Як на Маланку в Броварах активісти міськвиконкому в чиновників щедрували | Трибуна

image
14 Січня 2020, 20:40
Поділитися:

Працівники відділів культури, сім’ї, молоді та спорту об’єдналися, щоб підтримати народні звичаї: напередодні старого Нового року щедрували прямо на вулицях міста, в адміністративних приміщеннях та кафе. Як сприйняли віншування містяни та чиновники міськвиконкому?

Минулого року в Броварах на центральній площі відбувся «Маланкафест», організований силами аматорів із ГО «Я.Громада» та церковного хору парафії Трьох святителів української греко-католицької церкви. Тоді була і «Меланка», і «коза», і  чудові різдвяні щедрівки.

 «Маланка Фест»: як вертепом та щедрівками проводжали старий рік у Броварах. ФОТО. Відео 

Цього року щедрувати вирішили самі представники кількох відділів міськвиконкому. Ініціатором проведення щедрівок став культурно-просвітницький центр «СвітЛиця» відділу культури, а до них приєдналися колеги з відділів сім’ї та молоді, спорту та фізичної культури. Часу на підготовку було обмаль, тому «укомплектувати» команду традиційними персонажами – «Меланкою», «козою» та іншими не вдалося. Але це не завадило переодягтися в народні костюми  і з відповідною атрибутикою та гарним настроєм вітати всіх щедрівками та піснями.

Щедрування – стародавній звичай українців, який пов’язаний зі святкуванням старого Нового року. Старий рік проводжують на Меланку, 13 січня, Новий рік зустрічають наступного дня – на Василя. На старий Новий рік народ співає щедрівок, у яких бажає всіх благ та достатку родинам.

За звичаєм, щедрувати починають увечері – в «Меланчин вечір». Юрба щедрувальників ходить від хати до хати та співає щедрівок, а родини пригощають щедрувальників їжею, зокрема, салом, пирогами, цукерками. Серед обов’язкових персонажів щедрувальників за традицією мають бути «Меланка» – перевдягнений хлопець, «циганка», яка бажає «поворожити», «ведмідь», який танцює, «коза», яка грає на музикальних інструментах та «журавель» –  найвищий парубок у селі.

Основна мета цього дійства – весело провести час, розважитися самим та розважити маленьких дітей, побажати сусідам гарного року та отримати за це невелике частування.

Щедрий вечір: як українці традиційно зустрічають старий Новий рік 

«СвітЛиця» –  ініціатори події

Розпочалося щедрування із майдану Свободи в Броварах: щедрувальники завітали в приміщення пошти та адмінбудівлю на  вул. Гагаріна 18.

Щедрування

Розпочали щедрування із майдану Свободи

Далі вже співали щедрівок у приміщенні кафе «Штрудель», чим викликали захоплення в маленьких відвідувачів закладу.

Щедрування

Діти підходили до щедрувальників

Перехожі на вулиці – і дорослі, і діти – посміхалися і перепитували: чи дійсно це «щедрування»? Багато хто схвалював, а дехто нагадував, що щедрувати треба увечері  з «козою», а не вдень.

Далі «хода» щедрувальників співала в приміщенні МКЦ «Прометей», Броварській музичній школі, центральній міській бібліотеці. Усюди дивувалися, але дякували за привітання.

Щедрування

У міській музичній школі

Щедрування в приміщенні  міської ради розпочалося із кабінету Лариси Виноградової, яка пригостила щедрувальників цукерками. А міський голова Ігор Сапожко не тільки подякував щедрувальникам цукерками, а й  разом із ними підспівував святкової пісні.

Щедрування

Ігор Сапожко підспівував щедрувальникам

Завітали щедрувальники і до радника міського голови Григорія Голубовського, секретаря міськради Петра Бабича, начальниці фінансового управління Наталії Постернак. Усі були здивовані, але привітанням та побажанням раді.

Щедрування

Григорій Голубовський також пригостив щедрувальників цукерками

З гарним настроєм та двома мішками цукерок щедрувальники завершили цьогорічне щедрування.

Читайте також:

У Броварах відбувся традиційний фестиваль християнської творчості «Вифлеємська зірка». ФОТО 
У Броварах аматори підготували різдвяний вертеп та мріють про такий фестиваль 

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари