Як киянам обрати смачний кавун: поради від експертів

image
1 Вересня 2019, 13:32
Поділитися:

Столичні прилавки рясніють кавунами, які завозять як із різних куточків України (ще й баржа з Херсонщини прибула!), так й із зарубіжжя, сонячного Азербайджану та Узбекистану. Про корисність кавунів та про те, як обрати якісну ягоду, розповіли у лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи при Володимирському ринку.

Кавун – солодка ягода, що сприяє схудненню. Калорійність кавуна на 100 грам становить 25 калорій. Кавун сприятливо впливає на нашу шкіру, зволожує, живить, омолоджуючи її.

Літня ягода має виражені сечогінні властивості, тим самим допомагає організму виводити токсини, шлаки і солі. Кавун також очищає нирки і печінку, тому корисний людям, що мають схильність до подагри, жовчнокам’яній і сечокам’яній хворобах. Магній у складі кавуна сприятливо впливає на серцеву систему та здатний регулювати артеріальний тиск.

Усі ці цілющі властивості стосуються стиглої якісної ягоди. Але якщо кавуни вирощуються з інтенсивним використанням пестицидів та інших хімічних речовин, то такі кавуни принесуть багато шкоди здоров’ю людини.

Як візуально оцінити якість кавуна.

По-перше, за кольором ягоди. Якщо кавун зрізали недозрілим, вирощували в теплиці, то такі плоди мають блідо-зелений окрас, велику жовту пляму на боці ягоди.

Шкірка кавуна має двокольорове забарвлення: темно-зелену смугу та світлу. Якщо кавун вирощували у відкритому ґрунті під сонцем, дотримуючись певних державних стандартів, то світла смуга кавуна буде мати більш жовтий колір, пляма на боці – бліда та маленька. Острівець та хвостик кавуна повинен бути злегка підсушений – це ознака того, що ягода дозрівала на баштані.

По-друге, кавун – як музичний інструмент, може розповісти про свій стан та технології вирощування дуже багато, тому потрібно навчитися слухати його «музику». Якщо при ударі кавуна долонею ви чуєте щільний, резонуючий звук, то така ягода солодка та смачна. Якщо звук кавуна глухий, то така ягода перезріла. Дзвінкий звук кавуна – ягода недозріла.

По-третє, дуже важлива ознака якості кавуна – стан його м’якоті. Якщо м’якоть дуже бліда – то ознака недозрілої ягоди. Якщо червоно-фіолетова – ознака наявності пестицидів та отрутохімікатів, що потрапили при вирощуванні, багряне забарвлення – перезріла ягода з ознаками псування.

Але не тільки зовнішній огляд впливає на споживчу якість кавуна, а і його місце продажу. Кавун прекрасно вбирає в себе важкі метали, що містяться в автомобільних вихлопах.

Якщо кавун нарізали брудним ножом, то мікроорганізми, бактерії дуже швидко розмножаться у м’якоті ягоди та спричиняють кишкові розлади у людини. Через ніж та брудні руки в кавун можуть попасти яйця глистів, що викликають у людини гельмінтоз.

М’якоть кавуна може вбирати у себе мікроби хворої людини, тому слід придбати непошкоджені та цілі ягоди. Співробітники лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи при Володимирському ринку радять, що особливу небезпеку викликають продавці стихійного ринку, які не проходять медичний плановий огляд та не мають медичних санітарних книжок, у яких відображається стан їхнього здоров’я.

Співробітники лабораторії наполягають, що варто уникати вуличної торгівлі біля доріг, не ризикувати, купуючи кавуни, що лежать на тротуарах, підлозі чи траві.

Не ризикуйте, купуючи товар на стихійних ринках, де кавуни не проходять контроль якості, і споживач не може бути впевнений у безпеці ягоди.

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Джерело: Вечірній Київ