Як харчуватися, щоб завжди бути енергійним? – Макарів Діловий

image
11 Червня 2021, 05:19
Поділитися:

Так буває: висипаєшся, відпочиваєш, а в підсумку все одно не відчуваєш себе бадьорим. У чому ж справа?
Одна з можливих причин – це неправильне харчування.
Звичайно, можна скористатися екстреними засобами, які повернуть вам активність на деякий час… Наприклад, можна випити кави або енергетичний напій. Але як довго ви протримаєтеся на такому режимі? Тим паче це може скінчитися плачевно: занадто велика кількість випитих енергетичних напоїв погано впливає на організм. За твердженням американських вчених, енергетичні напої містять велику кількість стимулюючих речовин, що викликають тривожність, безсоння, зневоднення, подразнення органів травлення, дратівливість, нервозність та почервоніння шкірних покривів.
А от набагато краще і корисніше змінити свій раціон і включити в нього якомога більше поживних продуктів, які багаті вітамінами і мінералами, що нормалізують роботу всього організму і активізують внутрішні резерви людини. І бадьорість та активність перестають бути межею ваших мрій, а перетворюються в звичну реальність.
Тож які продукти вживати краще, аби бути енергійним? Зараз познайомимося зі списком:
• Ананас
Ананас – дуже солодкий і сприяє різкому стрибку інсуліну в крові, але в той же час містить в своєму складі речовини, які допомагають організму спалювати запаси жиру. Важливо лише правильно його вживати. Намагайтеся налягати на ананас тільки в першій половині дня і рухатися після прийому їжі. Тоді різкий стрибок інсуліну вам не страшний.
А ще одна очевидна перевага цього екзотичного фрукта полягає в тому, що він дарує організму бадьорість та енергію. Тож якщо вам стало сумно, а сили закінчуються, то побалуйте себе кількома скибочками ананаса.
• Брокколі
Брокколі – це цінне джерело вітамінів групи В, калію, бета-каротину, фолієвої кислоти. А ще мало хто знає, але в брокколі дуже багато вітаміну С. Середня чашка цього продукту задовольнить потребу організму в аскорбінової кислоти на 135%.
В такому багатому складі і криється секрет корисності брокколі. Бадьорість і енергія при такому достатку вітамінів вам просто гарантовані. А ще міцний імунітет, що важливо!
• Морква
Морква містить в своєму складі бета-каротин, який, потрапляючи в організм, перетворюється на вітамін А. Цей вітамін відповідає за міцний імунітет, відмінний зір, красу волосся, шкіри та нігтів, нормальне функціонування всіх органів людини. Тож в якості перекусу протягом дня вибирайте моркву. Це не тільки смачно, але і корисно.
До речі, щоб посилити ефект бадьорості слід вживати помаранчеву красуню з корисними жирами. Можна, наприклад, їсти її з часником, імбиром або іншими овочами в невеликій кількості оливкової олії.
• Квасоля

Якщо ви ще не включили квасолю в раціон, то скоріше це виправляйте. Це дуже крутий продукт. По-перше, квасоля нормалізує роботу травної системи. А по-друге, цей продукт заряджає бадьорістю та енергією надовго. Про почуття голоду можна забути!
Що стосується вітамінів, то в квасолі багато міді, марганцю, цінного білка рослинного походження. І вживати цей продукт радять не тільки вегетаріанцям, адже це найпростіший і смачний спосіб урізноманітнити свій раціон і стати витривалішими.
• Горіхове масло
Коли будете в магазині, обов’язково купуйте горіхове масло. Наприклад, з арахісу або волоського горіху. Це відмінна альтернатива соняшниковому і оливковому маслам. Таке масло можна додавати в салати і в інші страви. Їх смак помітно зміниться і заграє новими нотками.
Але чому горіхове масло таке корисне? Справа в тому, що воно містить в своєму складі поліненасичені жирні кислоти Омега-3. А це головне джерело бадьорості та енергії. А ще Омега-3 допомагає в боротьбі із запаленнями в організмі і зберігає рухливість тканин і суглобів.
• Імбир
Ви знали, що імбир можна і потрібно їсти не тільки під час застуди. Безглуздо не скористатися цим продуктом, щоб зробити здоров’я ще міцніше, а імунітет – вище. А ще імбир сприяє активності і бадьорості людини. І це вже по-справжньому безцінна властивість.
Імбир можна вживати абсолютно різними способами. Він стане в нагоді для приготування смачного чаю на його основі, для ароматної випічки або навіть м’ясних страв.
• Усі цитрусові
Корисні властивості цитрусових відомі всім вже давно. Навіть школяр знає, що в апельсинах, лимонах, лаймах, мандаринах і грейпфрутах дуже багато вітамінів і мінералів. Найцінніший з них – це вітамін С. Саме він підвищує захисні сили організму, зміцнює імунітет і помітно бадьорить.
Яким ще правилам треба слідувати, аби бути енергійним та працьовитим?
Також не слід забувати про те, що саме надлишок нездорової їжі призводить до браку енергії. Справа в нестачі потрібних нашому організму речовин. Сучасні методи вирощування, зберігання, обробки і приготування їжі зводять до мінімуму все корисне, що є в їжі. Тому виключіть з раціону продукти, схильні до інтенсивної обробки. Овочі краще вживати в сирому вигляді або злегка відвареними, щоб зберегти їх поживні властивості. З цієї ж причини слід відмовитися від підігріву та приготування страв у мікрохвильовій печі, якщо це можливо.
Крім того, може допомогти відмова від пшениці. Багато людей спостерігають за різким підвищенням енергетичного рівня, скоротивши споживання пшениці. Можливо, ви чули про безглютенову дієту? Ось це і є повна відмова від продуктів, в яких міститься пшениця. Але найбільша проблема в тому, що пшениця входить у склад більшості продуктів. Тому для початку було б дуже добре відмовитися хоча від хлібобулочних виробів. І на цей випадок у пшениці є альтернатива: гречана крупа, ячмінь, овес, рис, кукурудза, кіноа, картопля та безглютенова мука.
Тож основа енергійності – це правильний образ життя та збалансоване харчування. Звичайно, зведення шкідливої їжі до мінімуму, може дати вам миттєвий заряд бадьорості. Проте в довгостроковій перспективі це веде до втрати життєвих сил і нестабільної енергії.
Якщо ваш раціон на 80% складається зі здорової їжі, все повинно бути в порядку. Повна відмова від менш здорової їжі або ласощів швидше за все призведе до того, що ви будете їх пристрасно бажати і, скоріш за все, одного дня зірветеся. А за цим: почуття вини, негативні емоції… Тому краще тримати баланс: їсти і те, що хочеться, але при цьому не забувати і про здорову їжу.

Бажаємо всім вам бадьорості та життєвих сил!

Джерело: Макарів Діловий