Як навчитися говорити англійською мовою: необхідні кроки до вільного володіння

image
29 Листопада 2023, 16:58
Поділитися:

Розмовна навичка дуже важлива у вивченні будь-якої іноземної мови. Деякі люди визнають, що легко опановують граматику, із задоволенням потім читають англійських авторів в оригіналі або дивляться фільми. Але щойно справа доходить до того, щоб почати говорити, вони входять у стан “усе розумію, але нічого не можу сказати”. Відбувається таке, найчастіше, зовсім не від браку знань або маленького словникового запасу, а через нестачу мовленнєвої практики або наявність психологічного бар’єра. В пошуку за запитом “англійська Київ” люди не завжди знаходять зручні і підходящі мовні курси. Тож як навчитися говорити англійською мовою?

Думати англійською

Найпростіший спосіб навчитися говорити англійською мовою – це навчитися думати нею. Звучить дивно, але це дійсно так. Зібравшись вчинити будь-яку дію, варто спочатку подумати про це, описати цей процес англійською. Продумати кожен крок. Якщо слів не вистачає – корисно буде зазирнути в словник. Спочатку буде важко, але до цього можна звикнути та, як результат, істотно підвищити мовні навички.

Спілкуватися із собою

Це можна назвати наступним етапом вивчення розмовної англійської мови після освоєння думок. Навчившись думати англійською, настав час заговорити нею. Усе те ж саме, тільки тепер усі дії, емоції, плани – все це потрібно промовляти вголос. Завдяки такому способу можна швидше подолати мовний бар’єр і почуватися впевненіше.

Вчити фрази

Замість окремих слів краще заучувати цілі фрази. Йдеться саме про розмовні речення, які використовуються в повсякденному мовленні. Наприклад, замість “How do you feel?” заведено запитувати “How are you doing?” або ж просто “What’s up?”.

Говорити перед дзеркалом

Це своєрідний аналог спілкування зі співрозмовником. Спосіб допоможе зрозуміти людині, який вона має вигляд збоку, дасть змогу говорити й виглядати при цьому максимально природно. При цьому можна уявляти, що діалог ведеться з другом або колегою. Говорити можна про що завгодно – ділитися думками, враженнями дня тощо. У розмові перед дзеркалом важливо зосередитися не на граматиці мови, а на її плавності. Потрібно намагатися говорити вільно, без затримок і заїкання. Якщо складно підібрати слова, слід постаратися висловити свої думки інакше.

Записати свій голос

Вибрати нейтральну тему. Наприклад, переказ цікавої книги. Увімкнути диктофон і записати свій голос, після чого уважно прослухати отриманий запис. Важливо звернути увагу на те, де відбувається запінка, де утворюється пауза тощо. Це може здатися дивним і навіть складним спочатку, але впадати у відчай не варто. Такі записи корисно періодично робити для відстеження прогресу в поліпшенні англійської вимови.

Знайти співрозмовника

Щоб мотивація у вивченні англійської не пропала, бажано знайти собі хорошого співрозмовника, який зміг би підтримувати мотивацію, надавати підтримку і навіть брати участь у тренувальних діалогах. Знайти такого можна, де завгодно – від розмовних клубів до спортзалу або музичних курсів.

Підготуватися до різних ситуацій

Говорити англійською в різних ситуаціях буде простіше, якщо підготуватися до цих ситуацій заздалегідь. Практикуючись самостійно, можна розігрувати найрізноманітніші випадки – наприклад, купівлю продуктів у магазині, похід до ресторану, купівлю квитків в аеропорту або на вокзалі, розмову на співбесіді щодо роботи. Варто заздалегідь вивчити всі ключові фрази, щоб завжди бути напоготові.

Прислухатися до наголосів

Один із простих способів як можна вивчити розмовну англійську мову – прислухатися до наголосів. Це важливо, оскільки два однакових на вигляд слова можуть кардинально змінити значення лише за рахунок наголосів. Так, наприклад, у слові а present (подарунок) наголос ставиться на першу голосну. Тоді як у to present наголос іде вже на другу голосну і значення змінюється на “дарувати”.

Проговорювати скоромовки

У мережі сьогодні можна знайти досить багато скоромовок. Їхнє повторення допоможе натренувати артикуляцію. Бажано знайти відео, де вони проговорюються, і від самого початку намагатися повторювати інтонацію та швидкість мовлення носія. Такі тренування дадуть змогу зробити англійську мову чіткішою та плавнішою. 

Розповідати історії

Найкращий варіант у цьому випадку – розповідати історії, які добре відомі. Наодинці з собою варто практикуватися і говорити так, немов слухачі в кімнаті вже є. Говорити потрібно чітко, дотримуючись інтонації.

Як навчитися говорити англійською мовою: необхідні кроки до вільного володіння

Слухати й повторювати

Цей спосіб допоможе швидше освоїти живу вимову. Досить увімкнути підказку або інтерв’ю з улюбленою англомовною знаменитістю і просто повторювати за ним те, що він говорить. Перший час для спрощення можна читати за субтитрами. Але суть у тому, щоб імітувати його мову цілком: акцент, інтонацію і навіть голос. Спочатку може бути складно, але пізніше в міру звикання стане легше сприймати швидку мову носіїв мови і пристосуватися до неї.

Як видно, на сьогодні існує величезна кількість варіантів як навчитися розмовляти англійською. Все, що потрібно – це підібрати оптимальний і максимально ефективний для себе метод.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама