Як можна в броварських школах та ДНЗ економити на опаленні: підсумки пілотного проєкту та перспективи

image
10 Жовтня 2019, 19:34
Поділитися:

Протягом минулого опалювального сезону завдяки пілотному проєкту щодо встановлення системи оптимізації постачання теплової енергії в ЗОШ № 6, удалося зекономити на опаленні близько 103 тис. грн. На цей опалювальний сезон пілотні проєкти поширилися на ЗОШ № 10, ДНЗ «Калинка» та «Теремки». Про шляхи впровадження енергозбереження в заклади освіти, складний процес підготовки та найближчі перспективи для інших навчальних закладів – читайте в матеріалі.

Ґрунтовну консультацію з цього питання журналістам «Трибуни» надав менеджер з енергоефективності УБЖКГІТ Андрій Дворник.

Андрій Дворник

Як повідомив чиновник, системи оптимізації постачання теплової енергії бувають двох видів:

Індивідуальні теплові пункти – повністю автоматична система, яка регулює подачу тепла залежно від заданої температури в приміщенні та майже не потребує участі фахівців. Середня вартість системи з монтажем – близько 1 млн грн.
Система оптимізації постачання теплової енергії – система, де графік подачі тепла регулюється фахівцем за допомогою комп’ютерної програми з урахуванням погодних умов. Наприклад, можна налаштувати, що тепло подається лише в часи навчання, або декілька годин на добу з інтервалами. Середня вартість такої системи для закладу освіти – близько 450,0 тис.грн.

За словами менеджера із енергоефективності, також є два основні варіанти забезпечення закладів освіти такими системами.

Варіант 1. За рахунок бюджетних коштів купується та встановлюється обладнання системи оптимізації постачання теплової енергії. Якщо її вартість близько 450,0 тис.грн, то, відповідно, система окупиться в середньому за 4 роки (залежно від тарифу на теплопостачання), а далі йтиме чиста економія.

Недоліком цього варіанту є брак бюджетних коштів, позаяк необхідні витрати на обладнання системи оптимізації, а також проведення навчання  відповідального співробітника.

Варіант 2. Укладення договорів із енергосервісними компаніями (ЕСКО-компаніями), які встановлюють ІТП за власний рахунок. Але тут до 90% економії на опаленні  протягом дії договору (5-7 років) залишається компанії. Після закінчення дії договору ІТП залишається в навчальному закладі та надалі генерує економію. Термін експлуатації ІТП – до 20 років.

На думку чиновника, головна перевага цього варіанту очевидна: міський бюджет не витрачає коштів, але й не відчуває значної економії в перші роки дії договору. При цьому одразу має економію до 15% і закладає «фундамент» для економії на опаленні в подальшому. Недоліком цього варіанту, вказує Андрій Дворнік, є той факт, що бізнес для України новий та жорстко регламентується законом, тож у цьому варіанті доволі складна технічна та організаційна підготовка.

«Усе розпочалося з пілотного проєкту в ЗОШ № 6, розповідає Андрій Дворник. Спочатку, в 2017 році,  проведена комплексна термомодернізація будівлі ЗОШ № 6: замінені вікна, утеплені стіни. До початку опалювального сезону 2017/2018 в школі встановили систему оптимізації теплопостачання. До речі, ця система – наша вітчизняна розробка, виготовлена в Харкові. Ця система дозволяє споживати ту кількість тепла, яка необхідна школі. Наприклад, 5-10 годин на добу, зменшуючи споживання у теплу погоду, на вихідні або канікули. Щоденний графік визначає відповідальна особа в самій школі, я лише слідкую дистанційно».

Підрахунки за підсумками опалювального сезону показали економію у 73,6 Гкал, що при тарифі для бюджетних установ на той час створило економію на опаленні в 103,06 тис.грн. Тому, розповідає чиновник, вирішили впровадити аналогічну систему і в ЗОШ № 10, яка запрацювала з початку опалювального сезону 2019р.

енергоективність

Графік економії Гкал у ЗОШ № 6

Впровадження заходів з енергоефективності неможливе без ґрунтовної підготовки

Як зазначив Андрій Дворник, упровадження заходів із енергоефективності гальмує не лише брак коштів: перш, ніж планувати такі заходи, треба провести ґрунтовні статистичні дослідження. Тож усе розпочалося з впровадження щоденного енергомоніторингу: всі бюджетні установи  в щоденному режимі передавали дані щодо споживання тепла, гарячої води, електроенергії, розповідає чиновник. Цю систему впровадили наприкінці 2017 року. Вона дозволила серед 76 бюджетних установ Броварів визначити тих, хто має найбільше споживання енергоресурсів. На початку 2018 року також провели енергоаудит усіх закладів освіти, який визначив, що саме треба робити з метою підвищення енергоефективності будівель,  каже Андрій Дворник.

На підставі аналізу даних енергомоніторингу визначено базовий рівень споживання енергоресурсів. Також визначено «аутсайдерів»  навчальні заклади, які споживають найбільше енергоресурсів, отже, можуть дати найбільшу економію. «Вибір упав на ДНЗ «Калинка», «Теремки» та ЗОШ № 3. І саме з цими  закладами  вирішили у пілотному режимі попрацювати з ЕСКО-компаніями»,  розповідає менеджер із енергоефективності.

енергоективність

ДНЗ «Теремки»

Що таке ЕСКО-компанії та чим вони корисні для бюджетних установ

«Справа була зовсім нова: на початку цього року в Україні працювало близько 20 ЕСКО-компаній та було укладено близько двохсот договорів. Управління освіти та науки БМР обирало ЕСКО-компанію через систему «Прозорро», а істотні умови договорів визначали депутати БМР, пояснює Андрій Дворник.  У підсумку, договори ДНЗ «Калинка» і «Теремки» уклали з компанією ТОВ «ДТЕК-ЕСКО» (у ЗОШ № 3 тендерна процедура не відбулася). Зараз ІТП у цих садочках змонтовані. Їх запустили з початком опалювального сезону».

енергоективність

Дані про діяльність  ЕСКО-компаній в Україні

Читайте також: Про створення вуличного комітету, капремонт колонок, енергозбереження в школах і садочках та інше – підсумки комунальної комісії

За умовами договору з ДНЗ «Калинка», 95% економії отримує ЕСКО-компанія, 5%  наша економія, вартість договору – 1 047,0 тис.грн, термін дії договору – майже 8 років, розповідає Андрій Дворник. У ДНЗ «Теремки» 85% економії належатиме ЕСКО-компанії, вартість договору – 969,5 тис.грн, термін дії договору 5,3 роки. Еско-компанія планує  вже в перший опалювальний сезон збільшити економію до 22- 30% від базового споживання тепла.

енергоективність

ДНЗ «Калинка»

За інформацією чиновника, наразі розроблено проектно-кошторисну документацію на встановлення систем оптимізації споживання тепла в ЗОШ № 2, гімназії ім. Олійника та НВК. «Монтаж самої системи займе не більше тижня. При наявності фінансування, «економних» закладів освіти може побільшати протягом уже цього опалювального сезону»,  резюмує Андрій Дворник.

Також  читайте:

Утеплення фасадів шкіл майже не дало жодного ефекту енергоекономії – підсумки сесії міськради 
Бровари енергозберігаючі: депутати прийняли програму підвищення енергоефективності міста 

Ангеліна Козлова

Фото  авторки

Джерело: Трибуна Бровари