах стали причиною кількох десятків випадків уражень легень зі смертельними наслідками.

Окрім цього пані Уляна зауважує, що не тільки низька вологість в приміщенні може бути причиною відчуття сухості та подразнення. Це може бути викликано також пиловим або хімічним забрудненням повітря, зниженою концентрацією кисню та, навіть, побічною дією ліків.

Щоб зробити перебування у приміщенні взимку комфортнішим та безпечнішим, Уляна Супрун радить пити достатньо води, частіше робити вологе прибирання, провітрювати приміщення та мати кімнатні рослини.

Джерело: Трибуна Бровари